14 Δεκ 2011

Μπηχτές Βενιζέλου για τον Διομήδη Σπινέλλη

Δ. Σπινέλλης : Έτσι παίρνουν τις «μίζες» οι εφοριακοί 
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ομιλίες του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη και εν ενεργεία στελέχους του ΣΔΟΕ σε χθεσινή εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και...
Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρτική εξέταση ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης. Έστω και τώρα όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών.
E. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

η σχετική είδηση, από το reporter.gr , με κόκκινο μερικές παρατηρήσεις από taxalia

Δ. Σπινέλλης : Έτσι παίρνουν τις «μίζες» οι εφοριακοί


 Έσοδα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή, που οργιάζει στη χώρα μας, κατατάσσοντάς την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ. 
 Συγκλονιστικά στοιχεία (Σ.Σ.taxalia: δεν είναι στοιχεία, είναι εκτιμήσεις. Στοιχεία είναι αυτά, για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις), για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν χθες το φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, (και γιατί τα είπατε αυτά στο ΕΛΙΑΜΕΠ κι όχι στο Υπουργείο;) όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «4-4-2» (ή 40%-40%-20%), που όπως είπε αποτελεί κοινό μυστικό για όσους γνωρίζουν το χώρο (εμείς γνωρίζουμε το χώρο και σας διαβεβαιώνουμε ότι ΔΕΝ είναι έτσι). Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής, και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία ! (ο Δ.Σπινέλλης, διετέλεσε Γεν.Γραμμ. λέει με ακρίβεια πώς κλείνουν κάποιοι έλεγχοι, ας μας πεί λοιπόν μια εταιρεία στην οποία εφαρμόστηκε ο "κανόνας")
 Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του υπ. Οικονομικών, παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επόμενη αναφορά Σπινέλλη. 
«Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στη τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου»,  (ένα παράδειγμα κ.Σπινέλλη;;;) συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10% ! 
 Τα έργα και οι πολιτικές παρεμβάσεις... 
 Και οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη» την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια. Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τις κατά καιρούς πολιτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη πάταξης της φοροδιαφυγής, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο κρίσιμα έργα : Το ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος» που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και που ενώ κοστολογήθηκε 1 εκ. ευρώ, ανατέθηκε προς 15 εκ. ευρώ ! (Σημειωτέον ότι το έργο είχε ανατεθεί επί ΝΔ, με υφυπουργό Οικονομικών τον Αντώνη Μπέζα). 
Το δεύτερο έργο, αφορά το υπολογιστικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο διαγωνισμός για το οποίο ματαιώθηκε δύο φορές μέσα σε οκτώ χρόνια. Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τελειωμό. 
Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Και έκανε λόγο για φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μη μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση ! 
Ακόμη δηλαδή κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, ήταν έτσι διατυπωμένο το κείμενο, ώστε να μην τους επιτρέπεται ο έλεγχος ! Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ, με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί, και ΔΟΥ που χρειάζονται... 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση. 

«Ίσως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γ. γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπ. Οικονομικών», είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ. Κυριάκος Μητσοτάκης. (και γιατί δεν βγήκε, όταν ήταν Γ.Γ. να μιλήσειι για συγκεκριμένες περιπτώσεις και να παραιτηθεί; Όχι με γενικολογίες, δεν ήταν σχολιαστής, ούτε blogger, υπέυθυνος για τη φοροδιαφυγή ήταν. Ας έβγαινε να πεί λοιπόν, π.χ. "στείλαμε τους ελεγκτές να ελέγξουν τη Vodafone , έπρεπε να επιβάλλουν φόρους 100 εκ.ευρώ, πήραν 40 στην τσέπη, χάρισαν 40 στην εταιρεία και επέβαλλαν τελικά 20 εκ. Αυτό το έκαναν οι κύριοι α,β,γ..."

 Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας από το ΣΔΟΕ, είπε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το... 2010, ότι το Κρανίδι είναι το Λιχτενστάιν της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με 5 μόνο υπαλλήλους εδρεύουν... 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό. 
.....................
Τελικό σχόλιο taxalia: Κύριε Σπινέλλη, βαρεθήκαμε τις "διαπιστώσεις", Ασκήσατε εξουσία και όπως κάθένας που ασκεί εξουσία και λογοδοτεί στον λαό, γιατί από αυτόν πληρώνεται, οφείλατε να τα πείτε όταν ασκούσατε τα καθήκοντά σας κι όχι κατόπιν εορτής, σε "ιδρύματα" όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη