18 Νοε 2011

Το χαράτσι της ΔΕΗ και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Zero Mostel, ΝΣΚ, Π. Δούκας, Διάκριση εξουσιών, Π. Οικονόμου, το χαράτσι της ΔΕΗ και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Toυ Σωτήριου Καλαμίτση, Δικηγόρου

Ερωτηθείς πριν ένα χρόνο περίπου ο τότε πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου τί θα έκανε, εάν το ΣτΕ αποφαινόταν ότι το Μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό, απήντησε με τη γνωστή άνεση, με την οποία ψεύδεται: «Αυτή θα είναι μία νομική άποψη». Εξ αντιδιαστολής συμπέρανα ότι αυτή τη νομική άποψη ουδόλως θα ελάμβανε υπόψη του, αφού εκείνος είχε επιλέξει μία πολιτική άποψη, η οποία...
 υπολαμβάνω, ότι είναι κατ’ αυτόν υπέρτερη της νομικής που θα εξέφραζε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Η αντίδραση Παπανδρέου, λοιπόν, στο άκουσμα μίας ακυρωτικής απόφασης για το Μνημόνιό του θα ήταν περίπου η εξής: «Ε, και;».

Έτσι αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εφ’ όσον αυτές δεν εξυπηρετούν τα κομματικά τους μικροσυμφέροντα, τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, τις πολιτικές γκάφες τους και εν γένει ό,τι έχουν προκάνει να κάνουν ενεργούντες είτε ανοήτως είτε δολίως.

Γνωρίζω πως είναι κουραστικό ένα κείμενο νομικό για μη νομικούς, αλλά σκέφτηκα πως καλόν είναι να γραφούν δυο κουβέντες με πολύ απλά λόγια για να γίνει επί τέλους αντιληπτό τί είναι το περίφημο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους [ΝΣΚ] και ποια σχέση μπορούν να έχουν με τη συνταγματική τάξη οι κορώνες των τέως, πρώην, νυν και, μετά βεβαιότητος, επόμενων [κατά το Κηλαηδόνειον άσμα] υπουργών που επαινούν ή κατακρίνουν την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη με μοναδικό κριτήριο τη λαϊκή ρήση «τα καλά και συμφέροντα». Ναι, αυτοί που ψευδορκούν ασυστόλως κάθε φορά που ομνύουν να φυλάττουν πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Τι είναι, λοιπόν, το ΝΣΚ; Είναι ο δικηγόρος ή γενικότερα ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου. Όση αξία έχει η γνωμοδότηση οιουδήποτε δικηγόρου προς τον πελάτη του, τόση αξία έχει και η γνωμοδότηση του ΝΣΚ προς το Δημόσιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ότι «ο κ. υπουργός αποδέχθηκε ή δεν αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ δεν είναι δεσμευτικές για τη Διοίκηση. Ο αρμόδιος υπουργός τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει ακριβώς όπως ο κάθε πολίτης αποδέχεται ή απορρίπτει τη νομική συμβουλή τού δικηγόρου του. Αυτό είχα τονίσει παλαιότερα εξ αφορμής της άποψης που εξέφρασε ο τέως υπουργός Π. Δούκας, ο οποίος υποστήριζε ότι στην υπόθεση Βατοπαιδίου αυτός απλώς ακολούθησε τις δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ας διαβάσουμε τι ορίζει το άρθρο 2 του ν.3086/2002 περί ΝΣΚ: «Στην αρμοδιότητα του Ν.Σ.Κ. υπάγονται: α) Η δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξή του. β) Η υποστήριξη των υποθέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ……….γ) Η υποστήριξη των υπηρεσιών της Διοίκησης σε θέματα κοινοτικού δικαίου …… δ) Η διενέργεια όλων των δικαστικών πράξεων, που αναφέρονται στο άρθρο 6 της Πολυμερούς Σύμβασης "Περί διεκδικήσεως διατροφής εις την αλλοδαπήν" …..ε) Η διεξαγωγή των δικαστικών πράξεων, που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις δικαστικής αρωγής ….. στ) Η καθοδήγηση των ενεργειών της Διοίκησης με νομικές γνωμοδοτήσεις. ζ) Η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό και η ρύθμιση χρεών πτωxών οφειλετών του Δημοσίου. η) Η γνωμοδότηση για την υπαγωγή διαφορών του Δημοσίου σε διαιτησία και ο ορισμός διαιτητών του. θ) Η υπεράσπιση δημοσίων υπαλλήλων σε ποινικά δικαστήρια, εφόσον προβλέπεται τούτο από ειδική διάταξη νόμου …..».

Πώς συνέβη, λοιπόν, κ. Οικονόμου και απεφάνθη το ΝΣΚ ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπερέβη τη δικαιοδοσία του; Ποιό ερώτημα του θέσατε ακριβώς; Γνωρίζει το ΝΣΚ ότι το εν λόγω πολιτικό δικαστήριο έκρινε απλώς πως επειδή ο υπολογισμός τού χαρατσιού είναι λανθασμένος, δεν μπορεί η ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση, διότι ουδείς υποχρεούται στην πληρωμή φόρου, ο οποίος είναι εσφαλμένως προσδιορισμένος;

Μήπως είπατε στον λαό ότι καλόν θα είναι να μην πληρώνει τέτοιους φόρους, διότι έχετε δώσει εντολή να καθυστερεί η επιστροφή φόρου, εξ ου και ο πολίτης που θα πληρώσει εσφαλμένως € 100 χαράτσι, θα τα πάρει πίσω μετά από 2-3 χρόνια; Με άλλα λόγια, το δικαστήριο δεν έκρινε ότι δεν πρέπει να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, επειδή το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό, πράγμα που τρέμετε. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι αν ο πολίτης δεν πληρώσει το χαράτσι, επειδή δεν έχει υπολογισθεί σωστά, δεν μπορεί η ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση. Του παρέσχε προσωρινή δικαστική προστασία κ. Οικονόμου, όπως του επιτρέπει και του επιβάλλει το Σύνταγμα.

Τί πιο φυσιολογικό από αυτό; Κατά τι υπερέβη τη δικαιοδοσία του το δικαστήριο; Θα είχατε την καλωσύνη να μας δείξετε τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ; Όσο για τον αφορισμό σας ότι δικαιούσθε από της θέσεώς σας να κρίνετε τις δικαστικές αποφάσεις που δεν είναι της αρεσκείας σας, πού το βρήκατε γραμμένο αυτό; Σε ποιό Σύνταγμα; Σας έχει παραδώσει ειδικά μαθήματα συνταγματικού δικαίου ο προϊστάμενός σας; Σας είπε, μήπως, ότι ο όρος «αυτοδιοίκηση» σημαίνει ανυπαρξία αυτονομίας στη διοίκηση;

Αν όχι, πώς τολμάτε να ισχυρίζεσθε ότι οι δημότες έχουν εκλέξει τους δημοτικούς άρχοντες για άλλες δουλειές και όχι για να κηρύσσουν αντάρτικο κατά του χαρατσιού; Εσάς για ποια δουλειά σας εξέλεξε ο λαός; Για να ψηφίσετε τα Μνημόνια; ΄Η για να χειροκροτείτε ξεδιάντροπα τον αρχηγός σας σε κάθε πανωλεθρίαμβό του, τον οποίον σπεύσατε να απαρνηθείτε πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, για να σώσετε την έδρα σας; Και κάτι ακόμη: είσθε, μεταξύ των άλλων, και κακός αντιγραφεύς νὀμων. Αντιγράψατε ακρίτως τον ν. 2019/1992 του Μητσοτάκη χωρίς να τον προσαρμόσετε καν στις σημερινές συνθήκες. Αχ, κ. Οικονόμου μου πόσο ωραία θα ήταν να ορισθεί μία ημέρα του έτους ως «πανελλήνια ημέρα σιωπής των αχαμνών», καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε πολιτικό να προβαίνει σε δηλώσεις. Λέτε να πεθαίναμε από ανία;

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη