Είναι αναμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, όρισε (επιτέλους) Διοίκηση στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε απλώς ότι η θητεία της προηγούμενης έληξε τον Ιούνιο, ενώ η σύνθεση της νέας, που τοποθέτησε σήμερα ο κ. υφυπουργός, ανακοινώθηκε προ εικοσαημέρου!
Όσο γι’ αυτά που εξήγγειλε ο κ. υφυπουργός:
1. Θεωρούμε πως οι πολυδιαφημιζόμενοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Μέσα στην παρούσα οικονομική κρίση το 1,48 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποδοτικότερα προς όφελος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της. Οι μελέτες καταλήγουν σε έργα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν στο περιβάλλον της κρίσης που βιώνουμε.
2. Αντίθετα, προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που εκκρεμεί παρά τις εξαγγελίες του κ. Σηφουνάκη, που δυστυχώς αποτελούν επανάληψη των προηγούμενων της κ. Μπιρμπίλη. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο ολοκληρώθηκε το διάστημα 2007-09, ενώ προ έντεκα μηνών δόθηκε για Διαβούλευση! Ωστόσο παραμένει στα συρτάρια, από τα οποία (όπως εξαγγέλθηκε σήμερα) θα θεσμοθετηθεί εκ νέου στις αρχές της επόμενης χρονιάς! Θυμίζουμε ότι είχε εξαγγελθεί ότι θα είχε θεσμοθετηθεί και στις αρχές του 2011!
3. Ο κ. Σηφουνάκης, όπως και πέρυσι, ανακάλυψε το πρόβλημα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης με βιομηχανική επικινδυνότητα για το οποίο προχώρησε σε νέες θολές εξαγγελίες. Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα αυτό είχε εντοπιστεί από την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΡ.ΘΕ. που εκπόνησε ειδικό Ερευνητικό Πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μετσόβειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το 2009. Από τότε η εφαρμογή του παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου. Η εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια αρκείται μόνο στην εξαγγελία μελετών!
4. Σε ό,τι αφορά τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων Εχεδώρου, Δέλτα Αξιού και Αγίου Αθανασίου, ο κ. Σηφουνάκης θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί ότι οι μελέτες τους είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2009 και η συνδρομή της ηγεσία του ΥΠΕΚΑ περιορίστηκε σε μία απλή υπογραφή για τα δύο πρώτα, ενώ το τρίτο είχε υπογραφεί!
Δυστυχώς όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε όσα δημιουργούν βάσιμα την αντίληψη ότι η Θεσσαλονίκη για το υπουργείο ΠΕΚΑ εξακολουθεί να αποτελεί terra incognita. Οι Θεσσαλονικείς, που έχουν ακούσει πολλές και πομπώδεις εξαγγελίες, δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τους αρχιτέκτονες της απραξίας. Ευτυχώς ο χρόνος τους τελειώνει…