13 Δεκ 2011

Εξουθενωμένος ο Βενιζέλος

Ο «ύπαρχος» πηδάει στη θάλασσα για να σωθεί!
Δηλώνει εξουθενωμένος και παραπέμπει σε νέα κυβέρνηση για τα μέτρα, για να μη χάσει έδαφος στη διαδοχή

Νέα μέτρα που θα προέλθουν όμως από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή ζήτησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρνούμενος να αναλάβει ο ίδιος αυτό το...
φορτίο. Είναι προφανές ότι, βλέποντας το κυβερνητικό καράβι να οδηγείται στα βράχια, ο κ. Βενιζέλος αλλάζει εσωκομματική τακτική και επιχειρεί να πηδήξει πρώτος μέσω ξεκάθαρης τοποθέτησής του υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το συντομότερο, κάτι που εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί και τη στρατηγική της Ν.Δ.

Η προσπάθεια αυτή απορρέει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, ωστόσο, με τις τοποθετήσεις του προκάλεσε σύγχυση για τον χρόνο λήψης του νέου πακέτου σκληρών μέτρων, αλλά διαφοροποιήθηκε έντονα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούν να παραταθεί έως και τον Σεπτέμβριο η θητεία της κυβέρνησης.

Ο ίδιος, αντιμέτωπος και με την κατακρήμνισή του στις δημοσκοπήσεις (βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη δημοφιλίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ερχόμενος σε ορισμένες ακόμη και τρίτος), επιχείρησε να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για τη επερχόμενη νέα επιδρομή λιτότητας που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, προκειμένου το φετινό έλλειμμα να κρατηθεί κάτω από το 10%. Ο «ύπαρχος» διαπιστώνει ότι η φθορά του μεγαλώνει καθημερινά και ότι, αν δεν απεμπλακεί σύντομα από το σημερινό σκηνικό, θα χάσει οποιαδήποτε ελπίδα να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι δική μου ευθύνη να αναλάβω αυτό το φορτίο» είπε συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2012, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «το φορτίο αυτό θα το αναλάβει μια κυβέρνηση με νωπή εντολή».
Με αυτή την απάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να φορτώσει τα καθήκοντα αυτά στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Και αυτό τη στιγμή που ο Λουκάς Παπαδήμος έχει δηλώσει ότι αυτό συνιστά υποχρέωση του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος. 

Οταν όμως στη συνέχεια της συνέντευξης ρωτήθηκε για το αν η τρόικα απαιτήσει νέα μέτρα, ώστε να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, απάντησε ότι «οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας». Εκανε μάλιστα έκκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να πουν ξεκάθαρα τις προτάσεις τους.

Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπ’ όψιν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα και οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2012. Αυτές αφορούν τη νέα δανειακή σύμβαση, το νέο Μνημόνιο αλλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSIplus). 

Για το θέμα αυτό υπήρξε χθες συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα (σ.σ.: τον επικεφαλής του IIF), παρουσία της τρόικας.   Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Γενάρη να έχει κλείσει η συμφωνία με τις τράπεζες, που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ειδικά για τα εργασιακά, και ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι η τρόικα θα ζητήσει νέες περικοπές, ανατροπές και μειώσεις μισθών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθεί ένας προκαταρκτικός γύρος διαβουλεύσεων με τους ξένους.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακολουθήσουν τρία «τσεκάπ»:

ñ  Το πρώτο έχει να κάνει με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως θέμα σε αυτές τις συναντήσεις με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα είναι η ύφεση, η οποία το 2011 θα είναι δριμύτερη της πρόβλεψης του 5,5% που έχουν κάνει κυβέρνηση και τρόικα. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για 6%.

ñ  Το δεύτερο «τεστ» θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Δηλαδή με τις αποκλίσεις σε έσοδα, δαπάνες αλλά και στο έλλειμμα, και τις αποκλίσεις που παρατηρούνται σε αυτά τα μεγέθη.

ñ  Το τρίτο σχετίζεται με την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Αναμένεται η κατάθεση πολυνομοσχεδίου ή ακόμη και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή (σ.σ.: όπως έχει ήδη επισημάνει σε προηγούμενο φύλλο η «δημοκρατία»), μέσω των οποίων θα ρυθμίζονται έως 31 Δεκεμβρίου 2011 διάφορες εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, θα βρεθούν τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, η αργή πρόοδος για την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανισμών κ.λπ.


Μάριος Χριστοδούλου στην εφημερίδα "Δημοκρατία" 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη