Ο θάνατος του άτυχου διαδηλωτή, ο οποίος άρχισε, επί τέλους, να αποκτά ταυτότητα και να μην είναι ένας άνεργος 53χρονος, προκάλεσε αντεγκλήσεις μεταξύ της ΓΓ του ΚΚΕ και του Υπουργείου Τρομοκράτησης του Πολίτη. Όποιος καταγγέλλει τα ΜΑΤ για τη ρίψη καρκινογόνων χημικών ή..
για συμπόρευση με κουκουλοφόρους καλείται να απευθυνθεί στον εισαγγελέα.
Πρώτος διδάξας ο Σημίτης, ο οποίος, όταν καταγγέλλονταν στελέχη της κυβέρνησής του για λαθροχειρίες, είπε το περίφημο «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον Εισαγγελέα», με αποτέλεσμα τα πάντα να μένουν ακίνητα μέχρις ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.
Αυτό που άκουσα εγώ είναι ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των αιτίων του θανάτου του διαδηλωτή. Έπραξε ακαριαία το καθήκον της, αφού έλαβε γνώση από τα ΜΜΕ της ενδεχόμενης διάπραξης ενός αδικήματος. Δεν χρειαζόταν να της καταγγελθεί ο,τιδήποτε, αφού πρόκειται για αδίκημα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.
Αλλά ο κ. Παπουτσής παραπέμπει την κ. Παπαρρήγα στον εισαγγελέα. Μα ο εισαγγελέας έχει κάνει το καθήκον του και αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας. Υποχρέωση του εντεταλμένου να διεξαγάγει την έρευνα είναι να καλέσει την κ. Παπαρρήγα ή άλλο στέλεχος του ΚΚΕ να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει για την απόδειξη όσων καταγγέλλει.
Μέσα στην αναμπουμπούλα βγαίνει και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. να αντιπαρατεθεί live [που λένε οι μορφωμένοι] με τον αρχηγό ενός κόμματος.
Ερωτάται ο λαλίστατος κ. εκπρόσωπος: «Θα έκανε το ίδιο, αν καταγγέλλων ήταν ο κ. Σαμαράς ή η κ. Μπακογιάννη ή ο κ. Καρατζαφέρης;»
Εν τέλει η εισαγγελική Αρχή κοντεύει να γίνει η φιλιππινέζα της εκάστοτε κυβέρνησης. Στα δύσκολα την επικαλούνται πάντοτε οι κυβερνώντες. Αρκεί, όμως, η καταγγελία στον εισαγγελέα για να έχουν επιτελέσει το καθήκον τους οι πολιτικοί; Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δείξουν στην κοινωνία ότι είναι τουλάχιστον ευαίσθητοι και να μην ερίζουν πάνω από τη σορό ενός Έλληνα;
Εγώ θα επικαλεσθώ παλαιά ραδιοφωνική συνέντευξη του μη νομίμως διορισμένου Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε πει τα εξής πολύ σωστά: «Όταν είμαι υπουργός Συγκοινωνιών και γίνεται ένα σιδηροδρομικό ατύχημα με 15 νεκρούς, επειδή ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας αποκοιμήθηκε στο «τιμόνι», οφείλω να παραιτηθώ. Δεν ευθύνομαι που ο μηχανοδηγός αποκοιμήθηκε, διότι δεν μπορώ να είμαι δίπλα σε κάθε μηχανοδηγό για να φροντίζω να μην αποκοιμηθεί. Ευθύνομαι, όμως, διότι εγώ διόρισα τον διοικητή του ΟΣΕ, ο οποίος όρισε τους διευθυντές του οργανισμού, ο οποίος επέλεξε τους προϊσταμένους του μηχανοδηγού κ.ο.κ. Οφείλω, λοιπόν, να παραιτηθώ για λόγους ευθιξίας, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όταν χάνεται μία μάχη στον πόλεμο, δεν φταίει μόνον ο φαντάρος και ο επί κεφαλής του αξιωματικός. Φταίει και ο Στρατηγός». Αυτά τα πολύ σωστά έλεγε ο κ. Πάγκαλος όταν η παράταξή του δεν κυβερνούσε.
Α, και κάτι τελευταίο. Αφήστε τους Εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους κατά συνείδηση. Τρικλοποδιές δεν χρειάζονται. Ούτε κομματικές επιλογές. Αν οι εισαγγελείς είναι χρωματισμένοι και επιτελούν το καθήκον τους κατά το χρώμα των πολιτικών τους πεποιθήσεων, βάλτε οι πράσινοι γαλάζιους και οι γαλάζιοι πράσινους εισαγγελείς σε καίριες θέσεις. Να δείτε πόσο γρήγορα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στην πολιτική και στη Δικαιοσύνη.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος