Άρθρο του Νίκου Μάρτη, πρώην Υπουργού
Στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας-Θράκης) αντιμετωπίστηκε σε ανύποπτο χρόνο ( 1979) το πρόβλημα των Ναρκωτικών, γιά την πρόληψη και καταπολέμηση των οποίων έλαβα τα ακόλουθα μέτρα.
Στις αρχές του 1979 ο ιατρός της Θεσσαλονίκης Βλάσης Γωγούσης μου αφιέρωσε το..
κυκλοφορήσαν το 1973 βιβλίο του «Ναρκωτικά και Τοξικομανείς», το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και με πληροφόρησε ότι ασχολείτο με το θέμα των Ναρκωτικών από το 1970, δηλαδή εποχή, που η διάδοση των ναρκωτικών ήταν ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα.
Ο κύριος Γωγούσης ανάλωσε χρόνια ολόκληρα απ`τη ζωή του στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών , μόνος του και με δικά του μέσα και έξοδα και έκανε ομιλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Στον πρόλογο του βιβλίου του γράφει:
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα ναρκωτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να δημιουργηθεί και στο μέλλον.
Γι’ αυτό η έγκαιρη και συστηματική οργάνωση της προλήψεως και της καταπολεμήσεως του “κακού”, καθίσταται απολύτως απαραίτητη».
Στις 12 Μαΐου 1979 απέστειλα στον Ιατρό Γωγούση την κατωτέρω επιστολή, την οποία κοινοποίησα στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
12 Μαΐου 1979
Κύριε Γωγούση,
Παίρνοντας αφορμή από την ανάγνωση του τόσο ενδιαφέροντος βιβλίου σας «ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ», εζήτησα και έλαβα στοιχεία αναφερόμενα στις δραστηριότητες που αναπτύξατε για την καταπολέμηση της τοξικομανίας στη χώρα μας.
Θα επιθυμούσα η πολύπλευρη αυτή προσπάθειά σας – η οποία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και επικροτήθηκε από την INTERPOL - να πάρει μια πιο υπεύθυνη και ολοκληρωμένη μορφή.
Για τον σκοπό αυτόν σας εξουσιοδοτώ να σχηματίσετε, στον χώρο της ευθύνης του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος , Επιτροπή για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαδόσεως των ναρκωτικών.
Φιλικότατα,
Ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος
Νικόλαος Μάρτης
Ο Ιατρός Γωγούσης σε επιστολή του μου ανέφερε ότι η πρόταση μου για την συγκρότηση του Συμβουλίου αποτελεί νέο κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίησή του.
Εν συνεχεία , ύστερα από πρόταση του , την 12η Ιουλίου 1979 συγκρότησα
«ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΗΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΊΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ »
αποτελουμένου εκ των κάτωθι:
1. Σιδέρη Χρήστου, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
2. Μάνου Παναγιώτη, Γενικού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαιδεύσεως.
3. Βακάρου Δημητρίου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μετεκπαιδευθέντος επί σειρά ετών στην αλλοδαπή επί θεμάτων Κοινωνιολογίας.
4. Κλουκινιώτη Αθανασίου, ανώτερου τελωνειακού υπαλλήλου, πτυχιούχου Νομικής, μετεκπαιδευθέντος επί θεμάτων ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
5. Κρικέλη Λάμπρου, Συνταγματάρχου της Διευθύνσεως Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ασχολουμένου από ετών με την δίωξη ναρκωτικών.
6. Καλέκου Νικολάου, Διευθυντού της Επιθεωρήσεως Κοινωνικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος.
7. Ρουτσώνη Αλεξάνδρας, Ψυχολόγου, ειδικευμένης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέματα παιδαγωγικής.
8. Μποζίνη-Παπαδοπούλου Άννας, Κοινωνικής Λειτουργού.
Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίσθηκε ο παθολόγος ιατρός Βλάσης Γωγούσης, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Η Απόφασή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 294, Τεύχος Β΄, 22.3.1980).
Οι δραστηριότητες του Συμβουλίου στο διάστημα της λειτουργίας του υπήρξαν πολύ αξιόλογες, αν λάβουμε υπόψη ότι :
Πραγματοποιήθηκαν 19 ενημερωτικές ομιλίες στους τελειοφοίτους όλων σχεδόν των δημοσίων και ιδιωτικών λυκείων της Θεσσαλονίκης και του ΟΑΕΔ, που τις παρακολούθησαν συνολικά 14.000 μαθητές.
Έγιναν επίσης 14 εκδηλώσεις στις 14 πρωτεύουσες των νομών της Βορείου Ελλάδος , αλλά και της υπόλοιπης χώρας ( Λάρισα, Λαμια, Πάτρα, Βόλο κ.α.) τις οποίες παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες κατοίκων .
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις των γονέων και κηδεμόνων της Β΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, σύσκεψη όλων των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαιδεύσεως, ενημερωτικό σεμινάριο όλων των ιερέων της Θεσσαλονίκης, ομιλία προς τους Αξιωματικούς και οπλίτες της Χωροφυλακής, διάλεξη σε 130 περίπου φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ενημέρωση όλων των σπουδαστών των Σχολών Εμποροπλοιάρχων Νέας Μηχανιώνας , πολλές ομιλίες σε διάφορα εκπολιτιστικά σωματεία (ΧΕΝΘ, Εκπολιτιστικός Όμιλος Καλαμαριάς, διαφόροι Δήμοι της χώρας κλπ.) , καθώς και μεγάλη ενημερωτική ομιλία προς τις αρχές και το ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Διαλέξεων Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), η οποία αποτέλεσε και την αφετηρία των προαναφερθεισών συγκεντρώσεων.
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις συνοδεύονταν από προβολή εγχρώμων διαφανειών (slides) της INTERPOL και σχετικών κινηματογραφικών ταινιών.
Τυπώθηκαν και μοιράστηκαν πολλές χιλιάδες εικονογραφημένων δίπτυχων και έγιναν δεκάδες δημοσιεύσεις στις Εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βορείου Ελλάδος.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο - μεταξύ άλλων – εισηγήθηκε :
· Την δημιουργία Κέντρου Αποτοξινώσεως στο χώρο του Κέντρου Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος (κτιριακές εγκαταστάσεις 2.000 περίπου τ.μ. σε οικοπεδική έκταση 11.000 τ.μ.). Προς τον σκοπό αυτόν αποφασίστηκε η μετάβαση δύο ειδικών επιστημόνων σε παρόμοια ιδρύματα των Πολιτειών Μινεσότα και Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
· Την λειτουργία Σταθμού Τηλεφωνικής Επικοινωνίας με τους έχοντες ανάγκη βοήθειας και πληροφοριών. Ο αριθμός τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν 512-640 και ήταν ελεύθερο από τις 8 κάθε πρωί.
· Τον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας και εν ανάγκη το κλείσιμο πολλών κέντρων ψυχαγωγίας, στα οποία συχνάζουν κατά κανόνα νέοι, γιατί διαπιστώθηκε πως σε αυτά τα κέντρα οι νέοι περισσότερο κινδυνεύουν παρά ψυχαγωγούνται.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν να αναπτυχθούν σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδος παράλληλες κινήσεις , σε μια προσπάθεια να καταστούν οι νέοι μας άνοσοι απέναντι στην επάρατη αυτή αρρώστια, που απειλεί τη χώρα μας.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το Συντονιστικό Συμβούλιο απευθύνθηκε :
Στους γονείς και τους καλούσε σε μια προσπάθεια συσφίξεως των δεσμών μέσα στην οικογένεια, μια οικογένεια, όπου ο πατέρας πολύ συχνά εμφανίζεται στα μάτια των παιδιών σαν προμηθευτής τροφίμων ή σαν φιλοξενούμενος για ύπνο μέσα στο ίδιο του το σπίτι, σε ένα σπίτι, όπου πολύ συχνά επίσης η απουσία της εργαζόμενης μητέρας γίνεται πολύ αισθητή.
Στους εκπαιδευτικούς και τους κάλεσε σε μια σταυροφορία για την υπεύθυνη ενημέρωση των νέων.
Στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς με την θερμή παράκληση για την σχολαστική τήρηση των κανόνων της σωστής συνταγογραφίας και της σχετικής Νομοθεσίας κατά την αναγραφή και χορήγηση των επίμαχων φαρμάκων.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο παρακάλεσε τους ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων, καταστημάτων και μικρών υπογείων χώρων να σκέφτονται καλά προτού νοικιάσουν τα ακίνητα τους, εξετάζοντας σε ποιον τα δίνουν και για πιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης απευθύνθηκε στον Τύπο και ζήτησε συμπαράσταση για υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού: ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός απλοποιημένη και κατανοητή προβολή του προβλήματος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ευεργετικό.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες Αρχές και συστήσαμε την λήψη μέτρων για την απαγόρευση προβολής ακατάλληλων ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων , αυστηρή επιτήρηση και επιβολή εξοντωτικών ποινών στα πάσης φύσεως συνεχώς παρανομούντα ύποπτα καταγώγια, που κατέκλυσαν πόλεις και ύπαιθρο.
Επιδιώξαμε τον διορισμό ενός ψυχολόγου ή μιας κοινωνικής λειτουργού σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, ώστε ο νέος να μπορεί να συζητά προβλήματα, που ούτε στους γονείς, ούτε στους δασκάλους του ενδεχόμενα μπορεί να πει.
Φροντίσαμε για τη δημιουργία πολλών κέντρων νεότητας, όπου οι νέοι θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν σωστά, να διασκεδάσουν, να χορέψουν, να γυμναστούν και να ασχοληθούν στις ελεύθερες ώρες με τη ζωγραφική, τη μουσική, τη λογοτεχνία και με τόσα άλλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα.
Απευθυνθήκαμε τέλος στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και τους ζητήσαμε συνεργασία και συμπαράταξη για να διώξουμε το κακό από τον τόπο μας και τους τονίσαμε πως, ενώ οι τοξικομανείς είναι δυστυχισμένοι άρρωστοι, που τριγυρνούν ανάμεσά μας ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, οι καλλιεργητές και οι έμποροι ναρκωτικών είναι καρκινώματα, που πρέπει να αφανίζονται με κάθε τρόπο.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο , δηλώσαμε .
Κάθε στιγμή που περνά φέρνει τον κίνδυνο και πιο κοντά.
Έναν κίνδυνο, που απειλεί πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μας.
Δεν έχει σημασία αν για την ώρα δεν τα έχει πλησιάσει.
Μπορεί αύριο να γίνει και αυτό.
Μπορεί κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μέσα από την οικογένεια να γίνει σκλάβος του πάθους των ναρκωτικών και τότε, τότε ίσως να είναι αργά για μια οποιαδήποτε αντίδραση.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ακόμη και σήμερα, ο ιατρός Γωγούσης Βλάσης και γω συναντάμε μητέρες στο δρόμο και μας λένε ,ότι τα παιδιά τους γλίτωσαν από τα ναρκωτικά χάρις στο έργο μας .
Το έργο που επιτελέσθηκε στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, αναφέρθηκε και επαινέθηκε στη Βουλή το θέρος (8 Ιουλίου) 1987, όταν συζητείτο ειδικό Νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Καβάλας, Εισηγητής της Μειοψηφίας, Σπύρος Παπαδόπουλος, ανέφερε:
«Κύριε Πρόεδρε, έχουν ακουσθεί πάρα πολλά σ’ αυτή την Αίθουσα και με την ευκαιρία που τελειώνουμε το Νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω στους κ. Υπουργούς ότι πραγματικά ήταν ένα εύρημα για μένα δύο σελίδες από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, με Υπουργό τον Νικόλαο Μάρτη.
Από το 1980 είχε δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Και πραγματικά μου έκανε εντύπωση η δομή αυτού του Συντονιστικού Συμβουλίου και το έργο του.
Πρόεδρος της επιτροπής και επί κεφαλής της τεράστιας και πρωτοποριακής εκείνης Εκστρατείας ήταν ο Δρ Βλάσης Γωγούσης , ειδικός παθολόγος, βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών.
Είναι πραγματικά μία Επιτροπή, η οποία απέδωσε έργο και- δυστυχως- σταμάτησε να λειτουργεί.
Καταθέτω τις δύο αυτές σελίδες στα Πρακτικά, που πιθανώς θα αποτελέσουν για την Κυβέρνηση την αφετηρία για ανάλογες Επιτροπές, που θα συμβάλλουν στην πρόληψη με συγκεκριμένη και υπεύθυνη διαφώτιση, τουλάχιστον στα Σχολεία».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ (πρώην Υπουργός)
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ του ιατρού Βλάση Γωγούση :
Αυτά ,φίλοι και φίλες του Facebook, γράφτηκαν πριν 10 χρόνια για την αφεντιά μου !
Ε ! ας το παινευτώ μια φορά και γω ο δόλιος , υπήρξα ο πρωτοπόρος στον σκληρό αγώνα κατά των ναρκωτικών, σ`ολόκληρη τη χώρα !
Ακούσατε, φίλοι μου , στον τόπο αυτόν της ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ να γίνει - έστω και μια φορά - αναφορά στο όνομά μου;;;
Μ` αυτό το παράπονο θα πεθάνω !!