3 Νοε 2011

Παρέμβαση (μετά από πολλά χρόνια) του Σωτήρη Κούβελα!

ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ, Πρώτα όμως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του παλαίμαχου πολιτικού, πρώην υπουργού, βουλευτή και δημάρχου Θεσσαλονίκης, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Σίγουρα προκαλεί εντύπωση το..
γεγονός ότι ο παλαίμαχος πολιτικός θέλησε να τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα.
Το κείμενο του είναι το εξής:

Η γνώμη ενός πολιτικού, που δεν είναι στην ενεργό δράση, συνήθως δεν ακούγεται, οπότε δεν έχει νόημα να εκφράζεται. Αλλά και η σιωπή του κατακρίνεται, ως αδιαφορία. Έτσι αποφάσισα, μετά από πολλά χρόνια, να μιλήσω έστω και σε ώτα μη ακουόντων.
Το δημοψήφισμα δεν προσφέρει τίποτα, ενώ μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
Οι εκλογές αποτελούν την μοναδική διέξοδο, για να δώσει τη λύση ο λαός και να γεφυρωθεί το χάσμα που τον χωρίζει από την πολιτική εξουσία. Εκλογές, αλλά όχι εδώ και τώρα, για δύο λόγους.
Πρώτον για να μη διακινδυνεύσουμε την πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, από προεκλογικές ημέρες εντάσεων και μια μετεκλογική περίοδο αστάθειας.
Δεύτερον για να μη χαθεί οριστικά η ευκαιρία και η δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα απολύτως αναγαίες, κατά κοινή ομολογία. Για μια δίκαιη, έντιμη, παραγωγική και δημοκρατική πολιτεία.
Πρότασή μου: για να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής ενότητας και ελπίδας, να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, με στήριξη τουλάχιστον των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της βουλής η οποία :
1. Θα ορίσει εκλογές εντός του Φεβρουαρίου 2012.
2. Θα διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και θα δεσμεύσει τη χώρα για την εφαρμογή της.
3. Θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.
4. Θα εξισώσει ενώπιον του νόμου τους πολιτικούς με τους λοιπούς πολίτες.
5. Θα ορίσει μεγαλύτερες οικονομικές θυσίες για πολιτικούς και δικαστικούς λειτουργούς.
6. Θα μεριμνήσει για την άμεση ανακούφιση των πολιτών που βρίσκονται στο κόκκινο όριο της φτώχιας.
7. Θα χαράξει πορεία για την κάθαρση από φαινόμενα διαφθοράς.
8. Θα θέσει σε άμεση εφαρμογή και σε όλη του την έκταση το ΕΣΠΑ για να τροφοδοτηθεί η εθνική οικονομία και ανάπτυξη με 7 δις ευρώ δωρεάν χρηματοδότηση το 2012 (ποσοστό 3% του ΑΕΠ) και ανάλογο ποσό το 2013.
9. Θα κινήσει την διαδικασία για τροποποίηση του Συντάγματος.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος πιστεύω ότι πρέπει να επιδιώξει κυρίως :
· Την ανόθευτη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που σήμερα είναι κράτος του Πρωθυπουργού, ο οποίος ελέγχει απολύτως τη βουλή, το κυβερνόν κόμμα και τη δημόσια διοίκηση, και εν πολλοίς τη δικαιοσύνη. Το γραφείο του Πρωθυπουργού κυβερνάει την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτή τη δομή εξουσίας.
· Να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα από τους ανίκανους και τους φαύλους.
· Να συμβάλει δραστικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους με περιορισμό γραφειοκρατίας, πολυνομίας και διαφθοράς.
· Να επιδιώξει την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης που σήμερα έχει παραλύσει.
Τα κόμματα που φαίνεται να συνειδητοποιούν την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ας το αποδείξουν, συμφωνώντας τουλάχιστον ποιες διατάξεις πρέπει να αναθεωρηθούν. Αυτό αρκεί και είναι το μόνο που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, έχει όμως μεγάλη σημασία. Πράγματι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία αναθεώρησης (άρ.110 Σ), η παρούσα βουλή προσδιορίζει τις προς αναθεώρηση διατάξεις και η επόμενη διαμορφώνει τις νέες.
Σε μια τουλάχιστον από αυτές τις διαδικασίες απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ στην άλλη αρκεί η πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η προς αναθεώρηση διατάξεις να συγκεντρώσουν τώρα 180 ψήφους. Είναι εύκολο να γίνει αφού όλοι μιλούν σήμερα για αναθεώρηση και το μόνο που μένει να συμφωνήσουν είναι τι θα αλλάξει. Στην επόμενη βουλή, είναι πιο δύσκολο να συμφωνήσουν πώς θα αλλάξει, αλλά αρκούν 50% συν μια ψήφος. Αν δεν επιτευχθούν σήμερα οι 180, η αναθεώρηση θα μείνει στην απόπειρα, όπως έγινε κατ΄επανάληψη στο παρελθόν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη