25 Νοε 2011

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στη ΝΕΤ, σε λίγο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2011 ΝΕΤ 18:15 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση) ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ (E) ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Τρόπος ζωής Δείτε σήμερα: "Εις Γαύδον Κοινωνία, του Δημήτρη Καμπά." 
Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τον 19χρονο (τότε) Νορντίν που έφυγε από την ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ των 11 εκατομμυρίων κατοίκων για να βρει τη τύχη του σε ένα κόσμο υποσχέσεων και κατάκτησης ονείρων..
στον τόπο «εξορίας για τους Έλληνες», όπως έλεγε παλιά ο Άρης Βελουχιώτης, τη Γαύδο, το νησί των 54 ψυχών. Θα τον συναντήσουμε το χειμώνα ως εργάτη μοναδικό και πολύτιμο για το νησί αλλά τα καλοκαίρια και σαν μάγειρα εξαιρετικό, συνδυάζοντας τη Μαροκινή με την Ελληνική γεύση.
 Έμαθε Ελληνικά χάρη στην υπομονή του δασκάλου, του Γιάννη (από τη Θεσσαλονίκη) αλλά και από την τηλεόραση. Γνωρίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και το Νομάρχη "Ζόρρο". Θυμάται τις δυσκολίες της αρχής στη Ελλάδα αλλά και την έκπληξη της μη…πολυκοσμίας όταν έφτασε στη Γαύδο Εξηγεί το κλάμα της Μάνας του .... Θέλει τον Γαυδιακό (που δεν υπάρχει!) στην Α’ εθνική. Δίνει τη συνταγή για τσιγαριστό κατσικάκι. 
Σκέφτεται το μέλλον της Ελλάδας, την τρομολαγνεία των ειδήσεων. Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι η συνηθισμένη, ενός μετανάστη χωρίς μοίρα, χωρίς τύχη. Όποιος τον έχει ελάχιστα γνωρίσει, αν τον ρωτήσεις για αυτόν, θα ζωγραφιστεί ένα χαμόγελο και θα δώσει την εξήγηση του για τον Νορντίν. Η αλήθεια του και το φιλότιμό του, έχουν αποσπάσει την έννοια της "υιοθεσίας" του από τους ντόπιους. Μήπως τελικά ο Νορντίν δεν είναι ..μετανάστης;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη