10 Ιαν 2012

Μάθημα ελληνικών Νο 2: πότε χρησιμοποιούμε την έκφραση «συνελόντι ειπείν»

Από την ώρα που άκουσα τον γίγαντα Γιακουμάτο να λέει δημοσίως ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε, όχι να ξεπουλήσουμε, τα αρχαιολογικά μας μνημεία, ώστε να έλθουν λεφτά στη χώρα, ορυμαγδός λέξεων από την πάμπλουτη γλώσσα μας έχει κατακλύσει τον εγκέφαλό μου σε σημείο που να μην ξέρω ποια να εκστομίσω ουρλιάζοντας.

Μετά από ώριμη σκέψη και πολλές αναπνοές κατέληξα στις ήπιες λέξεις «πολιτική αλητεία» και «πολιτική αγυρτεία».
Εν συνεχεία διερωτήθηκα εκ νέου αν ο Γιακουμάτος και οι λοιποί συνάδελφοί του έχουν διαχειρισθεί ποτέ περίπτερο και μπορούν στο τέλος της ημέρας να κάνουν ταμείο. Θέλει ο κ. Γιακουμάτος να έλθουν λεφτά στη χώρα και εξήγησε ότι θα πρέπει να εκμισθώσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να έρχονται οι ξένοι τουρίστες και να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σ’ αυτούς χωρίς απεργίες κ.λπ. Δηλαδή, αν εκμεταλλεύεται τους αρχαιολογικούς χώρους μία εταιρεία, ελληνικών ή μη συμφερόντων, πώς θα εξασφαλίσει ο κ. Γιακουμάτος ότι το προσωπικό της δεν θα απεργεί; Κι’ ας υποθέσουμε ότι το επιτυγχάνει, αυτήν την ανάπτυξη ευαγγελίζεται αυτός και η ΝΔ;
Εγώ είχα την εντύπωση ότι ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου, δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση του εμπορίου, προ πάντων δε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας επ’ ωφελεία του λαού της.
Αλήθεια, το τελευταίο δεν πέρασε από το μυαλό του; Δεν έχει ακούσει τίποτε για πετρέλαια, φυσικό αέριο, πολύτιμα μέταλλα κ.λπ.; Αν η ανάπτυξη που έχει κατά νουν είναι η εκμετάλλευση από ιδιώτες των αρχαιολογικών χώρων, για την οποία δεν χρειάζονται κεφάλαια παρά μόνον σκλαβάκια χωρίς δικαίωμα απεργίας κ.λπ., γιατί δεν προτείνει να ανοίξει το επάγγελμα της πορνείας; Αν το ημεδαπό δυναμικό δεν επαρκεί, θα εισάγονται δίμετρες από Ουκρανία, Μολδαβία και άλλες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού για να απασχοληθούν στη χώρα του κατά Λουκάν ανύπαρκτου σοσιαλισμού. Ούτε σ’ αυτόν τον τομέα χρειάζονται κεφάλαια για πάγιες εγκαταστάσεις. Ολίγο κεφάλαιο κίνησης και η επιχείρηση είναι έτοιμη.
Άλλωστε ο φίλος του ο Καρατζαφύρερ μάς είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους δανειστές μας να θωπεύουν τα οπίσθιά μας, εάν δεν θέλουμε να πεθάνουμε από ασιτία.
Συνελόντι ειπείν: από όλο τον χαμό που συμβαίνει γύρω μας, ο Γιακουμάτος μόνον αυτό είχε να προτείνει; Δεν είχε π.χ. να πει κάτι ούτε για το επονομαζόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ»; Να στείλει κάποιο μήνυμα στον Αρθούρο, στον Ροβέρτο, στον Κάρολο [ονόματα chic] και στον Βαγγέλα για να επισημάνει πόσο αλήτες είναι;
Τι εννοώ;
Αυτό εννοώ:

Το χαράτσι θεσπίσθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011, το οποίο ορίζει «9. Το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και για το έτος 2012 σε πέντε (5) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών. [όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2§6 της από 16.12.2011 Πράξης Νομοθετικου Περιεχομένου]. …. 11. Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13».

1η παρατήρηση: η προθεσμία πληρωμής του τέλους αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής Πράγματι, η υπουργική απόφαση της παραγράφου 13, η οποία εκδόθηκε την 10.10.2011 κατ΄ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης, ορίζει:«Άρθρο 4 - …. 1.2. Αν δεν καταβληθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντός 40 ημερών από την έκδοση του λογαριασμού, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.»
Τι είπαμε πως ορίζει η απόφαση; Οι 40 ημέρες που αποτελούσαν αρχικά το περιθώριο πληρωμής του τέλους δεν αρχίζουν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού, όπως φρονώ ότι πιστεύαμε όλοι. Αρχίζουν από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
Παράδειγμα: έκδοση λογαριασμού την 11.11.2011, λήξη πληρωμής την 30.11.2011. Πότε λήγει η 40ήμερη προθεσμία; Την 21.12.2011 και όχι την 09.01.2012, όπως νομίζαμε.

Ακολούθως, εκδόθηκε εγκύκλιος του αλήστου μνήμης ΓΓ του ΥπΟικ κ. Καπελέρη, με την οποία ορίσθηκε ότι
«Σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες που ορίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1211/10-10-2011, σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.»
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τόσον η 40ήμερη όσο και η 80ήμερη προθεσμία αρχίζουν από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής του.

2η παρατήρηση: ουδείς έχει αναφέρει μέχρι σήμερα ότι μπορεί ο καταναλωτής να διακανονίσει την πληρωμή του τέλους, όπως ακριβώς διακανονίζει την πληρωμή του αντίτιμου της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Επ’ αυτού η υπουργική απόφαση είναι σαφής.

3η παρατήρηση: το άρθρο 53§13 ν. 4021/2011 εξουσιοδότησε τον ΥπΟικ να ορίσει τις λεπτομέρεις είσπραξης του τέλους, διακοπής της ηλεκτροδότησης κ.λπ., πράγμα το οποίο αυτός έπραξε με την προαναφερθείσα απόφαση. Ακολούθως και προ της γενικής κατακραυγής διπλασίασε ο φιλεύσπλαχνος κ. Μπένι την προθεσμία από 40 σε 80 ημέρες. Πώς το έκανε αυτό; Όχι με απόφασή του, αλλά με εγκύκλιο του ΓΓ του. Τούτο πολύ απλά σημαίνει ότι η εγκύκλιος είναι ανίσχυρη, αφού δεν μπορεί να θέτει κανόνες δικαίου. Έπρεπε να εκδοθεί νέα συμπληρωματική απόφαση του υπουργού που να επιμηκύνει την προθεσμία. Άρα, αν μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα την 41η ημέρα, ουδεν δικαστήριο θα μας δικαιώσει, σε περίπτωση που στραφούμε κατά της ΔΕΗ.

Συνελόντι ειπείν: τόσον ο κ. Γιακουμάτος όσο και τα άλλα πολιτικά ζώα τυρβάζουν περί ο,τιδήποτε άλλο πλην αυτών που ενδιαφέρουν τον λαό. Την καρεκλίτσα τους, τις φιοριτούρες τους και τα κολπάκια τους. Χρειάζονται ένα γερό βρωμόξυλο και να διακομισθούν ημιθανείς σε ένα από τα τρισάθλια νοσοκομεία του Λοβέρδου, μήπως και καταλάβουν πόσο κακό έχουν κάνει σ’ αυτόν τον τόπο.

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη