29 Οκτ 2011

Συνεχίζεται το “παιχνίδι” τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες


Του Γιάννη Αγγέλη  | ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται τα τελευταία 24ωρα για να “μετριασθεί” η πίεση στο μετοχολόγιο των τραπεζών από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο με κοινές μετοχές, γεγονός που θα επηρεάσει καθοριστικά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

“Παίζεται” όμως παρασκηνιακά το ενδεχόμενο να δοθούν με αντάλλαγμα προνομιούχες αυτή την φορά μετοχές τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (επιπλέον εκείνων που θα δώσει το ΤΧΣ).

Στην διαπραγμάτευση αυτή εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και τραπεζίτες με την υποστήριξη ισχυρών ΜΜΕ.

Το επιχείρημα για την χρήση προνομιούχων μετοχών αντί κοινών γι΄ αυτό το κομμάτι της χρηματοδότησης στηρίζεται στο γεγονός ότι ανάλογες κινήσεις ανακεφαλαιοποίησης στις άλλες χώρες από το EFSF θα γίνουν επίσης με προνομιούχες μετοχές.

Με την διαφορά –όπως παρατηρούν αναλυτές της ΤτΕ– ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία η χρηματοδότηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναλογικά πολλαπλάσια από τα ίδια κεφάλαιά τους! Και χωρίς αυτά τα κεφάλαια δεν μπορούν εκτός ελάχιστων περιπτώσεων να ανταποκριθούν στην απαίτηση αύξησης του συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% (σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής) ή στο 10% σύμφωνα με την απαίτηση της ΤτΕ.

Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, αλλά όπως παρατηρούν  στελέχη της ΤτΕ, ενδέχεται να κριθεί από αυτό (δηλαδή την ανταλλαγή της χρηματοδότησης του EFSF με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές) το κατά πόσο οι τράπεζες θα δείξουν επαρκές ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο νέο PSI ή όχι...

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις πιέσεις και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα αυτό δημοσιεύονται στο “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.      

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη