Ποιες είναι οι περιφέρειες της ΕΕ που αναπτύσσονται λιγότερο; Ποια περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού, που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Σε ποιες πόλεις η φτώχεια θεωρείται ως πρόβλημα από τους πολίτες; Και οι πόλεις που θεωρούνται ότι έχουν τη χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα βρίσκονται
στην ετήσια έκδοση "yearbook 2011" από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοσίευση δίνει μια επισκόπηση των πιο πρόσφατων οικονομικών, κοινωνικών και δημογραφικών εξελίξεων στο επίπεδο 2 περιοχών από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και, όταν είναι διαθέσιμα, για περιοχές στις τέσσερις χώρες της ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) και τις τέσσερις υποψήφιες χώρες (Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Τουρκία).Το "yearbook1 2011", περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς χάρτες, για μια πιο φιλική προς τον χρήστη, παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου ποσού των αναλυτικών στατιστικών.
Η έκδοση της Eurostat, περιλαμβάνει ένα νέο κεφάλαιο για την κάλυψη γης και τη χρήση γης, σε πυκνά και αραιοκατοικημένες περιοχές. Περιέχει επίσης κεφάλαια για τον πληθυσμό, στην αγορά εργασίας, κόστος εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, τις πόλεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων, της κοινωνίας της πληροφορίας, τον τουρισμό, παράκτιες περιοχές, τις μεταφορές και την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Για να δείξει την ποικιλία των περιφερειακών στοιχείων που βρέθηκαν από την Eurostat, το δελτίο παρουσιάζει ορισμένους δείκτες από διαφορετικούς στατιστικούς τομείς.
Μερίδιο των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για οικιστικές, οικονομικές και τις υποδομές που σχετίζονται με τους σκοπούς κυμαίνεται από 2% έως 90% στις περιφέρειες της ΕΕ
Για να πάρετε μια εικόνα από την ποικιλομορφία των περιφερειών της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση και την κάλυψη γης, η Eurostat ξεκίνησε επιτόπια δειγματοληπτική έρευνα (LUCAS) 3 το 2009. Ένας από τους δείκτες που μετρώνται σε αυτήν την έρευνα είναι το ποσοστό των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για οικιστικές, οικονομικές και τις υποδομές που σχετίζονται με σκοπούς (κατοικημένες περιοχές), η οποία κατά μέσο όρο 9% σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο δείκτης αυτός διαφέρει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών, με τα μεγαλύτερα μερίδια στο Έσω-Λονδίνο (89% της συνολικής έκτασης) και το εξωτερικό-Λονδίνο (72%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, Bruxelles / Βρυξέλλες (67%) στο Βέλγιο, τη Βρέμη (65 %) στη Γερμανία, Βιέννη (57%) στην Αυστρία, West Midlands (56%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αμβούργο (53%) και του Βερολίνου (51%) στη Γερμανία.
Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά της εκμετάλλευσής τους για οικιστικές, οικονομικές και των υποδομών που σχετίζονται με τους σκοπούς ήταν: Övre Norrland στη Σουηδία και Pohjois-Suomi στη Φινλανδία (και οι δύο 2%), Highlands and Islands στο Ηνωμένο Βασίλειο, Mellersta Norrland στη Σουηδία και τη Θεσσαλία στην Ελλάδα (όλες 2,5%), Itä-Suomi στη Φινλανδία (2,8%), Ηπείρου (2,9%) στην Ελλάδα και το Alentejo (3,1%) στην Πορτογαλία.
Υψηλότερα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πληθυσμό καταγράφονται στο Inner London και Brabant Wallon
Το 2009, το μερίδιο του πληθυσμού ηλικίας 25-64 ετών που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 25% στην ΕΕ των 27. Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν σε Inner London στο Ηνωμένο Βασίλειο (51%), Brabant Wallon του Βελγίου (49%), Vlaams-Brabant, στο Βέλγιο, στη Δανία Hovedstaden και País Vasco στην Ισπανία (όλα 44%) και της Ουτρέχτης στην Ολλανδία (43%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αζόρες στην Πορτογαλία και Severozapad στην Τσεχική Δημοκρατία (και τα δύο 8%), Sud-Muntenia (9%) και η Sud-Est (10%) στη Ρουμανία.
Τα χαμηλότερα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν την φτώχεια ως μεγάλο πρόβλημα στην πόλη τους, βρέθηκαν στο Aalborg στη Δανία και Oulu στη Φινλανδία ...
Η εικόνα μιας πόλης δεν καθορίζεται μόνο από τα γεγονότα, αλλά και από την αντίληψη των κατοίκων για την πόλη τους. Για να μετρηθούν αυτά τα συναισθήματα, ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 75 πόλεις στην ΕΕ των 27, την Κροατία και την Τουρκία το 2009. Όλες οι πρωτεύουσες είχαν συμπεριληφθεί μαζί με έως και έξι άλλες πόλεις, σε κάθε χώρα με βάσει τον πληθυσμό της.
Ένας από τους μετρούμενες δείκτες είναι, σχετικά με την αντίληψη της φτώχειας στην πόλη. Στο Miskolc στην Ουγγαρία, το 93% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχεια είναι ένα πρόβλημα στην πόλη τους, ακολουθούμενη από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας, Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, τη Ρίγα στη Λετονία (όλα 88%). Τα χαμηλότερα ποσοστά των πολιτών που θεωρούσαν ότι η φτώχεια είναι ένα πρόβλημα στην πόλη τους καταγράφηκαν στο Aalborg (20%) στη Δανία, Oulu (33%), στη Φινλανδία, Πράγα (36%), στην Τσεχική Δημοκρατία και το Οβιέδο (37%) σε Ισπανία.
... Ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά θεωρώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση ως πρόβλημα βρίσκεται στο Rostock της Γερμανίας και της Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία
Τα μεγαλύτερα ποσοστά των ερωτηθέντων που συμφωνούν ότι, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πρόβλημα στην πόλη τους παρατηρήθηκαν σε Αθήνα (96%) στην Ελλάδα, Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, τη Σόφια στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία Bucureşti (όλα 92%). Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις με τα μικρότερα μερίδια των ερωτηθέντων σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση ως πρόβλημα ήταν Ρόστοκ (17%) στη Γερμανία, Groningen (21%) στις Κάτω Χώρες, Bialystok (23%), στην Πολωνία και το Newcastle upon Tyne (26 %), στο Ηνωμένο Βασίλειο.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/12/eurostat-6.html