Κίμωνας Συνέσιος:"Δεν είμαστε, δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ καιροσκόποι."
Αυτή την φορά οι Πρωτοπόροι Νέοι φιλοξενούν έναν νέο που
σπουδάζει στο ΤΕΙ Καλαμάτας στο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ενεργό και αγαπητό μέλος της ΔΑΠ ΤΕΙ Καλαμάτας αφού από τον Ιούλιο του 2011 έχει εκλεγεί γραμματέας. Γενικά ένα πολιτικά δραστήριο άτομο μπορώ να εξομολογηθώ αφού εκτός από Γενικός Γραμματέας της Τοπικής ΟΝΝΕΔ Αγίας Βαρβάρας είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Νομαρχιακής Β8. Ο Κίμωνας Συνέσιος είναι ένας ετοιμόλογος ρήτωρ, υπερασπιστής των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπου θεωρεί πως το Υπουργείο παιδείας πράττει σπασμωδικές κινήσεις!!Και κάτι που ίσως σας προκαλέσει έκπληξη ο Κίμωνας λατρεύει την λογοτεχνία , με αγαπημένο του βιβλίο να αποτελεί "Το Ευρωπαϊκό όνειρο " του Τζέρεμι Ρίφκιν.
Επιμέλεια :Ελευθερίου Αθηνά
1)Τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα λόγω τις γενικότερης δημοσιονομικής κρίσης που διέπει τι χώρα αμφισβητούνται, θεωρείς πως αυτό έχει επηρεάσει το κύρος των πτυχίων που αποκτούνται από αυτά;
Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η δημοσιοοικονομική κρίση όπως πολλοί την ονομάζουν θίγει τόσο τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όσο και όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης. Ως μια έκφανση της επίδρασης είναι και η καταρράκωση του κύρους και της αξιοπιστίας των Ελληνικών τίτλων σπουδών.
2)Πιστεύεις ότι είναι δίκαιη αυτή η απαξίωση; Και ποιες είναι οι δικές σου προτάσεις προκειμένου τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα και κατ’ επέκταση τα πτυχία που αποκτούνται από αυτά να φέρουν καλύτερης εκτίμησης και αντιμετώπισης στην αγορά εργασίας;
Η απαξίωση των Ελληνικών πτυχίων θεωρώ ότι είναι άδικη. Δεν μπορούν να απορρίπτουν συλλήβδην τους κόπους άξιων ακαδημαϊκών και τις προσπάθειες των συναδέλφων μας να βρουν και να κατακτήσουν τη γνώση. Τις αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης της έρευνας που γίνεται με μηδαμινή χρηματοδότηση, δηλαδή με τον υπάρχων εξοπλισμό του εργαστηρίου. Στο κομμάτι των προτάσεων, προκειμένου τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και κατ’ επέκταση τα πτυχία που αποκτούνται από αυτά να φέρουν καλύτερης εκτίμησης και αντιμετώπισης στην αγορά εργασίας θα έλεγα ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες. Ο μεν πρώτος είναι στον εκσυγχρονισμό των μέσων διδασκαλίας. Να φύγουμε από την κιμωλία, το μαυροπίνακα και τα βιβλία με τις ατέλειωτες σελίδες όπου μοιράζονται κάθε Δεκέμβρη και Μάιο κοινώς ένα μήνα πριν την εξεταστική. Να γίνουν e-τάξεις, με χρήση πολυμέσων, υπολογιστών και να δύνεται η δυνατότητα εξέτασης του μαθήματος με εργασίες. Τέλος ο δεύτερος άξονας είναι η διοίκηση των Ιδρυμάτων. Η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι βασικοί πυλώνες για την εκάστοτε διοίκηση.
3)Καλλικράτης και στις σχολές πανελληνίως και φυσικά το ΤΕΙ Καλαμάτας δεν έμεινε ανεπηρέαστο αφού το υπουργείο Παιδείας έχει αναγγείλει πως για τα έτη 2011-2012 δεν θα υπάρξουν εισακτέοι σε 2 τμήματα του ΤΕΙ - το Φυτικής Παραγωγής και το Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών – σε βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη ή πιστεύεις ότι είναι κινήσεις πανικού από μέρους τις υπουργού παιδείας ;
Ο Καλλικράτης στην Παιδεία που επέβαλε κατά την προηγούμενη χρονιά το Υπουργείο δεν θα μπορούσε να μη μας επηρεάσει και ειδικότερα τη ΣΤΕΓ αφού όπως είχε αναγγελθεί δεν υπήρξαν τελικά εισακτέοι σε 2 τμήματα του ΤΕΙ - το Φυτικής Παραγωγής και το Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών. Άποψή μας είναι ότι δεν θα ξαναδοθούν εισακτέοι στα τμήματα αυτά και με ένα τέτοιο τρικ της προσωρινής αναστολής η Πράσινη ηγεσία θέλει να βάλει οριστικό λουκέτο. Οι σπασμωδικές και ασύνδετες αυτές κινήσεις εκ μέρους του Υπουργείου με βρίσκει κάθετα αντίθετο και αυτό το δείξαμε τόσο Πανελλαδικά με επιστολές όπου συντάχθηκαν και αποστάλθηκαν, όσο και τοπικά, μέσα στο ΤΕΙ με ποικίλες δράσεις.
4)Λόγω τις οικονομικής κρίσης έγιναν κάποιες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις που είχαν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα , στο ΤΕΙ Καλαμάτας ποιες ήταν οι επιπτώσεις λόγω αυτών των περικοπών και εσύ σαν γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τι ακριβώς προτείνεις ώστε και η ποιότητα να μην υποβαθμιστεί παρά τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις !
Η Οικονομική κρίση κάνει φανερή την παρουσία της στον Προϋπολογισμό του ΤΕΙ Καλαμάτας. Να επισημάνω εδώ ότι η μείωση όπου έχει δεχθεί το Ίδρυμα είναι της τάξης του 55%-60% τα δύο τελευταία χρόνια. Αν προσθέσουμε δε και την κατάργηση του ΕΥΝ όπου χρηματοδοτούσε την Φοιτητική Εστία και δεν ξέρουμε αν τα χρήματα αυτά η έστω και κάτι λιγότερο θα μπει στα ταμία του ΤΕΙ για να λειτουργεί η Φ.Ε εκτός βέβαια από τα μηνιαία τροφεία όπου καταβάλλονται από τους σπουδαστές, γίνεται κατανοητό το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Συνολικά αν μιλήσουμε για το τη ακριβώς επιβάρυνση υπόκεινται τα Οικονομικά του Ιδρύματος να επισημάνω ότι το παράρτημα της Σπάρτης χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Καλαμάτας. Αυτό που διεκδικούμαι σταθερά είναι η αύξηση των δαπανών στο 5% επί του ΑΕΠ ώστε να πάρουν μία ανάσα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και να παρέχουν πραγματικά ποιοτική εκπαίδευση και να αναπτύξουν την έρευνα. Συγκεκριμένα για το ΤΕΙ θεωρώ ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξει εκ νέου μείωση στον Προϋπολογισμό και δεν μπορούμε συνεχώς να προστρέχουμε στο ταμιακό υπόλοιπο του Ιδρύματος ν α ισοσκελίζουμε τα Έσοδα με τα Έξοδα και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Πρέπει να αναπτυχθεί η έρευνα μέσα στο ΤΕΙ έχουμε κατά το παρελθόν ξοδέψει απίστευτα χρήματα για εξοπλισμό και εργαλεία, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν. Αλλαγή τω εργαστηρίων που δε γίνονται σε υπολογιστές σε ΑΠ, ώστε να μειώσουμε ώρες από συνεργάτες. Εξετάσεις με εργασίες στα μαθήματα ώστε να μη βγαίνουν στο πρόγραμμα της εξεταστικής, για τον παραπάνω λόγο. Εκ νέου διαγωνισμούς για καθαριότητα και φύλαξη τόσο της Καλαμάτας, της Σπάρτης όσο και της Εστίας. Τέλος κατανομή με παραπάνω φόρτο εργασίας σε μόνιμους καθηγητές ώστε με όσους ωρομίσθιους μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε να δώσουμε περισσότερες εργαστηριακές ομάδες και να μη στοιβάζονται συνάδελφοι σε εργαστήρια.
5)Εξαιτίας του νέου νομοπλαισίου στην παιδεία κινδύνεψαν να χαθούν εξάμηνα και εξεταστικές η βασική διαφωνία της υπουργού παιδείας με τους φοιτητές ήταν ο τρόπος διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών και η εκπροσώπηση ή όχι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης . Ποιά η γνώμη σου σε αυτό το λεπτό θέμα?
Πιστεύω ότι όσο αφορά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η διαφωνία με το Υπουργείο δεν ήταν στις φοιτητικές εκλογές και την εκπροσώπηση στα όργανα συνδιοίκησης. Δεν είμαστε, δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ καιροσκόποι. Δεν βλέπουμε μεμονωμένα το νέο νόμο και δεν κινητοποιηθήκαμε με καταλήψεις για τον παραπάνω λόγο. Αν το κάναμε θα δικαιώναμε την κα Διαμαντοπούλου που πόνταρε πολλά στην επικοινωνιακή της καμπάνια στο συσχετισμό των φοιτητικών παρατάξεων με συντεχνίες. Οι διαφωνίες μας πολλές με το νέο νόμο τόσο στα τεχνικά του ζητήματα όσο και στο πνεύμα του. Η πρόταση παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πρώτη φορά φοιτητική παράταξη εκπόνησε αγνοήθηκε επιδεικτικά και δεν δόθηκε χρόνος για διαβούλευση σε καμία πλευρά. Ακόμη, θεωρώ βαθύτατα ότι για να μπορέσει να περπατήσει ένας νόμος για την Παιδεία θα πρέπει να τον φέρει προς διαβούλευση το Σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι δήθεν Σύμβουλοι του Υπουργείου που δεν έχουν καμία σχέση με τα Ιδρύματα. Επίσης να τονίσω ότι αυτός ο νόμος ήρθε στα μέσα Αυγούστου, κυριολεκτικά νύχτα για να πιάσει στον ύπνο όλους εμάς και να δώσει χρόνο στην κα Υπουργού να στήσει ένα ωραίο περιτύλιγμα για την διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
6) Αν πριν 10 χρόνια έλεγε κάποιος ότι το ακαδημαϊκό άσυλο θα καταργηθεί κάποια μέρα θα προκαλούσε το λιγότερο γέλιο ,παρ’ όλα αυτά σήμερα αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Εσύ είσαι υπέρ ή κατά αυτής της κίνησης?
Σίγουρα αν πριν 10 χρόνια άνοιγε κανείς το θέμα του ασύλου θα τον περιέπαιζαν, πόσο μάλλον να μίλαγε για κατάργηση του. Πιστεύω ότι η περιγραφή του ασύλου στη διάταξη του προηγούμενου Νόμου Γιαννάκου ήταν επαρκής.
7) Αυτές τις μέρες συζητείται έντονα το θέμα αν είναι νόμιμο το ειδικό τέλος ακινήτων και μάλιστα σήμερα το Ειρηνοδικείο έκρινε πως δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα επειδή κάποιος δεν το πλήρωσε. Πρώτον θεωρείς νόμιμο αυτόν τον επιπλέον φόρο και πως κρίνεις την απόφαση του Ειρηνοδικείου?
Το ζήτημα του ειδικού τέλους ακινήτων είναι κατά τη γνώμη μου ακόμη ένας επαχθής φόρος που καλείται ο Ελληνικός λαός να πληρώσει ως τίμημα για τις έξι σωτηρίες του από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Που μέσα σε λίγα χρόνια θα έχει ολοκληρώσει τη Σοσιαλιστική μετάβαση της χώρας προς το χάος, αφού δεν θα υπάρχουν πια ιδιώτες και ελεύθερη οικονομία, δεν θα υπάρχει πια καμιά εθνική κυριαρχία (βλέπε μνημόνιο). Ο ανωτέρω φόρος είναι ένας από τους πολλούς που μέχρι τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε, και προάγγελος της μονιμοποίησης τους τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια αν θεωρήσουμε ότι θα αλλάξει η σημερινή πολιτική, ο λαός με την ψήφο του θα δώσει νέο σχήμα εξουσίας και η σημερινή διακυβέρνηση της χώρας δεν θα τα έχει ισοπεδώσει όλα. Δεν είμαι νομικός για να μπορέσω να τοποθετηθώ πάνω στην Συνταγματική του επάρκεια, όμως σίγουρα μπορώ να πω ότι είναι ανήθικος. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου πως δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν έχει πληρώσει καταδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα αυτή είναι βαθιά ριζωμένη και σε πολλή δύσκολες ώρες είναι υπερασπιστής του πολίτη.
8) Δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για τον μείζον θέμα που απασχολεί κάθε Έλληνα αυτό τον καιρό το οποίο είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ! Πότε πιστεύεις εσύ προσωπικά ότι πρέπει να διεξαχθούν ?
Πιστεύω ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου όπως είχε συμφωνηθεί από τους Πολιτικούς αρχηγούς κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό της Κυβέρνησης Ειδικού σκοπού υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν Ειδικού σκοπού όπως τη χαρακτηρίζω είχε συγκεκριμένους στόχους, πάνω σε αυτούς πρέπει να εργαστεί και να τους ολοκληρώσει. Εν συνεχεία λοιπόν πρέπει να γίνουν και οι Εθνικές εκλογές. Τώρα αν αντί για 19 Φεβρουαρίου γίνου, 2 εβδομάδες πριν η μετά δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία.
9)Και κάτι που αφορά την πόλη την οποία κατάγεσαι, την Θεσσαλονίκη, μια πόλη που θεωρείται κοιτίδα πολιτισμού . Θεωρείς πως αν τονίσουμε αυτό το στοιχείο της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει πόλη προσέλευσης τουριστών ?
Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι κοιτίδα πολιτισμού και πηγή που αναβλύζει υπερηφάνεια για το έθνος ολόκληρο. Συνάμα όμως είναι και αρκετά υποβαθμισμένη τόσο από την σημερινή πολιτική που κάνει το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε Γενική Γραμματεία, όσο και διαχρονικά παρά τα ερείσματα που είχε στο κεντρικό κράτος. Η θέση της είναι σημαντική τόσο για τα Βαλκάνια και τις χώρες που τα αποτελούν όσο και για την γείτονα Τουρκία. Στο κομμάτι του τουρισμού αν δοθεί έμφαση στο θεματικό του χαρακτήρα και στις αντίστοιχες υποδομές. Άρα η χρηματοδότηση έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον με την δημοσιοοικονομική κρίση που ζούμε. Αν οι δράσεις για τον τουρισμό αλλάξουν από οριζόντιες σε κάθετες, υπάρξει χρηματοδότηση για τις υποδομές και τις αντίστοιχες καμπάνιες προώθησης το προϊόν είναι από μόνο του ανταγωνιστικό που θα αποφέρει τα αναμενόμενα.
Και επειδή στο blog το έχουμε παράδοση να κλείνουμε τις συνεντεύξεις με έναν αγαπημένο στίχο του συνεντευξιαζόμενου, ρωτήσαμε και τον Κίμωνα και μας ανέφερε το παρακάτω στίχο του Σεφέρη από το ποίημα Ένας γέροντας στην ακροποταμιά:
«Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί
ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές
που σιγά-σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε
από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας γιατί
η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά. »
Πηγή:http://pneoi.blogspot.com/2011/12/blog-post_5359.html