23 Δεκ 2011

Θεσσαλονίκη 2011: Το δέντρο της θάλασσας και το δάσος της ιδιωτικοποίησης των Χριστουγέννων

του Χρήστου Μάτη*

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το περίφημο ηλεκτρονικό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση του στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν θα έχει τοποθετηθεί ούτε όταν διαβάζονται, ούτε όταν  έλθουν τα Χριστούγεννα.


Αυτό μπορεί να έχει κάποια σημασία σε ό,τι αφορά στην πρόθεση της διοίκησης και του δημάρχου να γίνει η Θεσσαλονίκη Christmas City, δεν έχει καμία σημασία όμως στο να γίνει απλώς city, πόλη δηλαδή με όλα τα χαρακτηριστικά του όρου, όπως θα ήθελα εγώ και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.
Είναι αλήθεια ότι πιστεύω απολύτως αυτά τα οποία είπε ο κ.Κιούκας στις δηλώσεις του στα κανάλια αμέσως μετά από το ατυχές γεγονός της βύθισης του δέντρου.
«Φταίω μόνο εγώ. Δεν θα κοστίσει τίποτε στο δήμο και στο Επιμελητήριο».
Σε χρήμα βέβαια δεν κόστισε κάτι, κόστισε όμως στην εικόνα. Η πόλη έμεινε χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το ζήτημα είναι από πού προέκυψε ο κ.Κιούκας, τις καλές προθέσεις του οποίου και την αγάπη του στην πόλη δεν αμφισβητώ. Άλλωστε προέρχεται από μια παλιά και γνωστή οικογένεια της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η διαχείριση του δημοσίου χώρου της πόλης ανήκει σε ένα δημόσιο φορέα, στο δήμο Θεσσαλονίκης. Για την παραχώρηση του αρκεί απόφαση δημάρχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραχωρείται για εμπορική χρήση. Τότε χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, που θα έφερναν κινητικότητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο  Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραχωρήσει το δημόσιο χώρο σε έναν άλλο δημόσιο φορέα: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ).
Το ΕΕΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σε αυτό ανήκουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ δια νόμου όλοι οι επαγγελματίες της πόλης, αυτών του ιστορικού κέντρου συμπεριλαμβανομένων προφανώς.
Το ΕΕΘ συνέστησε μια επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων που του υποβλήθηκαν για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου της πόλης. Η επιτροπή με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης του ΕΕΘ -αφήνω στην άκρη όλες τις διαρροές για τις διαδικασίες- κατέληξε στην πρόταση που είχε καταθέσει ένας τρίτος δημόσιος φορέας, η HELEXPO.
Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, το οποίο διορίζει το σύνολο του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Την πρόταση της HELEXPO την είχε καταρτίσει ο κ.Κιούκας, τα κριτήρια της επιλογής του οποίου ως εταίρου της είναι εσωτερική της διαδικασία. Επειδή είναι ανώνυμη εταιρεία δεν υποχρεούται να δίνει αναφορά για τέτοια θέματα.
Χρειαστήκαμε πρακτικά τρεις δημόσιους φορείς, Δήμο, ΕΕΘ και  HELEXPO, για να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα σε δημόσιο χώρο ένας ιδιώτης. Δεν είδα, όμως, κανέναν από τους τρεις να του ζητά εξηγήσεις για την καταστροφή του δέντρου, που χάλασε το γιορτινό στολισμό της πόλης.

Στην τελευταία για το 2011 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έθεσα ένα απλό ερώτημα, το οποίο ήταν το μόνο σχετικό που δεν απαντήθηκε από το δήμαρχο.
«Γιατί ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έκανε μια δημόσια προκήρυξη ενδιαφέροντος για όποιον ήθελε να διαχειριστεί το δημόσιο χώρο τις ημέρες των εορτών;»
Και ας αποφάσιζε η διοίκηση με όποια αισθητικά κριτήρια ήθελε. Τα οικονομικά κριτήρια θα ήταν γνωστά! 
Η ευελιξία μπορεί να βολεύει προσωρινά, αλλά δεν είναι βολική μακροπρόθεσμα…
Περιμένω μια έμπρακτη απάντηση του χρόνου.

*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ –Οικολογία στην Πράξη


taxalia.blogspot.com 23-12-2011
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη