8 Ιαν 2012

Μάθημα ελληνικών Νο1: πώς χρησιμοποιείται η έκφραση «ειρήσθω εν παρόδω»

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Έπρεπε να διαβάσω το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» [τ. 116 της 05.01.2012] για να καταλάβω τί είναι το πρόγραμμα  «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και τί ερευνούσαν οι «ευαίσθητοι» και «παρορμητικοί» οικονομικοί Εισαγγελείς [ο Θεός να διαφυλάξει την ευαισθησία τους και τον παρορμητισμό τους]. Μια φορά κι’ έναν καιρό  λοιπόν, επί ημερών του κακού Καραμανλή, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έφταιγε, φταίει και θα φταίει για όλα, απεφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών να πατάξει τη λαθρεμπορία με το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο διατίθεται αφορολόγητο για οικιακή κατανάλωση, ή έστω να την περιορίσει δραστικά. Είπε, λοιπόν, στους βενζινοπώλες:
θα πληρώνετε το  πετρέλαιο με τον αναλογούντα φόρο, ακολούθως θα στέλνετε στο υπουργείο ηλεκτρονικώς, ήτοι σε χρόνο μηδέν, τα τιμολόγια διάθεσης του πετρελαίου στους οικιακούς καταναλωτές και εμείς θα σας επιστρέφουμε τάχιστα τον φόρο που θα έχετε προκαταβάλει. Όπερ και εγένετο. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία και απέδωσε, αφού το ΥπΟικ διαπίστωσε ότι η λαθρεμπορία του πετρελαίου θέρμανσης είχε περιορισθεί  αισθητά. 
΄Ηλθε, όμως, η εθνοσωτήριος 04.10.2009, εφάμιλλη ειρήσθω εν παρόδω της 21.04.1967, και ο πανέξυπνος ανθυπολογιστής Γ. Παπακωνσταντίνου εν μέσω εντατικών, Τιτανικών, αύξησης φόρων, εκτίναξης του ελλείμματος, τεχνηέντως ειρήσθω εν παρόδω,  περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας, υπόγειων συνεννοήσεων με Στρος Καν, άγνωστων σ’ εμάς τότε ειρήσθω εν παρόδω, Μνημονίων, Ασφαλιστικών, οριζόντιων μειώσεων συντάξεων και μισθών κ.λπ. είπε στους βενζινοπώλες ότι από 01.01.2011 θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο φόρο, αλλά για να γίνει αυτό, θα θεσπισθούν αυξημένα πρόστιμα, τα οποία θα αποτρέπουν τους κατεργάρηδες από το να καθυστερούν την αποστολή των τιμολογίων, ώστε να βεβαιώνεται ότι το πετρέλαιο πράγματι διετέθη στην οικιακή κατανάλωση και όχι αλλαχού.
      Ουδ’ επί στιγμήν πέρασε από το μυαλό του ανθυπολογιστή ότι είναι ενδεχόμενο να καταστρατηγηθεί η νέα ρύθμιση και, έτσι, να χάνει έσοδα το Δημόσιο, οπότε θα είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να επιβάλει νέους φόρους για να κλείσει τα ανοίγματα που θα δημιουργηθούν. Ήταν βέβαιος ότι  τα επαπειλούμενα αυστηρά πρόστιμα θα απέτρεπαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, έγινε αντιληπτό αυτό το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα συνέβαινε: οι βενζινοπώλες καθυστερούσαν συστηματικά την αποστολή των τιμολογίων διάθεσης του πετρελαίου στην οικιακή κατανάλωση. Ακολούθως ο επί κεφαλής του ΣΔΟΕ Διώτης, πρώην Εισαγγελεύς και διώκτης της 17Ν, κολλητός δε του κ. Δακρυοχοΐδη ειρήσθω εν παρόδω,  έδωσε εντολή να καταλογισθούν τα πρόστιμα, ο καταλογισμός των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, καθυστερούσε χαρακτηριστικά. Τότε ο Καπελέρης, ΓΓ του ΥπΟικ,  έδωσε εντολή να μην καταλογισθούν τα πρόστιμα, διότι είχαν αντιληφθεί οι περίλαμπροι αστέρες του οικονομικού επιτελείου ότι περί τους 3.500 βενζινοπώλες  θα έτρωγαν τόσα πρόστιμα που ίσως και να οδηγούνταν σε λουκέτο. Δεν ήτο δυνατόν, σκέφτηκαν, να κλείσουν τόσα βενζινάδικα τη στιγμή που είχαν ήδη κλείσει περί τις 100.000 μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, για τις οποίες ουδείς, όλως παραδόξως, ενδιαφέρθηκε. Κάπου εκεί μπερδεύτηκε ο Σπινέλλης που φαίνεται, ειρήσθω εν παρόδω, ότι τάχθηκε με την άποψη Διώτη, οπότε του υποδείχθηκε να παραιτηθεί. Μάλλον θα επέμενε πολύ στον καταλογισμό των προστίμων, διότι δεν συνέβη το ίδιο με τον κ. Διώτη, από τον οποίο ξεκίνησε το θέμα, επειδή, προφανώς, ο κ. Διώτης αρκέσθηκε στην απόφαση του προϊσταμένου του κ. Καπελέρη και έκανε γαργάρα την εντολή που ο ίδιος είχε δώσει για καταλογισμό των προστίμων. Κάτι γράφτηκε στον Τύπο, κάτι μισόλογα ειπώθηκαν στα βοθροκάναλα, αλλά δεν καταλάβαινες και πολλά πράγματα. Η γνωστή μόνιμη θολούρα. 
Το μόνο συμπέρασμα ήταν ότι αφού η κυβέρνηση πρόκειται να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικώς καταργώντας αναδρομικώς τα πρόστιμα,  ποίος ο λόγος να μπαίνουμε στον κόπο να τα καταλογίσουμε; Ενώ, δηλαδή, το νέο σύστημα έμπνευσης του ανθυπολογιστή επέτρεπε στους βενζινοπώλες να προμηθεύονται καύσιμα φθηνότερα υπό τον όρο ότι θα τσακίζονται να αποστέλλουν αμέσως τα τιμολόγια διάθεσής τους στην οικιακή κατανάλωση, με μία νομοθετική παρέμβαση θα ελύνετο το πρόβλημα, ακριβώς όπως εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, ειρήσθω εν παρόδω, με τις οποίες νομιμοποιήθηκαν όλες οι παράνομες δαπάνες που είχαν διενεργηθεί και όλες οι παράνομες αναθέσεις έργων και προμηθειών είχαν πραγματοποιηθεί, πρόκειται δε να νομιμοποιηθεί και η πώληση των 4 Air Bus.
Ερωτάται εν παρόδω ο συνταγματολόγος-συνταγματάρχης-ύπαρχος κ. Bενιζέλος: γιατί κουράζετε τόσο πολύ το νομοθετικό σώμα; Μπορείτε πάρα πολύ απλά να εκδώσετε αύριο μία εγκύκλιο με δύο άρθρα:
1]από σήμερα όλες οι Υπηρεσίες μπορούν να λειτουργούν κατά το δοκούν με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου και των ελλήνων πολιτών,
2] στο τέλος κάθε μηνός θα αναφέρετε στο Υπουργείο Διαφάνειας όλες τις ενέργειές σας, ώστε με μία νομοθετική παρέμβαση τον επόμενο μήνα να κυρώνονται όλες από το ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου όσες από αυτές ήταν παράνομες κατά τον χρόνο πραγματοποίησής τους να είναι νόμιμες αναδρομικώς. Έτσι, θα κόψουμε τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας. Παρακαλείσθε να στέλνετε τις ως άνω ενέργειές σας σε Word, ώστε να διευκολύνονται οι συνάδελφοί σας του Υπουργείου Διαφάνειας κατά την ένταξή τους στο νομοσχέδιο που θα καταρτίζουν, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελείται από 100.000 σελίδες περίπου και θα παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε stick, όπως ακριβώς και ο προϋπολογισμός.      
Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο κ. Δακρυοχοΐδης υπερηφανευόταν ότι επί υπουργίας του είχαν αυξηθεί οι εξαγωγές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε στα καύσιμα. Δεν είχε αντιληφθεί ότι τα μισά από τα φερόμενα ως εξαγόμενα καύσιμα κατέληγαν στην εσωτερική αγορά, οπότε και δεν υπήρχε λόγος να αποδοθεί ο επί πλέον φόρος, με τον οποίο δεν επιβαρύνονται οι εξαγωγές. Για τέτοια διάνοια μιλάμε. Βεβαίως, εγώ δεν πιστεύω ότι ο κ. Δακρυοχοΐδης δεν το ήξερε. Απλώς μας δούλευε και αυτός όπως όλοι οι άλλοι.
               Ειρήσθω εν παρόδω ότι όλα αυτά διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο. Αυτός είναι και ο λόγος που η παραίτηση των Οικονομικών Εισαγγελέων ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία, οπότε πληροφορηθήκαμε ότι πάλι με νομοθετική ρύθμιση θα τους καπέλωνε ο κ. Καπελέρης δια του κ. Μίλτου και του κ. Μπένι. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία Μπένι –Μίλτου θα ανελάμβανε λέει προϊστάμενός τους ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ώστε  να λειτουργεί η Οικονομική Εισαγγελία αποτελεσματικότερα. Αναβρασμός, φασαρία, κακό και εν τέλει παραμερίζεται η νομοθετική πρωτοβουλία, παραμένουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στη θέση τους και τραβούν μία ξεγυρισμένη δίωξη για απιστία στον κ. Καπελέρη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ώστε να σωθούν τα προσχήματα. Για να διευκολυνθεί  το έργο της δικαστικής διερεύνησης έλεγε η επίσημη ανακοίνωση, ειρήσθω εν παρόδω. Για τόση ευαισθησία μιλάμε απέναντι στους ευαίσθητους Οικονομικούς Εισαγγελείς. 
Λέγεται, μάλιστα, ότι μόλις οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ολοκληρώσουν τις εξηγήσεις που δίνουν για το ποιός, πότε  και πώς παρενέβη στο έργο τους, θα διωχθούν πειθαρχικώς, διότι δεν αντέδρασαν αμέσως μετά τις παρεμβάσεις, ώστε να διωχθούν οι παρεμβάντες εις το έργο της Δικαιοσύνης. Αυτή, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ιδέα του κ. Μίλτου, ο οποίος ουδέποτε άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά γνωρίζει καλά να παίζει τα πολιτικά παιχνιδάκια εις βάρος οποιουδήποτε απειλεί την πράσινη παντοκρατορία. Μας τρίψατε τη μούρη κ.κ. Εισαγγελείς; Θα φάτε καλά. Και αυτός φέρει τον τίτλο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για θέματα Θεσμών και Διαφάνειας. Πώς νομίζετε ότι έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα τόσον οι θεσμοί όσο και η διαφάνεια;        
Ειρήσθω εν παρόδω λοιπόν: Λουκά, σου ετοιμάζουν ένα μαλλί …. Εγώ, πάντως, σε είχα προειδοποιήσει προ πολλού για το ενδεχόμενο να έχει μείνει λίγο ελληνικό αίμα μέσα σου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη