H Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την πώληση του οικοπέδου της ΔΕΘ παραθέτει τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις που αφορούν το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης:
Πρώτο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων πρέπει να αποτελεί η επιχειρησιακή λειτουργία της Έκθεσης ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας δυναμικής εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του θεσμού στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, είναι απαραίτητη, ενόψει και της μετεγκατάστασής της, η διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση μεγάλου εκθεσιακού οργανισμού ο οποίος θα συμμετέχει επενδυτικά σε Κοινοπραξία με την ΔΕΘ ΑΕ και την ΗELLEXPO στην επιχειρησιακή λειτουργία του θεσμού. Η πρόταση αυτή απαντά εν μέρει και στο περίπλοκο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ ΑΕ, η οποία θα εκχωρήσει στον διεθνή επενδυτή μερίδιο των εκθεσιακών σημάτων, που μέχρι σήμερα αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο. Παράλληλα, ο διεθνής στρατηγικός επενδυτής αποκτά με τον τρόπο αυτό και τον πρώτο λόγο όσον αφορά στην χρησιμότητα αλλά και την μελλοντική υπόσταση της HELLEXPO ως διοργανωτή μέχρι σήμερα των εκθέσεων.
Αναφορικά με το ζήτημα της μετεγκατάστασης, η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι αυτή είναι εφικτή και αμέσως υλοποιήσιμη, στην περιοχή της Σίνδου, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του πιο πάνω επιχειρησιακού σχεδίου. Και επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια σχέδια για το μέλλον της έκτασης των 180 περίπου στρεμμάτων, όπου σήμερα εκτείνεται η Έκθεση, θέση μας είναι, ότι η συζήτηση αυτή είναι άκαιρη και αλυσιτελής αν δεν οριστικοποιηθούν το επιχειρησιακό πλάνο και η μετεγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, στις προβλεπόμενες χρήσεις της έκτασης, προτείνουμε:
α) την μεταφορά του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις σημερινές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, σε κάποιο από τα κτίρια που θα κριθούν από αρχιτεκτονικής άποψης διατηρητέα, στην καρδιά του αστικού κορμού της πόλης και στην λογική της πολιτιστικής και χωροταξικής ενότητας με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και Βυζαντινό Μουσείο.
β) Την διάθεση ενός τμήματος της έκτασης, στο μέτωπο της οδού Αγγελάκη, για την διοργάνωση μικρών κλαδικών εκθέσεων.
γ) Την διάθεση τμήματος, συμπεριλαμβανομένης και της διεκδικούμενης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης έκτασης για την δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού μητροπολιτικού πάρκου αναψυχής, που θα αποτελέσει μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης, μιας πόλης με τραγικά χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
δ) Την παραχώρηση τμήματος της έκτασης, όχι μεγαλύτερου των 20 στρεμμάτων, στον ανάδοχο του έργου της μετεγκατάστασης, για την δημιουργία ήπιων εμπορικών χρήσεων ώστε να καταστεί η κατασκευή και λειτουργία του μητροπολιτικού πάρκου βιώσιμη.
Οι παραπάνω προτάσεις, που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια νέα δυναμική εκκίνηση του εκθεσιακού μας θεσμού, εξασφαλίζουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και αναδεικνύουν την στρατηγική σημασία της πόλης μας στον χώρο της Ν.Α. Ευρώπης. Αναμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς τις θέσεις και προτάσεις τους, στα πλαίσια ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου.