3 Δεκ 2011

Η τελική λύση για τα ταξί

Πληθυσμιακά κριτήρια, δυνατότητα μεταβίβασης των αδειών και δημιουργία εταιριών από τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες ταξί: αυτές είναι οι κατευθύνσεις του υπουργείου Μεταφορών για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί. Οι αλλαγές αναμένεται να γίνουν με νομοθέτημα-εξπρές που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις..
20 του μηνός. Στις 12 του μηνός το νομοθέτημα θα περιέλθει στον έλεγχο της τρόικας, η οποία έχει τον τελευταίο και τελικό λόγο. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα κινείται στον πυρήνα του Προεδρικού Διατάγματος του Δ. Ρέππα, το οποίο εισήγαγε πληθυσμιακά κριτήρια στην έκδοση των νέων αδειών. Η δυνατότητα μεταβίβασης των υπαρχουσών αδειών, η λειτουργία ταξί 7 και 9 θέσεων (μίνι βαν) και η είσοδος εταιριών στον κλάδο αναμένεται να αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» του νομοθετήματος.

Η εισαγωγή πληθυσμιακών και περιβαλλοντικών κριτηρίων δεν αναμένεται να αλλάζει σημαντικά από το Π.Δ. του Δ. Ρέππα. Μαθηματικός τύπος θα καθορίζει αντικειμενικά τον απαιτούμενο αριθμό αδειών, με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής (πληθυσμός και τουριστική κίνηση). Στο Π.Δ. Ρέππα προβλεπόταν η κυκλοφορία δυόμισι ταξί ανά 1.000 κατοίκους για την Αθήνα και δύο ταξί ανά 1.000 κατοίκους για όλη την υπόλοιπη χώρα.

Η έκδοση αδειών για μίνι βαν ενδέχεται να απευθύνεται (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) μόνο στους υπάρχοντες κατόχους αδειών. Στην περίπτωση που οι άδειες για μίνι βαν δεν απορροφηθούν από τους ιδιοκτήτες ταξί, τότε υπάρχει σκέψη για έκδοση νέων αδειών. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, οι αντιδράσεις από τον τουριστικό κλάδο θα είναι σημαντικές.    

Για πρώτη φορά θα θεσπιστούν ανοιχτές διαδικασίες για την απόκτηση της άδειας και την πρόσβαση στο επάγγελμα του οδηγού ταξί και γενικότερα την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον χώρο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άδεια ταξί μπορούν να αγοράσουν μόνο φυσικά πρόσωπα - κάτοχοι άδειας οδηγού ταξί, μόνο δύο άδειες ανά φυσικό πρόσωπο.

Με τις αλλαγές που προωθούνται προβλέπεται να αρθεί κάθε περιορισμός. Πάντως, αναμένεται να αποτραπεί η δημιουργία ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων, καθώς ανά έδρα δεν θα ξεπερνιέται ένα συγκεκριμένο ποσοστό (π.χ. 5% του συνολικού αριθμού αδειών σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, 10 % αλλού θα μπορούν να συνθέτουν μια εταιρία).

Επιδίωξη του υπουργείου Υποδομών θα αποτελέσει η οργάνωση του κλάδου σε εταιρίες, κάτι το οποίο απέτυχε να πραγματοποιήσει το προηγούμενο σχέδιο νόμου για τα ταξί (3109/2003), καθώς έθετε τα 150 αυτοκίνητα ως ελάχιστο όριο  για τη σύσταση εταιρίας. 


Φώτης Φωτεινός /ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη