15 Νοε 2011

Ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες και έτσι όπως πέρασε στα πολύ ψιλά γράμματα της Χιλιέτ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πρόκειται, στο πλαίσιο του «Ελληνικού περιπάτου» στην Πόλη, να εγκαταστήσει, για τους Έλληνες τουρίστες, το άγαλμα του Νικηταρά του τουρκοφάγου στην πλατεία Ταξίμ. 

Μάλιστα, έδωσε εντολή ν αρχίσει η σμίλευσή του αμέσως ώστε να προλάβει τους γείτονες και να μην φανεί ότι αντιγράφει τον ..
ομότιτλό του της Θεσσαλονίκης.
 Σας μεταδίδω επίσης και ένα μεθεπόμενο ρεπορτάζ γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών στις αποστολές, δεν προβλέπεται να έρθω και πάλι για να καλύψω το γεγονός των αποκαλυπτηρίων: «Ιστορικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Κων/πολης που παρακολουθούν με δέος τα αποκαλυπτήρια της εγκατάστασης ενός εκ των ηρώων της Ελληνικής επανάστασης στην κεντρική πλατεία της Πόλης.» 
Μόλις ο Τουρκοφάγος υπερυψώθηκε στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και είδε από μακριά τον Κεμάλ να στρογγυλοκάθεται στο κέντρο της Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη έμεινε άγαλμα! και απόμειναν οι δυο τους να κοιτιούνται με την απορία και την έκπληξη σμιλεμένη στο βλέμμα! Ο κόσμος ήρθε τ απάνω κάτω! «Αν εμείς δεν είμαστε τελικά αυτό που νομίζαμε ότι ήμασταν, τότε πρόκειται περί δυο άλλων!» σκέφθηκε. 
Στην άλλη πλευρά, χθες μεσάνυχτα και κάτι, ο Γιάννης Πουλόπουλος κατέβηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και το άγαλμα του Κεμάλ που τον είδε τον θυμήθηκε και τον πόνο του ν ακούσει (ο Πουλόπουλος του Κεμάλ) δεν αρνήθηκε: -«Πουλόπο’μ λελεύω σε, μερ έρθες? ασόν Πόντον? Είδα σε και κατ έκρουσεν σην ονούμ! Έγκες με τιδέν? Έναν σάπκαν να γλυτώνω ασα αφορεσμένα τα πουλία ντο κάθονταν σο κιφάλι΄μ απάν και επήκανε με απές σα λέρας άμον τον Βενιζέλον! Το σκατόν ντ έφαγα!» (Ένας τρόπος ν αναγνωρίσεις το Λάθος) 

Από την Κωνσταντινούπολη 
 Ελένη Κωνσταντίνου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη