Με Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προωθούνται δράσεις για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος της διαβίωσης των αστέγων. Με τη λειτουργία ξενοδοχείων – κοιτώνων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα μπουν για πρώτη φορά οι πυλώνες μιας ευρύτερης πολιτικής για τους άστεγους. Το Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή..
μετά τις γιορτές, αποβλέπει αφενός στην άμεση διευθέτηση του ζητήματος των αστέγων και αφετέρου στην άσκηση μιας πολιτικής πρόληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μέλλον.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) ολοκληρώνει τη χαρτογράφηση των αστέγων, μετά από εντολή του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Μάρκου Μπόλαρη. Με βάση τη μεθοδολογία καταγραφής που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα άστεγοι θεωρούνται μόνο όσοι διαβιούν στους ξενώνες του δήμου Αθηναίων ή άλλων δήμων. Εκτιμάται όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των αστέγων είναι πολλαπλάσιος, με τον κύριο όγκο των αστέγων να υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Πάτρα. Με βάση την καταγραφή θα εξειδικευθούν οι πολιτικές για την ενίσχυση και επανένταξη των αστέγων. Σε περίπτωση π.χ. αστέγου με οικογενειακές υποχρεώσεις θα δίδεται επιδότηση ενοικίου, ενώ σε περίπτωση αστέγου και ανέργου χωρίς οικογενειακά βάρη θα δίδεται η δυνατότητα παραμονής σε ξενοδοχείο-κοιτώνα και συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής για τους αστέγους καλούνται να διαδραματίσουν εκτός από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους φορείς που υπάγονται σε αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω του θεσμού της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Η πολιτική που θα ακολουθηθεί εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μόναχο και το Λονδίνο.
Στην Αθήνα εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμα τουλάχιστον 20 οικήματα, πρώην ξενοδοχεία τα οποία προορίζονται να αλλάξουν χρήση και να φιλοξενούν άστεγους, άνεργους και απελπισμένους. Η πρόσβαση στα ξενοδοχεία-κοιτώνες θα γίνεται υπό συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις στους ενδιαφερόμενους. Η σίτιση των ατόμων που θα φιλοξενούνται στους κοιτώνες θα γίνεται μόνο στα ειδικά κέντρα σίτισης αστέγων. Ζητούμενο είναι αφενός μεν να αποτραπεί η δημιουργία γκέτο μέσα στην πόλη, αφετέρου να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας για τους αστέγους.