30 Ιαν 2012

Από την Πολιτική Δικονομία του Μάουρερ στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του Ράιχενμπαχ;

 Οι νομικοί γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1968 η χώρα μας ζούσε ως επί το πλείστον με νομοθετήματα χρονολογούμενα από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνος. Μεταξύ αυτών ήταν και η Πολιτική Δικονομία που είχεν εκπονηθεί από ομάδα Γερμανών Συμβούλων που πλαισίωναν τον Λουδοβίκο Φον Μάουρερ, διακεκριμένο Βαυαρό νομομαθή και μέλος της Τριμελούς Αντιβασιλείας του Όθωνα. Η Πολιτική Δικονομία τέθηκε σε ισχύ το 1934 και είχε συνταγεί στα..
πρότυπα τόσο της γαλλικής όσο και της γερμανικής δικονομίας.
          Το 1968 εισήχθη ο Κώδιξ Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελούσε αντιγραφή εν πολλοίς της Πολιτικής Δικονομίας. Όλοι οι συντάκτες του ήταν γερμανοσπουδαγμένοι, εξ ου και είθισται να λέμε ότι και αυτό το νομοθέτημα αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου Γερμανικού. Ο Κώδιξ αυτός υπέστη αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, ώστε να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις των εποχών που άλλαζαν με ραγδαίους ρυθμούς. Τελευταία τροποποίηση με τον ν. 3994/2010. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αρχικός Κώδιξ του 1968 είναι πλέον αγνώριστος. Πάντως, ετοιμάζει άλλες 80 επεμβάσεις/τροποποιήσεις ο κ. Μίλτος μας.
          Σήμερα άκουσα τον οικονομολόγο κ. Καζάκη να λέει ότι ο κ. Ράιχενμπαχ εκπονεί  νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος πρόκειται να ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του 2012.
          Εάν η πληροφορία αληθεύει, διερωτώμαι σε ποία σημεία θα γίνουν επεμβάσεις. Θα περισταλεί, άραγε, ακόμη περισσότερο η δυνατότητα προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη;
          Κάποια αντίδραση από τον Υπουργό επί της Δικαιοσύνης ή είναι πολύ απασχολημένος με το κυνήγι των Οικονομικών Εισαγγελέων;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη