4 Νοε 2011

Μόνος ο Ραγκούσης τριγυρνά στους διαδρόμους της Βουλής...

Ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας δίνουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, αρκετοί - πλην του ...αρθρογράφου (βλ κείμενο μαζί με Διαμαντοπούλου και
Λοβέρδο) και άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Ραγκούση - προειδοποίησαν πως η στάση τους στην ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη, ασκώντας πιέσεις στον Πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Ο κ. Ραγκούσης όπως μεταδίδει από τη Βουλή ο απεσταλμένος του antistrofa.gr Γιώργος Σούρλας καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας απέφευγε τις τηλεοπτικές κάμερες αλλά και τους...συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ με τους οποίους ούτως η άλλως δεν είχε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις.

Ο δε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έστειλε τελεσίγραφο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου για άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της συναίνεσης αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε «αποσαφήνιση προθέσεων», τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα απόσχει από την αποψινή ψηφοφορία.
Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία, ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη ζητήσει «Παπανδρέου και Σαμαράς άμεσα υπό τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνουν ένα πατριωτικό έντιμο βήμα προς μια στοιχειώδη τουλάχιστον δημοκρατική συμφωνία».
Λίγο αργότερα και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος την Πέμπτη είχε δηλώσει πως ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν και τον είχε καλέσει να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ομαλές πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε σήμερα πως αναμένει αποσαφήνιση των τελικών αποφάσεων του Πρωθυπουργού αναμένει προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Την πρόθεσή του να ψηφίσει «ναι» απόψε, υπό τον όρο ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για επίτευξη συναίνεσης, δείχνει η γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος επισήμανε πως η ψήφος εμπιστοσύνης απόψε προς την κυβέρνηση τελεί υπό τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι εντός ολίγων ημερών θα προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Ο κ. Κρεμαστινός σημειώνει ακόμη πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφούσα ομάδα στη Βουλή θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης και προσθέτει ότι αν επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι εξωκοινοβουλευτικό το νέο σχήμα, τότε τα μέλη της θα πρέπει να τύχουν ελέγχου για το «πόθεν έσχες», όπως ισχύει για τους κοινοβουλευτικούς. Τονίζει μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση.
Την πρόθεσή του να δώσει «θεσμικά» ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς πολιτικά δεν την εμπιστεύεται, γνωστοποίησε ο Οδυσσέας Βουδούρης, τονίζοντας ότι η αποψινή διαδικασία «στην ουσία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης».
Οπως είπε, είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν «μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Ο κ. Βουδούρης σημείωσε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «είναι εντολή για να προχωρήσουμε, χωρίς καμία καθυστέρηση σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής κοινής αποδοχής». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν αυτή η εντολή δεν επιτευχθεί «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να συνεχιστεί».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Βάσως Παπανδρέου, η οποία αναφερόμενη στη σημερινή ψηφοφορία σημείωσε πως δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά για ψηφο εντολης για κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ερωτηθείσα τι θα πράξει η ίδια απόψε, απάντησε πως από τη δήλωσή της είναι σαφές τι θα κάνει.
Από την πλευρά της πάντως η Αντζελα Γκερέκου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς όμως να συναρτά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με αυτό της το αίτημα. «Ναι στη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές» προτείνει σε γραπτή δήλωση της.
Ακόμα, η κ. Γκερέκου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που αποτύχει η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ευθύνη του πρωθυπουργού, που όπως λέει, "αποδεδειγμένα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια", τότε θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση μέχρις ότου διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια να οριστεί σαφής ημερομηνία εκλογών σε εύλογο διάστημα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Χρήστος Πρωτόπαππας ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, η οποία θα φθάσει ήρεμα σε μερικούς μήνες σε εκλογές.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε λάβει τις αποφάσεις της τις προηγούμενες μέρες.
«Είναι όλα ρευστά και δεν μπορώ να λάβω τώρα τις τελικές μου αποφάσεις αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως γνώμονάς της είναι το εθνικό συμφέρον.
Την Πέμπτη η κ. Καϊλή είχε κάνει γνωστή την απόφασή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Η κ. Καϊλή τασσόταν εκ νέου κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για ψευτοδίλημμα που «αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία».
Το μεσημέρι, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αφού διατύπωσε το αίτημά του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή, διεμήνυσε με τον πλέον σαφή τρόπο «πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές»
«Σήμερα ψήφος εμπιστοσύνης - αύριο διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής», ήταν το μήνυμα και της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε σε ολιγόμηνη διάρκεια της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συναφθεί η δανειακή σύμβαση και «από εκεί και πέρα», τόνισε, πρέπει «αμέσως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές».
Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για μία τέτοια κυβέρνηση η εξέλιξη θα είναι ολέθρια για τη χώρα, καθώς όπως είπε, «θα κινδυνεύσει η ομαλή πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση, στη δανειοδότηση και στην επιβίωση εντός του ευρώ».
Το μεσημέρι, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Σόιμπλε για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε πως στόχος της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, «όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης».
http://antistrofa.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη