4 Ιαν 2012

Πρόστιμο 425 εκ.ευρώ για το πακέτο Χατζηγάκη στους αγρότες

Ήταν τότε που οι αγρότες έκλειναν τους δρόμους για εβδομάδες και έκοβαν την Ελλάδα στα δύο. H κυβέρνηση, πιεσμένη από τις βάρβαρες κινητοποίησεις βάφτισε το κρέας ψάρι, δηλαδή τις επιδοτήσεις αποζημιώσεις και έδωσε 500 εκ.στους αγρότες. Κάποιος όμως το κάρφωσε στην Ε.Ε. Μήπως θυμάστε ποιός; Ξέρετε ποιός πίεζε την Ε.Ε. να τιμωρήσει την Ελλάδα;
Επιστροφή 425 εκ. ευρώ ζητά η Κομισιόν από αγροτικές επιδοτήσεις
Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποσό που..
αφορά – όπως αναφέρεται – σε «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Αναλυτικότερα, στις αρχές του 2009, έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα.
Όπως τονίζει το υπουργείο, ποσό 500 περίπου εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, που παρακρατούνται από την ΕΕ για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας


Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την απόφαση - «καταπέλτη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έντοκη επιστροφή των επιχορηγήσεων που πήραν την περίοδο 2008 - 2009 οι αγρότες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ), Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. «Επρεπε να είχε προβλεφθεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Φοβόμασταν μια τέτοια απόφαση από την περίοδο που δόθηκαν τα χρήματα, αφού παιζόταν η νομιμότητα της ιστορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι παράλογο να ζητάνε τα χρήματα από τους αγρότες και πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα χρήματα της περσινής παραγωγής, πώς θα δώσουν πίσω αυτά που πήραν τότε;», είπε στον «Α» ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Καλώς δόθηκαν»
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος, υποστήριξε ότι καλώς δόθηκαν τότε τα χρήματα στους αγρότες και επέρριψε ευθύνες στην τότε αντιπολίτευση, επειδή έκανε καταγγελία για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η απόφαση της Πολιτείας ήταν τότε ότι δόθηκαν τα χρήματα με τη μορφή αποζημιώσεων, επειδή εκείνη η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη οικονομικά για τους αγρότες. Η τότε αντιπολίτευση έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι κακώς δόθηκαν τα χρήματα ως ενίσχυση, αν και προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι έπρεπε να δοθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θεωρώ ότι, αν προχωρήσει η υπόθεση, δεν μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα από τους αγρότες και θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο. Αν πιστεύουμε ότι δε χρειάζονταν τότε επιχορήγηση ένα εκατομμύριο αγρότες, με γεια μας, με χαρά μας. Ας σταματήσουμε να παράγουμε και ας καταναλώνουμε ξένα αγροτικά προϊόντα», είπε ο κ. Σιδερόπουλος.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη