6 Οκτ 2011

Απάντηση για τις αιχμές Ζιγκερίδη εναντίον Δανιηλίδη

Σας αποστέλλουμε απάντηση της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών σε σημερινή ανάρτηση στο blog σας με τίτλο «“Αιχμές” Ζιγκερίδη σε εκδήλωση για τον Καλλικράτη στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών», και παρακαλούμε για την άμεση δημοσίευσή της και αποκατάσταση της αλήθειας.


Σας αναφέρουμε, λοιπόν, ότι από την πρώτη ανάγνωση στο ρεπορτάζ του blog σας για τις δηλώσεις του κ.Ζιγκερίδη, δυστυχώς προκύπτει (για πολλοστή φορά μέσα σ’ ένα χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών) η πρωτοφανής και παντελής άγνοιά του σε κρίσιμα αυτοδιοικητικά θέματα, η οποία τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ξεκινώντας αναλυτικά από τις αναφορές του κ.Ζιγκερίδη σε δήθεν «ολιγωρία της διοίκησης» του δήμου Νεάπολης-Συκεών και σε «εικόνες εγκατάλειψης», αναρωτιόμαστε αν λογίζεται ως «εγκατάλειψη» το αναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα-μαμούθ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει δεκάδες έργα υποδομών και αναπλάσεων και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μηνιαίο περιοδικό του δήμου «Εκτός των Τειχών», το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί μόνιμο στόχο της αντιπολίτευσης (σημείωση: στο πλαίσιο της «αντιδημοκρατικής» συμπεριφοράς για την οποία κατηγορεί μονίμως και αδίκως η αντιπολίτευση τη διοίκηση (!), για την ιστορία και την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου που δεν το ξέρει ήδη, υπενθυμίζεται ότι στις σελίδες του περιοδικού φιλοξενούνται κείμενα όλων των παρατάξεων, τα οποία σαφώς και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο και επεξεργασία!), φαίνεται πως δεν κουράζονται να επανέρχονται στα ίδια και τα ίδια που απαντήθηκαν αναλυτικότατα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το περιοδικό του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποστέλλεται εδώ και πολλά χρόνια (και όχι μόνο από το 2010) και διανεμόταν σε χιλιάδες διευθύνσεις σε όλη τη χώρα χάριν της ενημέρωσης των ετεροδημοτών Συκεωτών, όπως επίσης σε φορείς του δημόσιου βίου γεγονός που συμβάλλει στην προβολή του δήμου μας ανά το πανελλήνιο και περιποιεί τιμή για τους συντελεστές του η απόσπαση θετικών σχολίων. Συνεχίζει να εκδίδεται κανονικά χάρη στην αυτοχρηματοδότησή του μέσω των διαφημίσεων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και οργανισμών, αλλά και της μεγάλης ζήτησης αναγνωστών που επιθυμούν να λαμβάνουν κάθε μήνα το περιοδικό. Επιπλέον, η απόλυτη οικονομική διαφάνεια έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από ελέγχους (ακόμα και «έκτακτους» μετά από ανώνυμες καταγγελίες γνωστών-αγνώστων!) των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων.

Ειλικρινά, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένας ουσιαστικός λόγος να σχολιαστούν αναφορές σε «πολιτικά σκάνδαλα» και «επιλεκτική σκανδαλολογία», διότι όποιος παρακολουθεί την έκδοση του περιοδικού από το 1995 έως σήμερα, ή όποιος επιθυμεί να ανατρέξει στο σχετικό αρχείο, μπορεί να διαπιστώσει ότι το «Εκτός των Τειχών» καταγράφει και παρουσιάζει, και όποτε χρειαστεί καυτηριάζει, κάθε μείζον αυτοδιοικητικό, κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα αφορά το δήμο και τους πολίτες του, ή τη χώρα ευρύτερα.

Θα ήταν, επομένως, χρήσιμο να μη γίνονται από κανέναν ελαφρά τη καρδία χαρακτηρισμοί περί «επιλεκτικής» ή, ακόμη χειρότερα, «κακής ενημέρωσης», εκτός κι αν έχουν το θάρρος και την τόλμη να παραδεχτούν δημοσίως ότι τέτοιου επιπέδου καταγγελίες-πυροτεχνήματα εκτοξεύονται μόνο για την πρόκληση πολιτικών εντυπώσεων και τη συγκάλυψη της δικής τους άγνοιας και ανεπάρκειας.

Συνεχίζοντας τώρα με τις αναφορές του κ.Ζιγκερίδη για το ταμείο του δήμου, σημειώνουμε ότι το ταμειακό πλεόνασμα σαφώς και διατίθεται για την εκτέλεση έργων και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν όλους τους πολίτες και που τόσο ανάγκη έχουν. Το απολαμβάνουν οι ίδιες οι κοινωνίες αφού τα οφέλη διαχέονται προς όλες τις κατευθύνσεις με την οποιαδήποτε μορφή. Εκτός εάν εννοεί ότι ο δήμος ως άλλη Α.Ε. θα έπρεπε να αποδίδει χρηματικά μερίσματα στους κατοίκους-μετόχους της.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καταβολής χρεών προηγούμενων χρήσεων, αφού η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών ξεπληρώνει κάθε οφειλή των προηγούμενων χρόνων από τους πρώην δήμους Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων (υπενθυμίζεται ότι ο πρ. δήμος Συκεών δεν είχε καμία οφειλή προς τρίτους).

Η… προειδοποίηση για διερεύνηση της νομιμότητας διατήρησης του πλεονάσματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του προβλεπόμενου αποθεματικού, είναι μάλλον αστεία. Πρώτον, διότι η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών όχι μόνο δεν αποφεύγει τον όποιο έλεγχο, αλλά τον επιζητά συνεχώς, και δεύτερον, γιατί το πλεόνασμα αφορά το ταμειακό υπόλοιπο και όχι το αποθεματικό που είναι απλώς μια λογιστική έννοια…

Σε ό,τι αφορά, επίσης, τη φερόμενη ως «άποψη της διοίκησης του δήμου ότι η δημιουργία του πλεονάσματος οφείλεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα…», οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ποτέ δεν έχει ειπωθεί ή υποστηριχτεί κάτι τέτοιο από τη δημοτική αρχή. Το πλεόνασμα οφείλεται στη χρηστή, διαφανή και απόλυτα νόμιμη διαχείριση κάθε κονδυλίου και κάθε οικονομικού πόρου που διεκδικεί και εξασφαλίζει η διοίκηση, χωρίς σπατάλες και δαπάνες πελατειακού χαρακτήρα.

Δικαιολογείται, άραγε, τέτοιου είδους άγνοια από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, και ειδικά επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων που τυγχάνουν και ορκωτοί λογιστές; Εκτός πια κι αν πρόκειται για εσκεμμένη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω ψευδών και βαρύγδουπων εκφράσεων, μήπως και πείσουν κάποιους! Έχει αποδειχθεί, όμως, ότι επί 5 συνεχείς τετραετίες, αρχικά στον πρώην δήμο Συκεών και πλέον στο νέο δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι πολίτες ξέρουν και αναγνωρίζουν το έργο που έχει γίνει και που εξακολουθεί να συντελείται, επιλέγοντας να τιμούν με την εμπιστοσύνη τους τη δημοτική αρχή.

Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη