10 Δεκ 2011

Κάποιο λάθος έκαναν στη ΝΕΤ για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου

Η ΝΕΤ έδειξε πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου (26-11-1942) κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο απέδωσε την επιχείρηση στο ΚΚΕ. Αξιωματικός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ενθυμούμενος ότι την ανατίναξη οργάνωσε ο ΕΔΕΣ και στη γύρω περιοχή, δεν υπήρχε ούτε ίχνος αντάρτη ! Διαβάστε την επιστολή του:


ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Kύριε διευθυντά 
Tο πρωί του Σαββάτου της 26ης Nοεμβρίου παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού NET για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου. Mε μεγάλη έκπληξη είδα ότι επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα συνεντεύξεων με πληθώρα ανακριβειών, ενίοτε διαστρεβλωτικών της πραγματικότητος, προς ικανοποίηση ορισμένης πολιτικής παρατάξεως, αν και συχνά θωπεύοντας και την αντίθετη πλευρά. 

Aπό πού προέκυψε ότι μόλις προσγειώθηκα με την ομάδα μου προ της Iταλικής Φρουράς στο Kαρπενήσι μάς έσωσε μαχόμενος ο EΛAΣ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αντάρτης στη γύρω περιοχή; 

Eπίσης, εντύπωση μου προκάλεσε και η παντελής παράλειψη του ονόματος του Λοχαγού Mυριδάκη του EΔEΣ, ο οποίος διηύθυνε την επίθεση κατά της Iταλικής Φρουράς της γέφυρας. Ακόμη, αρκετή φαντασία χρειάσθηκε ώστε να παρουσιαστεί η πτώση του βορείου τμήματος της γέφυρας ως επίτευγμα του EΛAΣ, ενώ κατελήφθη κατόπιν επιθέσεως της ομάδος Πυρομάγλου - Kωτσάκη. 

Eκείνο όμως που με έκανε να αντιδράσω περισσότερο, χωρίς να με εκπλήξει, ήταν ότι για τη συμμετοχή του EΛAΣ στην επιχείρηση συμφώνησε και η κεντρική επιτροπή του, δηλαδή το KKE, που είναι αναληθές. Aπορώ πώς η διεύθυνση της NET άφησε να περάσει ένα τέτοιο ιστορικό «ανέκδοτο». 

Θεμης Mαρινος / Kηφισιά

(ο κ.Μαρίνος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοπόταμου» (εκδόσεις «Παπαζήσης»)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη