9 Δεκ 2011

Επίσκεψη Αντιπροσωπείας Γερμανών Βουλευτών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας WolfgangHoelscher-Obermaier. Οι Γερμανοί βουλευτές είναι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, αρμόδιοι για θέματα Πολιτισμού και Παιδείας της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επικεφαλής της αποστολής είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Peter Gauweiler. Στη σύσκεψη παρέστησαν και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι σε θέματα Διεθνών Σχέσεων Τζελίνα Μακραντωνάκη και Δια Βίου Μάθησης Αλέξανδρος Θάνος.
Η επίσκεψή τους στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συναντήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της δεύτερης ελληνογερμανικής συνάντησης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο και έχει ως στόχο να διευρυνθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα μέσα από τους φορείς της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε από τους Γερμανούς βουλευτές για το έργο που επιτελούν στη Βουλή της Γερμανίας και τους ενημέρωσε για τον τρόπο που λειτουργεί ο θεσμός της Μητροπολιτικής διοίκησης στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία σε τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής τους, όπως η παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, για προγράμματα  εκπαίδευσης,  κατάρτισης και   επιμόρφωσης και για την προώθηση πολιτιστικών δράσεων από την Ελλάδα και ειδικότερα από την Κεντρική Μακεδονία προς τη Γερμανία.

Ο κ. Τζιτζικώστας τους ενημέρωσε για την ύπαρξη των τεσσάρων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη και για τη δυνατότητα να υπάρξει μια συντονισμένη συνεργασία με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και στις δύο χώρες. Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις ενέργειες που πραγματοποιούνται και εντείνονται το τελευταία διάστημα για την ανάδειξη διεθνώς, της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα αλλά και τις πολλές και εναλλακτικές τουριστικές επιλογές που προσφέρονται στους επισκέπτες της.

Την αντιπροσωπία των Γερμανών Βουλευτών και τον Πρόξενο της Γερμανίας Wolfgang Hoelscher-Obermaier  καλωσόρισε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Υποδεχτήκαμε σήμερα με χαρά τον πρόεδρο και τα μέλη της αποστολής των γερμανών βουλευτών και φυσικά τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας ο οποίος βοηθάει σημαντικά και ενθαρρύνει την ενίσχυση της συνεργασίας μας, με φορείς της Γερμανίας.  Η παιδεία, ο πολιτισμός, αλλά και ο τουρισμός είναι τομείς στους οποίους έχουμε ακόμα και σήμερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για τα οποία πρέπει όχι μόνο να παινευόμαστε, αλλά να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιήσουμε στο εξωτερικό σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Τόσο για να βελτιώσουμε την εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας, όσο και για να τα αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη που επιδιώκουμε για την περιοχή μας.

Η βούληση της γερμανικής αντιπροσωπείας, σε συνέχεια και της ελληνογερμανικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα με την παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας κ. Γιόαχιμ Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη, είναι να υπάρξει μια στενή συνεργασία σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας και εφαρμογής δοκιμασμένων πρακτικών για να αλλάξουμε όλα αυτά που μας κρατούν καθηλωμένους στην ύφεση. Αυτή η συνεργασία, όσο κινείται σε επίπεδο συμβουλευτικό και βοηθητικό για τη χώρα μας, είναι καλοδεχούμενη από όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας».

 

 

Η αντιπροσωπεία, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Τζιτζικώστα  αποτελείται από τους εξής βουλευτές:

 

1. κος Dr. Peter Gauweiler (CDU/CSU) Πρόεδρος της Επιτροπής, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών και της Επιτροπής για Θέματα της ΕΕ

 

2. κα Angelika Kruger-Leisner (SPD)

Μέλος της Επιτροπής, αναπλ. Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Μ.Μ.Ε., Μέλος της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

3. κα Monika Grutters (CDU/CSU) Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Μ.Μ.Ε. Mέλος της παραπάνω Επιτροπής και Μέλος της Επιτροπής Παιδείας, Έρευνας και Εκτίμησης Συνεπειών της Τεχνολογίας

 

4. κα Claudia Roth (Bundnis 90/Die Grunen)

Mέλος της παραπάνω Επιτροπής, αναπλ. Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και της Επιτροπής Αθλητισμού

 

5. κα Dr. Lukrezia Jochimsen (Die Linke)  Mέλος της Επιτροπής, Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Μ.Μ.Ε. και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για Θέματα Τέχνης της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη