2 Οκτ 2011

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Τη συμφωνία που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ελάχιστοι εκ των πολιτικών παραγόντων γνώριζαν στη Χαλκιδική. Η νέα εξέλιξη στα μεταλλεία έτυχε θετικής αποδοχής από τους περισσότερους, δεδομένου ότι η επένδυση για το χρυσό φαίνεται πως θα προχωρήσει τάχιστα, αφού οι επενδυτές από το Κατάρ ήρθαν για να δουν
άμεσα αποτελέσματα.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός» Κώστας Γεωργαντζής σχολίασε ότι μπαίνει ένας στρατηγικός επενδυτής European Goldfields και εξασφαλίζεται ουσιαστικά η πρώτη φάση χρηματοδότησης της επένδυσης. Αποκάλυψε δε, ότι η επένδυση θα ξεκινήσει άμεσα και τις επόμενες κιόλας ημέρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr ανάμεσα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα είναι και η πρόσληψη εκατοντάδων εργαζομένων από την περιοχή της βόρειας Χαλκιδικής. Με την πλήρη ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου αναμένεται να θα δοθεί απασχόληση σε 1.800 εργαζομένους.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
Η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ), προέβη σήμερα σε συμφωνία πώλησης 13.000.000 μετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστό 7,07% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130.000.000 C$. Το ποσοστό συμμετοχής της Aktor Construction International LTD στην European Goldfields, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με 13 C$ ανά μετοχή.

"Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, τόσο για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η Α΄ φάση του έργου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. US$, και αντίστοιχα με 150 εκατ. US$ από τους υφιστάμενους μετόχους" αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης της Ελλάκτωρ.

Επίσης, επισημαίνει ότι "η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση αποτελεί αφενός ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός Έργου το οποίο θα είναι Σταθμός στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας και αφετέρου σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της Qatar Holding".
«Η Qatar Holding μπήκε μόνο ως στρατηγικός μέτοχος και δε θα αναμιχθεί στη διοίκηση» δήλωσε στο halkidikinews.gr εκπρόσωπος της «Ελληνικός Χρυσός» και το επενδυτικό σχέδιο θα προχωρήσει όπως ακριβώς έχει αποφασιστεί και εγκριθεί.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι υπέρμαχοι της επένδυσης είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν μετά την είδηση της συμφωνίας με το Κατάρ. Όχι μόνο γιατί ανοίγονται νέες προοπτικές για την περιοχή, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στην απασχόληση, αλλά κυρίως γιατί πιστεύουν ότι πλέον οι επένδυση μετά το deal θα προχωρήσει τάχιστα.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλης Χρήστος Πάχτας χαρακτήρισε θετικότατη την εξέλιξη και δήλωσε βέβαιος ότι η επένδυση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. «Η προώθηση μιας επένδυσης δημιουργεί προστιθέμενη αξία, προσκαλώντας κι άλλους επενδυτές για άλλες επενδύσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις, από ανάπτυξη, από νέες θέσεις απασχόλησης, από το να μπορέσει να αξιοποιήσει τον πλούτο το δικό της. Ο ορυκτός μας πλούτος είναι εθνικός πλούτος, κοινωνικός πλούτος. Χωρίς ανάπτυξη θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Η σημερινή παρέμβαση πιστεύω ότι είναι μία τονωτική ένεση για την οικονομία» ανέφερε ο κ. Πάχτας, τονίζοντας ότι ο δήμος Αριστοτέλη αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μία αναπτυξιακή δραστηριότητα και για αυτό θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης.

Ο βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης μιλώντας στο Χtv τόνισε ότι η Χαλκιδική προσφέρει μια δυνατότητα στη χώρα να φέρει επενδυτές από το εξωτερικό. Υπογράμμισε ότι η επένδυση θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα έρθουν πολλά καλά για την περιοχή. Ωστόσο, ο κ.Λαφαζάνης, δεν παρέλειψε να αφήσει σαφής αιχμές για τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα ο οποίος έχει δηλώσει αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού.
«Είναι γνωστό ότι υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που με γραπτή ανακοίνωση έλεγε όχι την εξόρυξη χρυσού. Αυτό ήταν μόνο η επικεφαλίδα. Το τι προηγήθηκε, το τι σκληρή προσπάθεια έγινε σε συσκέψεις να πεισθεί να υποχωρήσει αυτός που αντιδρούσε, ή να βρεθεί η χρυσή τομή, δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Το να πω εγώ ότι αισθάνομαι δικαιωμένος δεν λέει και τίποτα. Περισσότερη σημασία έχει να πουν οι πολιτικοί παράγοντες που αντιδρούσαν, τι θα κάνουν, αν θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, αν θα συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια και εν πάση περιπτώσει, αν έστω και τώρα κατάλαβαν ότι ήταν εντελώς λάθος η θέση τους και η στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαφαζάνης.

Του Θοδωρή Δούκα
http://halkidikinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4914:nea-epohi-sta-metallia-kassandras&catid=1&Itemid=5
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη