31 Οκτ 2011

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Πρόεδρος ο συντηρητικός Ρ. Πλέβνελιεφ

Νίκη με μεγάλη διαφορά από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του πέτυχε στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας ο υποψήφιος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.
 Η διαφορά από τον βασικό του αντίπαλο, τον σοσιαλιστή Ιβάιλο Κάλφιν, που ανέδειξαν τα έξιτ πολ είναι της τάξης του 10-11%, καθώς ο Πλέβνελιεφ συγκεντρώνει 55-56%, ενώ ο Κάλφιν μόλις 44-45%. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια, σύμφωνα με τους αναλυτές, της στήριξης που έλαβε ο
Πλέβνελιεφ, από το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL. Παρότι το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κυρίως τιμητικό, όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν ένα σημαντικό τεστ για τις επιλογές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, εν μέσω σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και ασφυκτικών πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.
Χθες, στο μεταξύ διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, όπου και εκεί οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, GERB, προηγούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ των αντιπάλων τους. Η μάχη για την πρωτεύουσα Σόφια είχε κριθεί ήδη από τον πρώτο γύρο, με την υποψήφια του GERB, Ιορντάνκα Φαντάκοβα, να κερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία τον δήμο.
Τα αποτελέσματα στις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις καταδεικνύουν ότι ο Μπορίσοφ έχει ακόμα τη στήριξη μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος, δύο χρόνια μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63507130
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη