13 Νοε 2011

"Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι αρκετές για την Ελλάδα"


Διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση προβλέπει για το 2012 η Bank of America – Merrill Lynch, αναθεωρώντας καθοδικά τις προηγούμενες εκτιμήσεις της και προσδιορίζοντας ως βασικά εμπόδια α) τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης, β) την απομόχλευση των τραπεζών και το «σφιχτό» πιστωτικό περιβάλλον και γ) την επίμονη και κορυφούμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης κρατικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή τους με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2011, οι αναλυτές της BofA-ML αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 0,6% το επόμενο έτος (η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,8%) μετά από ανάπτυξη 1,5% στο σύνολο του 2011. Παράλληλα, αναμένουν υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 1,7%, από 2,7% το 2011 και έναντι 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψης.

"Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μια άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας".
Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης χρέους αναδεικνύεται σύμφωνα με την έκθεση στο σημαντικότερο από τα τρία προαναφερθέντα εμπόδια και αναμένεται να επηρεάσει τόσο το επίπεδο της κατανάλωσης όσο και τις επενδύσεις, στη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2011 αλλά και το 2012.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί σε μία σειρά από μειώσεις επιτοκίων, φέρνοντας έως το Φεβρουάριο του 2012 το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.


Ελλάδα

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορεί να διαχυθεί η κρίση, σημειώνεται στην έκθεση Η BofA-ML δεν αποκλείει άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ για την Ιταλία σχολιάζει ότι η κατάστασή της καθίσταται όλο και πιο ανησυχητική. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία παρουσιάζει τον τρίτο κατά σειρά συμπληρωματικό προϋπολογισμό της σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών, η επίδραση στα επιτόκια δανεισμού της είναι αμελητέα. Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο η εποπτεία της Ιταλίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, όπως η ανάληψη της εξουσίας από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα ή η ανάληψη της εξουσίας στην Ιταλία από τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Mario Monti. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις αγορές σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ταυτόχρονα όμως συνεπάγονται μία πολυετή περίοδο δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής λιτότητας, με άλλα λόγια χαμηλή ανάπτυξη.

"Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέδειξαν πόσο εύθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μπορεί να διαχυθεί η κρίση".
Το βασικό ωστόσο σενάριο της BofA-ML κάνει λόγω για περαιτέρω αναταράξεις στην Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη θα προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. «Η μοίρα της Ελλάδας δεν έχει σφραγιστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Οι αναλυτές της BofA-ML εκτιμούν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μια άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστη «απειλή» προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια ωστόσο στη χώρα διογκώνεται, σημειώνουν, ενώ το πρόγραμμα της Τρόικας που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο δείχνει ότι δύσκολα θα αποδειχθεί βιώσιμο, καθώς δεν θα καταφέρει παρά μόνο να μειώσει το λόγο χρέους/ ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.

Για να είναι βιώσιμη η προσαρμογή της Ελλάδας, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να υποχωρήσει ταχύτερα και περισσότερο, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που προβλέπουν οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Όπως εκτιμά η BofA-ML, εν τη απουσία ενός PSI που θα μπορούσε να φέρει το ελληνικό χρέος πιο κοντά στο 90% του ΑΕΠ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα η αντιδράσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο, ακόμη και στην περίπτωση που η πολιτική κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη