22 Ιαν 2012

Διατροφικές λύσεις για το κρυολόγημα

Κρύο! κρύο! κρύο! Αδιαθεσία, ατονία, μπουκωμένες μύτες κ πονόλαιμος...Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Εκτός από τα φάρμακα ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει είναι η διατροφή.
Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εμπλουτίζοντας την διατροφή μας με τις παρακάτω επιλογές:


Τα Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος μας δίνει ο διατροφολόγος Τάσος Βαμβάκης:

• Βιταμίνη Α: συμβάλει στην άμυνα του αναπνευστικού μας συστήματος. Θα τη βρούμε στα καρότα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο συκώτι, στο μοσχάρι και στα αυγά
• Βιταμίνη C: μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος αυξάνοντας την παράγωγη ιντερφερόνης, μιας ουσίας που δρα εναντία των ιώσεων. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη c είναι τα εσπεριδοειδή, η πιπέρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι
• Βιταμίνη Ε: έχει αντιοξειδωτική δράση κ περιέχεται κυρίως στο ελαιόλαδο, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα αμύγδαλα κ στα καρύδια
• Τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος κ σελήνιο θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς κ στα θαλασσινά

Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος

• Η καυτερή πιπέρια, το πιπέρι κ το κρεμμύδι ανοίγουν τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια κ έτσι βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει πιο γρήγορα ιούς κ μικρόβια
• Το τζίντζερ (πιπερόριζα) έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του βήχα κ της καταρροής
• Το πράσινο τσάι λόγω των φλαβονοειδών κ των πολυφαινολών που περιέχει βελτιώνει το ανοσοποιητικό δρώντας έναντι των βακτηρίων κ των ιών
• Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες κ απαλύνει τον πονόλαιμο
• Το γιαούρτι με προβιοτικά μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των ιών εξαιτίας ενός βακτηρίου που περιέχει ( Lactobacillus reuteri)
• Το σκόρδο το οποίο περιέχει ένα αντιμικροβιακό συστατικό την αλισίνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
• Οι σούπες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενυδατώνουν τον οργανισμό κ μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή
• Το νερό το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας, και του οποίου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες στην διάρκεια του κρυολογήματος




Συνταγές για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος


1) Σούπα βελουτέ λαχανικών με τζίντζερ (4 μερίδες: 220Kcal ανά μερίδα)

Υλικά: 2 πατάτες, 2 κολοκυθάκια, 2 μεγάλα καρότα, 1 μελιτζάνα,1 μέτριο κρεμμύδι, 1 ή 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μέτριο κομμάτι τζίντζερ, λίγη σελινόριζα, 200γρ κρέμα γάλακτος άπαχη, κεφαλοτύρι 90γρ, αλάτι, πράσινο πιπέρι, κρόκο Κοζάνης, νερό

Εκτέλεση:
• Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά
• Ρίχνουμε τα λαχανικά μας σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω και προσθέτουμε λίγο αλάτι
• Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ
• Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο multi με 1-2 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό
• Αδειάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε τον πολτό από τα λαχανικά
• Προσθέτουμε το πιπέρι, τον κρόκο Κοζάνης και αν χρειαστεί λίγο αλάτι ακόμα
• Ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά
• Τρίβουμε κεφαλοτύρι (κατά βούληση) και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα

2) Κοτόσουπα βελουτέ (4-6 μερίδες: 300Kcal ανά μερίδα)

Υλικά: ½ κοτόπουλο, 4 καρότα καθαρισμένα, 2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, λίγο σέλερυ ή σέλινο,1 μικρό ξερό κρεμμύδι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μερικούς κόκκους μπαχάρι, 1 δαφνόφυλλο, 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος, κρόκο Κοζάνης, πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:
• Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά με νερό να τα σκεπάζει, να βράσουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχάρια, μερικούς στήμονες κρόκο Κοζάνης και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξεκοκκαλίζεται εύκολα το κρέας
• Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, περνάμε από σήτα το ζωμό και τον μεταφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα λαχανικά και το κοτόπουλο σε κομμάτια χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα. Ρίχνουμε και το λάδι
• Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν τα υλικά και ομογενοποιηθεί η σούπα μας. Αν είναι πολύ υδαρή, την αφήνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά της ανακατεύοντας να μην κολλήσει
• Μοιράζουμε σε πιάτα, περιχύνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε ζεστή. Πασπαλίστε και με τραγανά κρουτόνς, της πάει πολύ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη