16 Δεκ 2011

Κι όμως! Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας χρειαζόταν μόλις τρεις μέρες για να ολοκληρωθεί!

Μέσα σε τρεις μέρες έγιναν όσα δεν έγιναν μέσα σε τρεις μήνες, όταν άνοιξε η «πληγή» της Αγίας Σοφίας και ο δρόμος παραδόθηκε επιτέλους στην κυκλοφορία για τους πεζούς! 

Όταν πριν τρεις μήνες ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης ανακοίνωσε την πιλοτική πεζοδρόμηση της κεντρικής αυτής αρτηρίας της αγοράς, σχεδόν αμέσως ο δρόμος κλείστηκε με πρόχειρο τρόπο από τη Μακένζι Κινγκ μέχρι την Τσιμισκή και...

άρχισε η διαμόρφωση του δημόσιου χώρου βάση συγκεκριμένης μελέτης.


Αμέσως και για έναν ανεξήγητο λόγο, το έργο «κόλλησε» ενώ είχαν μεταφερθεί εκεί φυτά σε… γλάστρες τα οποία προμηθεύτηκε ο Δήμος με απευθείας ανάθεση, καθώς και άλλα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά φυτά να «χαθούν» αφού ο καθένας μπορούσε να πάρει κάτι για το σπίτι του… Μια μεταλλική κατασκευή στην «είσοδο» από Τσιμισκή, με κακή αισθητική και «σκοπιμότητα» η οποία ακόμη δεν έχει… διαλευκανθεί πλήρως, αλλά και μια ογκώδης εγκατάσταση ελέω Μπιενάλε στο κέντρου του «πεζόδρομου», έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. 


Οι διαμαρτυρίες των πολιτών για το χάλι αλλά και των καταστηματαρχών που είδαν τα μαγαζιά τους να απαξιώνονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έγιναν βραχνάς για τη διοίκηση του Δήμου. «Ο Γιάννης Μπουτάρης απέκτησε ένα πρόβλημα εκ του μη όντος» όπως μας έλεγε στέλεχος του Δήμου. Κάποιοι μέσα από τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού το απέδωσαν σε συγκεντρωτισμό του Ανδ. Κουράκη, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμη απορούν για το πώς μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε πονοκέφαλο για το δήμαρχο και τους καταστηματάρχες. 

Το θέμα όπως ήταν επόμενο προκάλεσε και εσω-παραταξιακές γκρίνιες και κριτική. Με όλα αυτά, την περασμένη Δευτέρα, ο Δήμαρχος, σε σύσκεψη στην οποία κατά πληροφορίες συμμετείχε και ο Ανδ. Κουράκης, με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κορυφαίων στελεχών, ενόψει εορταστικής περιόδου ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Κ. Ζέρβα, να το πάρει… επ’ ώμου με τους υπαλλήλους της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος που έχουν και την κατάλληλη εμπειρία για τέτοιες δουλειές. 


Έτσι, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου έπιασαν δουλειά την Τρίτη, «συμμάζεψαν» τα προσωρινά ξύλινα παρτέρια, συνέπτυξαν τις γλάστρες, έστρωσαν γκαζόν και, πραγματικά, το απόγευμα της Πέμπτης, παρέδωσαν το έργο όπως το προβλέπει η αρχική μελέτη. Και, μάλιστα, όπως μάθαμε, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αφού όλα έγιναν στο πλαίσιο της υπηρεσίας και με υλικά από τα φυτώρια του δήμου. Να σημειωθεί ότι η πιλοτική πεζοδρόμηση είχε σχεδιαστεί για τρίμηνο, αλλά λόγω της εξέλιξης αναγκαστικά παρατείνεται για εξάμηνο. 

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης στο πείραμα της πεζοδρόμησης. Πέρα, όμως από την Αγίας Σοφίας και το τι βλέπει ο κόσμος, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μιλούν για ένα ακόμη επεισόδιο (από τα πολλά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο) μεταξύ των παλαιοκομματικών και των νέων τεχνοκρατών στη διοίκηση του δήμου. 

Μια κόντρα για την οποία ορισμένοι, ιδίως «Πρωτοβουλιακοί», θεωρούν ότι δημιουργεί εμπόδια στο έργο και χαλάει την εικόνα της διοίκησης προς τον κόσμο, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θεωρεί ότι άλλαξαν και πολλά στο πρώτο μ.Π. (μετά Παπαγεωργόπουλο) χρόνο. Μια κόντρα για την οποία ο Γιάννης Μπουτάρης προς το παρόν δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, διατηρώντας τις παλιές του αγάπες αλλά και τις νέες του συμπάθειες! 

Ζ.Θ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη