(ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για την άμεση απάντηση)
Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων χώρων, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έχει αναλάβει την διαχείριση του Προγράμματος Φροντίδας αδέσποτων ζώων της πόλης μας.
Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος έχει να κάνει με την ευζωία και βιωσιμότητα των ίδιων των ζώων, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και την ασφάλεια των πολιτών.
Το πρόγραμμα κινείται στους εξής βασικούς άξονες:
περισυλλογή – στείρωση – εμβολιασμός – αποπαρασίτωση – ηλεκτρονική σήμανση – επανένταξη ή υιοθεσία.
Συγκεκριμένα, η περισυλλογή των ζώων γίνεται από δύο αυτοκίνητα ειδικά εξοπλισμένα που φέρουν τα διακριτικά του Δήμου και είναι επανδρωμένα με εκπαιδευμένο προσωπικό - υπαλλήλους του Δήμου.
Αφού γίνει η περισυλλογή, τα ζώα μεταφέρονται στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ, όπου γίνεται αιματολογική εξέταση για ανίχνευση τυχόν ανίατων νόσων ή νόσων που επιδέχονται θεραπείας.
Ακολουθεί στείρωση, παραμονή για τρεις ημέρες εμβολιασμός, αποπαρασίτωση για ένδο & έξω παράσιτα και ηλεκτρονική σήμανση.
Στα αρσενικά ζώα τοποθετείται περιλαίμιο χρώματος μπλε και στα θηλυκά χρώματος κόκκινο όπου φέρουν ειδική μεταλλική κονκάρδα. Κατόπιν γίνεται επανένταξη στα σημεία περισυλλογής ή υιοθεσία.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα επιθετικά ζώα όπου θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα σημεία περισυλλογής. Αυτά φιλοξενούνται σε ειδικά πιστοποιημένους χώρους.
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 906200, 2310 219980
Ενδεικτικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί:
Στειρώσεις: 29 - Στα συγκεκριμένα σκυλιά έγινε εμβολιασμός, αποπαρασίτωση και ηλεκτρονική σήμανση
Υιοθεσίες: 10
Φιλοξενία σκύλων: 2 σκυλιά στο ξενοδοχείο μικρών ζώων
Αποτεφρώσεις: 4 νεκρών σκύλων που βρέθηκαν σε δρόμους της πόλης.
Έχουμε την επίγνωση ότι τα παραπάνω είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν για το οξυμένο πρόβλημα των αδέσποτων της πόλης. Θα πρέπει όμως να λάβει κανείς υπόψη ότι παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, αφού ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε δαπανήσει στο διάστημα 2006-2010 ούτε ένα ευρώ για τα αδέσποτα ζώα και δεν υπήρχε καμία υποδομή, ενώ όλες οι ενέργειες επαφίονταν στην καλή θέληση των φιλόζωων της πόλης.