7 Νοε 2011

Ένας χρόνος από την εκλογή Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης

«Παλαιοί» εναντίον «νέων» στη διοίκηση Μπουτάρη

Τα πρόσωπα, οι ανταγωνισμοί, οι στόχοι στο εσωτερικό της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ένα χρόνο μετά την εκλογή της Πρωτοβουλίας του Γιάννη Μπουτάρη στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης, η «καλή τρόικα» όπως είχε αυτοαποκληθεί (Μπουτάρης, Αβραμόπουλος, Κουράκης) παραμένει ισχυρή στο ενδοπαραταξιακό μέτωπο. 

Παρόλο που πολλές φορές φαίνεται ότι ο καθένας τραβάει το δικό του δρόμο, δεν παύει να αποτελούν την ομάδα των «παλαιών» που διεκδικούν το κουμάντο μέσα στην ομάδα έναντι των νεοτέρων (Ζέρβας, Πασχαλίδου, Πέγκας και από λίγο πιο μακριά Γούλα) που είναι αυτοί που δίνουν ανάσες στη διοίκηση με την έντονη δραστηριότητα την οποία επιδεικνύουν. Μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει πολλές δράσεις, μεγάλη επαφή με τους πολίτες ακόμη και χορηγούς που είναι απαραίτητοι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (πάρκο watch up στη ΧΑΝΘ, αποκαταστάσεις πρασίνου με εξεύρεση χορηγών, επιτυχείς εκδηλώσεις με χαμηλό κόστος στα «Δημήτρια», προσπάθειες Πασχαλίδου και Ζέρβα για ανάληψη Πρωτεύουσας Νεολαίας και Πράσινη Πρωτεύουσα 2014 που βοηθούν στην εξωστρέφεια της πόλης κ.ά.). 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Πολιτισμού, δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση, αναγνώρισε τις ικανότητες των δύο από αυτούς, τοποθετώντας τον Κ. Ζέρβα πρόεδρο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και τον Σπ. Πέγκα στο δ.σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, των δύο κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών της Θεσσαλονίκης. Αυτή ακριβώς η δραστηριότητα δημιουργεί πολλές φορές εκνευρισμό στους «παλιούς», οι οποίοι προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να διατηρήσουν θέση δεξιά και αριστερά του Γ. Μπουτάρη, όπως σχολιάζουν άνθρωποι μέσα από το δημαρχιακό μέγαρο. 

Το γεγονός ότι οι Πασχαλίδου, Ζέρβας, Πέγκας από πολλούς χαρακτηρίζονται ως οι πιο δραστήριοι αντιδήμαρχοι του Γ. Μπουτάρη που μάλιστα απολαμβάνουν υψηλής δημοσιότητας μέσα από τις δράσεις των τομέων τους, δημιουργεί συχνά πλέον κόντρες μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν είναι λίγες οι φορές που, όπως λένε οι πληροφορίες, οι παλαιοί φρενάρουν πρωτοβουλίες των νέων, τους αποκλείουν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και τους βάζουν συχνά σε θέση… απολογούμενου. Ωστόσο, όπως θυμίζουν στελέχη της Πρωτοβουλίας που αγωνίστηκαν και συνέβαλαν στην εκλογή του Γ. Μπουτάρη, η υπόθεση της Ικτίνου, το περίφημο ερωτικό σκάνδαλο, τα σκουπίδια και άλλες υποθέσεις που εκθέτουν τη διοίκηση Μπουτάρη, έχουν τις πηγές τους στην ομάδα της τρόικας. 

 Οι δημόσιες νουθεσίες του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλου προς τους τρεις που προαναφέραμε είναι χαρακτηριστικές –θυμίζουν το δάσκαλο που μαλώνει τα μαθητούδια και σχεδόν πάντα δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την κάλυψη του δημοτικού συμβουλίου στην προσπάθεια του προέδρου «να έχει ρόλο και δημόσια παρουσία», αφού όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο ρόλος του προέδρου ενός τέτοιου οργάνου είναι άχαρος ως προς την πολιτική παρουσία. 

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι η κάλυψη του δημοτικού συμβουλίου από την TV100 (η οποία στοιχίζει 500.000 ευρώ το μήνα και ακόμη... εξυγιαίνεται!) δεν είναι θετικό και δημοκρατικό στοιχείο που συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των Θεσσαλονικέων. Ωστόσο, στο ενδοπαραταξιακό τοπίο έχει τη δική του σημασία, ειδικά για τον πρόεδρο που διατηρεί στενές επαφές με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, με το νου στην επόμενη μέρα. Από την άλλη, ο Ανδρέας Κουράκης από την αρχή επέδειξε έναν υπερσυγκεντρωτισμό όσον αφορά στις αρμοδιότητες, ο οποίος σχολιάστηκε αρνητικά από την πρώτη στιγμή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία προεδρεύει ο Ανδ. Κουράκης ενώ έχει αποκλειστεί ο… αντιδήμαρχος που έχει την αρμοδιότητα Ποιότητας Ζωής. Το όργανο αυτό ο Ανδ. Κουράκης το χρησιμοποιεί μάλιστα σαν ένα ανώτατο όργανο για να επιβάλλει απόψεις και να παίρνει αποφάσεις πάντα κατά το δοκούν, ως κατ’ ουσίαν αναπληρωτής δημάρχου! Κουράκης και Αβραμόπουλος έχουν ισχυρό κομματικό παρελθόν, αν και ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του –πχ ο δεύτερος αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ ο πρώτος συντάχθηκε με τον Φώτη Κουβέλη αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην τρόικα έχει προστεθεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, από παλιά συνεργάτης του Γ. Μπουτάρη, ενώ υπό την προστασία της τρόικας έχει τεθεί ο «νέος» αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, παλιά καραβάνα στα αυτοδιοικητικά παρόλο που είχε αποτύχει να εκλεγεί σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Στο κάδρο συμμετέχει μάλλον χωρίς να το θέλει και ο δήμαρχος, ο οποίος κρατά ίσες αποστάσεις από τους δύο και μια ουδετερότητα που όσοι γνωρίζουν την αποδίδουν σε δυο πράγματα: αφενός στο χαρακτήρα του, που είναι έξω καρδιά και δεν τον ενδιαφέρουν τέτοιου τύπου ανταγωνισμοί, και αφετέρου το ότι αναγνωρίζει πως μαζί με Αβραμόπουλο και Κουράκη πορεύτηκαν στο δρόμο για την «κατάκτηση» του δήμου Θεσσαλονίκης. 

 Όμως, παρά το ότι εμφανίζονται ως μία ισχυρή ομάδα που κάνει κουμάντο στη διοίκηση Μπουτάρη, πολλοί εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο «παλαιών» είναι πολύ μεγάλος αν και εκδηλώνεται μέχρι στιγμής μόνο στο παρασκήνιο. Στόχος τους, όπως λένε, η πρωτοκαθεδρία στη μετά Μπουτάρη εποχή, όποτε αυτή ανοίξει. Προς το παρόν όμως, όπως μας έλεγε δημοτικός σύμβουλος, παραβλέπουν ότι οι τρεις «νέοι» κάνουν την έκπληξη, είναι οι πιο επιτυχημένοι αντιδήμαρχοι και δικαιώνουν τις επιλογές του Γ. Μπουτάρη… 

T.I.
taxalia.blogspot.com / 6.11.2011
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη