Πολύ σοβαρό θέμα !
Τα τελευταία χρόνια έγινε πραγματικότητα και στη χώρα μας ο θεσμός της εξ αποστάσεως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το ίδιο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες φοιτητές, ενώ φοιτούν πάνω από 25000. Πρόκειται λοιπόν..
για ένα θεσμό που αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, ανταποκρίθηκε σε υπαρκτές ανάγκες και μορφωτικές προσδοκίες, και φαίνεται να έχει θετικές προοπτικές.
Οι ενστάσεις ωστόσο δε λείπουν, με κυριότερη, αυτή της διαδικασίας κλήρωσης για την επιλογή των φοιτητών.
Οι ενστάσεις μου (και πιστεύω και άλλων πολλών) αφορούν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του ΕΑΠ:
« Για τα πρώτα έτη λειτουργίας του Ε.Α.Π., δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζεται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου».
Πώς εξασφαλίζεται το αδιάβλητο με την παρουσία εισαγγελικής αρχής; Μήπως ο εισαγγελέας είναι ειδικός στο σχετικό λογισμικό, γνώστης σε βάθος της διαδικασίας, των μεταβλητών και παραμέτρων της ή απλά παρίσταται για τα μάτια του κόσμου μαζί με κάποιους άλλους "επίσημους" ή και τον οποιονδήποτε θέλει να παρίσταται στην διαδικασία;
Να σας δώσω ενα μικρό παράδειγμα αλγόριθμου που όλοι μας τον χρησιμοποιήσαμε σαν παιδιά. Το α-μπε-μπα-μπλομ.Αν τον χρησιμοποιήσετε για τυχαία επιλογή ανάμεσα σε τρία άτομα θα παρατηρήσετε οτι απο τον άνθρωπο που ξεκινάτε σε αυτόν θα καταλήξει.Με απλά λόγια αν έχετε τον Γιώργο, τον Δημήτρη και την Μαρία και ξεκινήσετε να μετράτε απο τον Γιώργο θα καταλήξετε στον Γιώργο. Αρα αν θέλετε να επιλέξετε τον Γιώργο απλά ξεκινήστε να μετράτε απο αυτόν.
Φυσικά ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το ΕΑΠ θα είναι απείρως πολυπλοκότερος αλλά και αυτός έχει ενα χαρακτηριστικό.Αν ξέρετε τον αλγόριθμο τότε μπορείτε να παράγετε μέσω αυτού ενα συγκεκριμένο αριθμό απλα τροφοδοτόντας τον με ενα συγκεριμένο αριθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά στην πληροφορική δεν υπάρχει η έννοια του τυχαίου γιαυτό κάνουμε πάντα λόγο στην επιστήμη της πληροφορικής για "ψευδοτυχαίο" αριθμό.
Μια γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών είναι ένας αλγόριθμος παραγωγής μιας σειράς αριθμών που προσεγγίζουν τις ιδιότητες των τυχαίων αριθμών.Ο αριθμός που ξεκινάει η γεννήτρια λέγεται σπόρος (seed) της γεννήτριας.
Ας πάρουμε ενα όσο το δυνατόν πιο απλό παράδειγμα για να το αποσαφηνίσουμε
Παραγωγή Ψευδοτυχαίων από 0 έως 99
Κώδικας
1 #include < s t d i o . h>
2 #include < s t d l i b . h>
3
4 int main ( )
5 {
6 int i ;
7 for ( i = 0; i < 10; i++ )
8 printf ( "%d " , rand()%100 ) ;
9 printf ( "\n" ) ;
10 }
Άμα εκτελέσουμε το παραπάνω πρόγραμμα 2 φορές θα εκτυπώσει:
83 86 77 15 93 35 86 92 49 21
83 86 77 15 93 35 86 92 49 21
Γιατί όμως και τις 2 φορές τυπώνει τους ίδιους αριθμούς; Γιατί δεν δίνει διαφορετικούς αριθμούς κάθε φορά;
Η αρχική τιμή του σπόρου είναι πάντα 1 και άρα όσες φορές και να εκτελέσουμε το πρόγραμμα μας θα εκτυπώνει τις ίδιες τιμές γιατί ο σπόρος (seed) είναι πάντα 1.
Αρα βάση του πιο πάνω αλγόριθμου αν ήθελα να "στήσω" ενα αποτέλεσμα απλά θα τοποθετούσα σε μια λίστα 99 ανθρώπων αυτούς που θα επιθυμούσα να επιλεχθούν τις θέσεις 83 86 77 15 93 35 86 92 49 21 θα έδινα τον σπόρο 1 στην γεννήτρια των ψευδοτυχαίων αριθμών (τον πιο πανω αλγόριθμο) και ω εκ του θαύματος θα επιλεγόντουσαν οι πιο πάνω αριθμοί.
Ελπίζω να καταλάβατε γιατί η διαδικασία παραγωγής τυχαίων αριθμών μέσω αλγόριθμου παράγει ψευδοτυχαίους και οχι τυχαίους αριθμούς.Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να παράγει τυχαίους αριθμούς αλλα οχι ο υπολογιστής.To ανθρώπινο μυαλό παράγει όμως και απάτες ως γνωστόν.
Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι οτι η διαδικασία του ΕΑΠ είναι διαβλητή.Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είναι.Στην ίδια χώρα ζούμε όλοι μας εξάλλου.
Ρωτώ λοιπόν τον πρύτανη του ΕΑΠ, την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον πρωθυπουργο κο Παπαδήμο.
H θέση και ο ρόλος της εισαγγελικής αρχής είναι να ελέγξει μια διαδικασία ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ουσιαστικά; Είναι η νομική και το ήθος τα απαραίτητα εφόδια για την εκτέλεση του καθήκοντος επίβλεψης της διαδικασίας κληρώσεως στο ΕΑΠ;
Πείτε ότι οχι μόνο ο εισαγγγελέας αλλά και εμείς βρισκόμασταν στο δωμάτιο που γίνεται μια κλήρωση; Τι άλλο θα μποορύσαμε να κάνουμε εκτός απο το να βλέπουμε "ψευδοτυχαίους" αριθμούς να εμφανίζονται στην οθόνη; θα μπορούσαμε ΜΟΝΟ να παρατηρούμε σαν χάνοι ή σαν διακοσμητικά στοιχεία δημιουργίας κύρους για μια επίπλαστης αξιοπιστίας όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε
Δεν μπορούν να ανατεθούν οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου σε εμπειρογνώμονες ειδικούς. ;
Διατυπώνοντας ανάποδα τη σχετική ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, πιστεύω ότι πρέπει όχι μόνο να φαίνεται η διαδικασία της κλήρωσης αντικειμενική αλλά και να είναι.
Υπάρχουν όμως κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την προστασία του αδιάβλητου της διαδικασίας κατά το δυνατόν περισσότερο.
Προτείνω λοιπόν την παρουσία δίπλα στον εισαγγελέα πραγματογνωμόνων της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και όποιου άλλου ανεξάρτητου ειδικού προτείνει ο δικαστικός λειτουργός.
Εννοείται ότι οι σχετικοί έλεγχοι θα πρέπει να έχουν γίνει πριν την κλήρωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Εννοειίται οτι ο αλγόριιθμος πρέπει να κατατίθεται σε συμβολαιογράφο πριν την κλήρωση και οτι ο αριθμός που παίρνει ο κάθε υποψήφιος κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνεται με διαδικασία τελείως αδιάβλητη.
Επειδή διατηρώ έννομο συμφέρον σαν υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΕΑΠ με αριθμό πρωτοκόλλου 46220 στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων ΑΠΑΙΤΩ απο το ελληνικό κράτος και τους προαναφερθέντες αρμόδιους να μου απαντήσουν στην δημόσια αυτή επιστολή μου.
Αθανάσιος .Χ. Δαβαλάς
http://eap-klirosi.blogspot.com