Το εύρος γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα διερεύνησαν εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών. Διαπιστώθηκε προθυμία κυρίως για τους τομείς ΑΠΕ, τροφίμων και τουρισμού. Αλλά η κρίση προκαλεί ανασφάλεια.
Διαθέτει η Ελλάδα επενδυτικό ενδιαφέρον για ξένους επιχειρηματίες; Με ένα ξεκάθαρο ΄ναι΄
απάντησαν Έλληνες κυβερνητικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σε εκδήλωση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Αντίθετα,
η άποψη των 50 περίπου εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων δεν ήταν και τόσο θετική.
απάντησαν Έλληνες κυβερνητικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σε εκδήλωση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Αντίθετα,
η άποψη των 50 περίπου εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων δεν ήταν και τόσο θετική.
«Ενδιαφέρον κυρίως για ΑΠΕ»
Ωστόσο, τόσο ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γ. Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, όσο και ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας Invest in Greece, Άρις Συγγρός, αναφέρθηκαν εκτενώς στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδυτές, στην αύξηση της νομικής ασφάλειας και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει τα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στην ερώτηση της Deutsche Welle για το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα ο κ. Συγγρός απάντησε ως εξής:
“Το ενδιαφέρον από τη Γερμανία εστιάζεται αυτήν τη στιγμή οπωσδήποτε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, και του τουρισμού. Υπάρχουν επενδυτές που έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μέσα από την κρίση θα έχει συγκεκριμένες ευκαιρίες, έρχονται για να δουν, που υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες.”
«Τον ήλιο δεν τον πληρώνεις για να λάμψει»
Μια γερμανική επιχείρηση που αξιοποίησε την επενδυτική ευκαιρία που της δόθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια είναι η Q-Cells, η οποία ανήκει στις παγκοσμίως μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών. Για τους λόγους των επενδύσεών της στην Ελλάδα ο αντιπρόσωπος της, Dirk Volkmann, έκανε μιαν απλή σκέψη: Η Ελλάδα είναι μετά την περιοχή Οντάριο του Καναδά η πιο ελκυστική αγορά για φωτοβολταϊκά πάρκα. “Στην Ελλάδα», λέει, «επιδοτείται η κάθε κιλοβατώρα ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές με 30, 35 σεντ. Στην Γερμανία με 22 σεντ. Αυτή η διαφορά σημαίνει 30 με 40% υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυξημένη οικονομική απόδοση. Και τον ήλιο δεν χρειάζεται να τον πληρώσεις για να λάμψει.”
Βέβαια αυτή η λάμψη δεν έχει φτάσει ακόμη ως τα γραφεία της δημόσιας διοίκησης, όμως η αποτελεσματικότητα δεν αποτελεί πλέον ξένη λέξη, υποστηρίζει ο Dirk Volkmann. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και ο Dieter Tiemann από την εταιρεία SolarKapital στη Φρανκφούρτη. Από το 2007 και μετά η SolarKapital έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κρήτη, στη Λήμνο, στην Χίο. Τώρα ξεκίνησε ένα νέο στη Ρόδο με κεφάλαια της εταιρείας, και αυτό επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια – τουλάχιστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Dieter Tiemann επικρίνει το γεγονός ότι και στις παρουσίες των Ελλήνων συμμετεχόντων στην εκδήλωση στο Βερολίνο οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν έπαιξαν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15597521,00.html
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/blog-post_8274.html
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/blog-post_8274.html