Μας γράφει ο αγαπημένος πολλών σχολιαστών του Ταχάλια ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ:
Η σταθερή προσήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή της λανθασμένης πολιτικής άνοιξε το δρόμο για την τροποποίησή της. Η αποδοχή της επιστολής του από το ΔΝΤ αποτελεί την πιο επίσημη αναγνώριση της δυνατότητας αυτής, καθώς και της προώθησης “βιώσιμων εναλλακτικών πολιτικών” ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Την ανάγκη αυτή για τροποποίηση της έως τώρα λανθασμένης συνταγής και το δρόμο των τροποποιήσεων που άνοιξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, πιστοποιούν:
• Το ΔΝΤ το οποίο στη σχετική ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία "δεσμεύτηκε να διαβεβαιώσει ότι όποιες αλλαγές στις πολιτικές που ενδέχεται να προτείνει, θα είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος".
• Αξιωματούχοι του υπ. Οικονομικών στη Γερμανία που παραδέχονται ότι ήταν λάθος η συνταγή σωτηρίας που μας επέβαλαν. Και ομολογούν τώρα ότι το 2010 το πακέτο βοήθειας που μας έδωσαν έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Αν και το σχεδίασαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι στον κόσμο, όπως λένε οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε, ήταν λάθος, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι αντί για ένα βήμα έπρεπε να κάνουμε τέσσερα.
• Ο Χορστ Ράιχενμπαχ -επικεφαλής της taskforce που επισημαίνει ότι: «Από τη σημερινή οπτική γωνία είναι σαφές ότι η βοήθεια δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την ταχύτητα», αποδίδοντας τα λάθη στην απουσία σχετικής εμπειρίας. «Για μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν είχε τη συνταγή στην τσέπη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι τα λάθη εκδικούνται τώρα με το αυξημένο κόστος επίλυσης του προβλήματος.
• Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η οικονομία:
- Μέσα στα δύο αυτά χρόνια και, παρά τα υποτιθέμενα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το χρέος αυξήθηκε κατά 62 δις ευρώ για να φθάσει σήμερα στα 360 δις ευρώ!.
- Μέσα σε δύο χρόνια, εκτός από την αύξησης του χρέους, είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 20 δις ευρώ.
- Μέσα στα δύο αυτά χρόνια, το χρέος εκτινάχθηκε στο 165% του ΑΕΠ από 125%.
• Η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει για τη «συνταγή» του μνημονίου:
«Σήμερα, δεκαεπτά μήνες αργότερα από την εφαρμογή του Μνημονίου(…),
Η ύφεση είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αναμενόταν.
Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω.
Η δυναμική του δημόσιου χρέους παραμένει δυσμενής, αφού η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών υστερούν αισθητά έναντι των στόχων.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις οξύνονται, εντείνοντας την αβεβαιότητα».
ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ