15 Δεκ 2011

Και τώρα… πνευματική συμμαχία με το Ισραήλ!

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Η Σημερινή 14.12.2011

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Koινή Δήλωση Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ και Αρχιραββίνου Yona Metzger «Αφήνει πίσω ό,τι δηλητηρίαζε τις σχέσεις μας μέχρι σήμερα», ενώ «παύει οποιαδήποτε εχθρότητα ή
καχυποψία μεταξύ των δύο λαών».
Μια Κοινή Δήλωση, που ουσιαστικά αποτελεί τη θέσπιση μιας άρρηκτης πνευματικής συμμαχίας και αδελφοσύνης, ενισχυτικής της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, υπέγραψαν στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ και ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Yona Metzger.
Χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Αρχιραββίνος Metzger, που είναι ο αντίστοιχος ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της γειτονικής φίλης χώρας, υπέγραψε με τον Χρυσόστομο Β΄ μιαν ιστορικής σημασίας διακήρυξη, που, όπως ανέφερε ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος, «αφήνει πίσω ό,τι δηλητηρίαζε τις σχέσεις μας μέχρι σήμερα», ενώ «παύει οποιαδήποτε εχθρότητα ή καχυποψία μεταξύ των δύο λαών».
Μια σύγχρονη σχέση αδελφοσύνηςΑναφέρει, κατά λέξη, η Κοινή Δήλωση: «Οι χιλιάδων ετών ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στον κυπριακό και τον εβραϊκό λαό εξελίχθηκαν σε μια σύγχρονη σχέση αδελφοσύνης από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, μια νέα σχέση αμοιβαίου σεβασμού αναπτύχθηκε μεταξύ της χριστιανικής και της ιουδαϊκής κοινότητας. Εμείς, ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Yona Metzger και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαριστούμε τον Θεό για την ευλογημένη ανάπτυξη αυτού του αμοιβαίου σεβασμού και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε αυτές τις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
»Αναγνωρίζουμε με θλίψη ότι δεν επικράτησαν τέτοιες σχέσεις σε όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν και γι’ αυτό καταδικάζουμε όλες τις πράξεις ασέβειας απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα, στην ακεραιότητα και στους ιερούς της χώρους.
»Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η Εκκλησία και ο λαός τής Κύπρου δεν συμμετείχαν σε συστηματική άρνηση του Ιουδαϊσμού ή σε κατηγορίες συλλογικής ενοχής για θεοκτονία και συνεπώς βεβαιώνουμε ότι μια τέτοια προκατάληψη είναι ασυμβίβαστη με τα διδάγματα των Ιερών Γραφών. Σημειώνουμε, περαιτέρω, ότι ο λαός του Ισραήλ δεν διέπραξε ποτέ επιθέσεις εναντίον του λαού της Κύπρου και έχει επιδείξει τη συνεχή στήριξή του σε αυτόν.
Όχι στον προσηλυτισμό»Επίσης θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες υπονόμευσης της θρησκευτικής ταυτότητας και των πεποιθήσεων του άλλου, είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεπώς αποδοκιμάζουμε όλες τις ενέργειες προσηλυτισμού απ' όπου και από όποιον και αν ασκούνται.
»Βεβαιώνουμε τη διδασκαλία των αντίστοιχων θρησκειών μας σε σχέση με την αγιότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου, δεδομένου ότι ο καθένας έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόναν Θεού.
»Και, συνεπώς, καταδικάζουμε κάθε πράξη που βεβηλώνει αυτήν την ιερότητα και ιδιαίτερα τη βία και την τρομοκρατία εναντίον αθώων, ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει την κατάχρηση του ονόματος του Θεού και της θρησκείας.
»Υποσχόμαστε να εργαστούμε μαζί για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ όλων των λαών και καλούμε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, όπως και όλους τους άντρες και γυναίκες με καλή θέληση, να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτή μας την προσπάθεια.

»Βεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις διμερείς μας επαφές για να διευρύνουμε και βαθύνουμε τις καλές μας σχέσεις για το καλό των λαών μας».
Ο αιώνας της προσέγγισηςΣε δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Έχουμε μία φιλία προ πολλών ετών και αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε μια διακήρυξη, ούτως ώστε οι δύο λαοί μας να έρθουν πιο κοντά και να έχουμε μία καλή συνεργασία. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του διαλόγου και της προσέγγισης και έτσι θεωρήσαμε πρέπον και ορθό να κάνουμε αυτήν τη διακήρυξη. Είναι πολύ σημαντική η διακήρυξη, γιατί με αυτήν τη διακήρυξη παύει οποιαδήποτε εχθρότητα ή καχυποψία ή οτιδήποτε δηλητηριάζει τις σχέσεις αυτών των δύο λαών.
Τόσο η Εκκλησία της Κύπρου, η Ορθοδοξία μας εδώ, όσο και ο προϊστάμενος της εβραϊκής συναγωγής συμφωνούμε να έχουμε αδελφικές σχέσεις και να πορευόμεθα μπροστά, αφήνοντας πίσω ό,τι δηλητηρίαζε τις σχέσεις μας μέχρι σήμερα», πρόσθεσε. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «έχουμε άριστες σχέσεις και με την Κυβέρνηση του Ισραήλ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε και μάλιστα μπορούμε να βοηθηθούμε από το Ισραήλ που είναι μια ισχυρή χώρα εδώ στη Μέση Ανατολή».
Όλοι παιδιά του ΑβραάμΟ Αρχιραββίνος του Ισραήλ, σε δήλωσή του, είπε: «Είστε τυχεροί γιατί έχετε έναν τόσο σημαντικό Αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο. Είναι πραγματικός ηγέτης. Αυτή η Κοινή Δήλωση και αυτή η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης θα σηματοδοτήσει και το μέλλον. Ακόμα και μετά από 200 χρόνια σε διάφορα πανεπιστήμια θα μελετούν αυτήν την Κοινή Δήλωση γιατί είμαστε όλοι παιδιά του Αβραάμ, πιστεύουμε στον ίδιο Θεό και μεταξύ των χωρών μας υπάρχει συνεργασία .
»Κύπρος και Ισραήλ είναι εταίροι και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Είμαι για δεύτερη ημέρα εδώ, αλλά σας βεβαιώνω ότι αισθάνομαι πάρα-πάρα πολύ στο σπίτι μου. Έχουμε την ίδια ιστορία. Όταν οι Οθωμανοί ήταν στην Κύπρο, την ίδια περίοδο ήσαν και στο Ισραήλ. Όταν ήταν οι Άγγλοι εδώ, το ίδιο ήσαν και στο Ισραήλ. Όπως η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και σας έδιωξε από τα σπίτια σας, αισθανόμαστε κι εμείς το ίδιο γιατί ο ίδιος λαός έδιωξε τους δικούς μας προγόνους από τα σπίτια τους».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη