25 Οκτ 2011

Ύστατη προσπάθεια από τραπεζίτες...για να μειώσουν το ύψος του "κουρέματος"!

Οι τραπεζίτες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους όρους, αλλά κυρίως για το ύψος του "κουρέματος", καθώς και για την κάλυψη που θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Του Κ. Παπαγρηγόρη

Δύο 24ώρα πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής κατά την διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης του χρέους και το ύψους του νέου "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε μια ακόμη κρίσιμη συζήτηση με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες βρίσκεται σε κρίση, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε χθες το απόγευμα τους έλληνες τραπεζίτες τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται, για το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στη συνάντηση όπου το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ψυχρό και οι τόνοι σε αρκετές περιπτώσεις δραματικοί, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τις διοικήσεις των τραπεζών ότι το κούρεμα θα είναι πιθανότατα μεγάλο και μολονότι δεν αποκάλυψε το ποσοστό του κουρέματος εικάζεται ότι θα κινηθεί γύρω στο 50%. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι το μεγάλο κούρεμα θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει σε κρατικοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα ζήτησαν από τον υπουργό να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι τραπεζίτες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους όρους, αλλά κυρίως για το ύψος του "κουρέματος", καθώς και για την κάλυψη που θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Κατηγορηματικά αντίθετο το IIF

Την ίδια στιγμή την εντονότερη μέχρι στιγμής αντίδρασή του στην ευρωπαϊκή πρόθεση για μεγαλύτερο "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος έδωσε χθες το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), προειδοποιώντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει με πολύχρονο αποκλεισμό από τις αγορές και η Ευρωζώνη με ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης εάν η όποια διαδικασία για το ελληνικό χρέος δεν γίνει σε εθελοντική βάση.  Ο διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, επιβεβαίωσε πως παραμένει στις Βρυξέλλες συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. "Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική συμφωνία" προειδοποίησε ο κ.Νταλάρα.

"Κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα αναλογούσε με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο φορτίο τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα. Προειδοποίησε δε ότι μία τέτοια διαδικασία θα προκαλούσε επίσης "έντονη διάχυση" της κρίσης στην Ευρωζώνη, με "μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας".

Κούρεμα άνω του 50% προωθεί η Μέρκελ

Τέλος η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τοποθέτησε το μέγεθος του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων μεταξύ 50% με 60%, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες βράδυ βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, μετά την ενημέρωση των κομμάτων της γερμανικής Βουλής από την κ. Μερκέλ για την πορεία της Συνόδου της Κυριακής. Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχθεί "μόχλευση" του EFSF η οποία θα οδηγήσει τη δύναμη πυρός του ταμείου πάνω από το 1 τρισ. ευρώ.

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη