12 Δεκ 2011

Η διαρχία στο ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τον Παπανδρέου από την πίσω πόρτα...

Η εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει. Ο μόνος συνεκτικός ιστός που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα στο κόμμα είναι η απόλαυση και τα οφέλη της εξουσίας. Το κεντρικό ζητούμενο είναι η διαδοχή. Το πρόσωπο όμως που θα διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να είναι τέτοιο που θα...
συγκεντρώνει τρία βασικά στοιχεία. 1) να εξασφαλίζει κομματική συνοχή, 3) να είναι εγκεκριμένο από την κρατικοδίαιτη οικονομική και μιντιακή ολιγαρχία και 3) να δίνει προοπτική εξουσίας, δηλαδή να μπορούν να το περάσουν στις λαϊκές μάζες ως ηγέτη.

Τα πρόσωπα που βγαίνουν στο προσκήνιο είναι πολλά και κάποιο από αυτά λίγο ως πολύ θα κάτσει. Όμως τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι και μια πρόταση για διαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή άλλος να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός και φυσικά ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει αρχηγός του κόμματος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς αυτοδίκαια θα είναι και βουλευτής, εκ της προηγηθείσας πρωθυπουργικής του ιδιότητας.

Η πρόταση αυτή όμως, στην ουσία βάζει τον κ. Παπανδρέου και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή από την πίσω πόρτα. Εκτός του ότι ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αυτός θα είναι εκείνος που θα καταρτίσει στην ουσία τα ψηφοδέλτια, επιπλέον και σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να δώσει την εντολή κατά σειρά στους ΑΡΧΗΓΟΥΣ των τριών πρώτων κομμάτων, εφόσον αυτοί είναι και βουλευτές. Επομένως, στην περίπτωση που υπάρξει δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ, στην ουσία το απόλυτο αφεντικό παραμένει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος και θα επανέλθει μετά τις εκλογές στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα παίξει, εκ του Συντάγματος ως αρχηγός, καταλυτικό ρόλο σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Δύο λύσεις έχουν πλέον οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτηθεί και θελήσει να παραμείνει έστω αρχηγός στο κόμμα. Είτε να του απαγορεύσουν να μπει στα ψηφοδέλτια ως πρώην πρωθυπουργός, όπως εξανάγκασε και ο ίδιος τον κ. Σημίτη να μην είναι βουλευτής, είτε να αφήσουν τον κ. Παπανδρέου να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και να τον καρατομήσουν μετά την βέβαιη συντριβή του.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη