5 Δεκ 2011

Η σημερινή απόφαση της Χάγης

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Για έναν επιμελή δευτεροετή φοιτητή τής Νομικής ήταν προδιαγεγραμμένη η απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής τής ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδος για παραβίαση από τη χώρα μας της ενδιάμεσης συμφωνίας τη 13.09.1995. 
Τα μόνα που έχω να παρατηρήσω εγώ είναι τα εξής: 

α] Στην απόφαση αναφέρεται δεκάδες φορές η χώρα των Σκοπίων ως ΠΓΔΜ, πράγμα που εμπεδώνει την ονομασία αυτή. Αυτό είναι που λένε οι αγγλοσάξονες «think positive» και εμείς «ουδέν κακόν αμιγές καλού» για να παρηγοριόμαστε. 
β] Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε η δικολαβίστικη τακτική της χώρας μας. Σαν μικρά παιδιά προβάλαμε επιχειρήματα της πλάκας, εξ ου και το Δικαστήριο μας περιποιήθηκε δεόντως. Είχαμε ξεσκιστεί να λέμε ότι χωρίς επίλυση του ονόματος η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ, αλλά προβάλαμε στο Δικαστήριο επιχειρήματα τύπου «Δεν προβάλαμε Veto». Λες και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναδιπλώθηκαν φοβούμενα το Veto που θα προβάλαμε. Λες και δεν τιμωρηθήκαμε ως λαός με την εσχάτη των ποινών, ήτοι με την άνοδο του ΓΑΠ στην εξουσία, για τη στάση που τήρησε στο θέμα ο Καραμανλής. 
Λειτουργήσαμε στη δίκη όπως ο τελευταίος φουκαράς κατηγορούμενος που ψεύδεται ασυστόλως για να μην καταδικασθεί για μία αγορανομική παράβαση. Εκτός αν …………… 
 γ] Διερωτώμαι αν υπάρχει συνέχεια εκεί στη Νομική Υπηρεσία του ΥπΕξ, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τί υποχρεώσεις έχουμε και να ενημερώνουμε καταλλήλως τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών, πρωτίστως δε τον εκάστοτε πρωθυπουργό. ως προς το πώς πρέπει να λέει αυτά που θέλει να πει. Δυστυχώς το «βλέποντας και κάνοντας» σε όλο του το μεγαλείο. Θα αναζητηθούν ευθύνες; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Καραμανλής έλεγε όσα έλεγε χωρίς να έχει προηγουμένως συμβουλευθεί τους «αρμοδίους». Εκτός αν ….. 

 Τελικώς, όμως, και γι’ αυτό φταίει ο Καραμανλής. Για όλα φταίει. Μέχρι που άκουσα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό να λέγεται ότι την ενδιάμεση συμφωνία υπέγραψε ο Καραμανλής. 

Άλλη μία νίκη του Μητσοτακέικου και του Μάνου. Ξεχάστηκαν αυτοί που έσπαγαν το embargo. Πώς είπατε; Άσχετο; Μπορεί….. 
Πάντως εκείνοι δεν ήταν κολλητοί τού Καραμανλή. Ούτε δικοί μου φυσικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη