19 Ιαν 2012

Έχετε κάνει ρεζίλι τη Θεσσαλονίκη


«Στον ένα χρόνο διοίκησής σας καταντήσατε τη Θεσσαλονίκη την πιο βρώμικη και την πιο σκοτεινή πόλη σε όλη την Ελλάδα. Η κάθε γειτονιά βρωμάει και βυθίζεται στο σκοτάδι» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στην..
συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, 16/01/2012.

Και πρόσθεσε: «Έχετε κάνει τη Θεσσαλονίκη ρεζίλι. Τον ένα χρόνο διοίκησής σας μόνο μία λέξη περιγράφει το τι επικρατεί στην πόλη: Κομφούζιο! Τα διπλοπαρκαρισμένα έχουν μετατρέψει κεντρικούς δρόμους της πόλης σε οδούς μίας κυκλοφορίας, ενώ τα σταθμευμένα μηχανάκια στα πεζοδρόμια δεν αφήνουν χώρο για τους πεζούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραπεζοκαθίσματα. Δεν αλλάζετε ούτε καν τις καμένες λάμπες στους δρόμους με αποτέλεσμα η πόλη να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα σεντόνια των μικροπωλητών στους δρόμους που έχουν μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ένα απέραντο παζάρι. Το παρεμπόριο ανθεί και είναι μία από τις αιτίες που οδηγεί σε λουκέτο πάρα πολλές επιχειρήσεις. Όσο για το έργο της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας μόνο προχειρότητα το χαρακτηρίζει, αφού έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία κυκλοφοριακή ή άλλη μελέτη. Η Ερμού και η Παύλου Μελά με τα διπλοπαρκαρισμένα φρακάρουν από αυτοκίνητα, γιατί δεν υπάρχει καμία αστυνόμευση από την πλευρά του Δήμου και η Θεσσαλονίκη έχει υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα. Και με τα παρτέρια και την κακόγουστη σιδερένια αψίδα που τοποθετήσατε στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας μετατρέψατε ένα από τα κεντρικότερα και ομορφότερα σημεία της πόλης σε περιοχή που θυμίζει επαρχιακές πόλεις σοβιετικού τύπου της δεκαετίας του ’70.
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα η διοίκηση του Δήμου απουσιάζει και αδιαφορεί πλήρως. Δεν ακούγεται καμία αυτοκριτική. Για τον Δήμαρχο και τη διοίκηση δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι. Φταίνε πάντα οι πολίτες και όλοι οι άλλοι. Επιτέλους κάντε κάτι! Έχετε συμπληρώσει σχεδόν το 1/3 της θητείας σας και ακόμη αρκείστε σε διαπιστώσεις και σε δηλώσεις του τύπου «τι θα πρέπει να γίνει». Μόνο λόγια και καμία πράξη. Εσείς λέγατε προεκλογικά ότι θα λύσετε όλα τα παραπάνω. Ή δεν μπορείτε ή μας κοροϊδεύετε. Μάλλον συμβαίνει το δεύτερο».

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στην απουσία προγράμματος και σχεδιασμού από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου.

«Διανύουμε τις πρώτες 16 ημέρες του 2012 , του έτους που η πόλη μας γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της. Είναι μία χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να τονίσει την παρουσία της ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τη νεολαία της, τα πανεπιστήμιά της, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της, τον πολιτισμό της. Κι όμως, κανείς στην πόλη, στην Ελλάδα και στον κόσμο δεν ασχολείται με την επέτειο αυτή.  Δυστυχώς, έως τώρα ο εορτασμός βρίσκεται «στον αέρα» αφού η κωλυσιεργία από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου είναι μοναδική και η ανικανότητα έφτασε πια στο αποκορύφωμά της. Σήμερα, τελευταία στιγμή, τρέχετε να προλάβετε για να καλύψετε την ολιγωρία σας. Ακόμη δεν εξασφαλίσατε ούτε ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό για να στείλει η πόλη ένα μήνυμα για τα εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της. Τα πάντα έχουν μπλοκάρει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού όλα τα κάνατε την τελευταία στιγμή και τώρα τρέχετε πανικόβλητοι. Η Θεσσαλονίκη σίγουρα άξιζε κάτι καλύτερο».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν το «παρών» κάτοικοι της περιοχής της Ροτόντας, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση της περιοχής τους, θέμα που είχε αναδείξει κατ’ επανάληψη και η «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» στο παρελθόν, τονίζοντας στον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και την αναβάθμιση της περιοχής της Ροτόντας.
«Για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε την ανικανότητα της διοίκησης, η οποία δια στόματος του Δημάρχου ομολογεί τα λάθη της και την αδυναμία της να λύσει τα προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Εδώ και μήνες η δημοτική μας παράταξη επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια κρούει τον κώδωνα στη διοίκηση γι αυτό το θέμα. Η Διοίκηση, όμως, αδιαφορεί.  Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα η περιοχή να παρουσιάζει εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης. Το μνημείο της Ροτόντας, μάλιστα, κινδυνεύει να διαγραφεί από τον κατάλογο των μνημείων της Unesco, καθώς απαξιώνεται και υποβαθμίζεται συνεχώς. Χαρακτηριστικό ότι γύρω από το μνημείο μικροπωλητές στρώνουν σεντόνια με τα παράνομα εμπορεύματα τους, συγκεντρώνονται χρήστες ναρκωτικών, τα διπλοπαρκαρισμένα καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει την περιοχή. Η αστυνόμευση από την πλευρά της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ανύπαρκτη και δεν παρέχεται η παραμικρή προστασία στους κατοίκους της περιοχής. Εάν οδηγούνται στην υποβάθμιση τόσο κεντρικές περιοχές, σκεφτείτε τι συμβαίνει στις παρυφές της πόλης », αναρωτήθηκε ο Κ.Γκιουλέκας.

Τέλος, η δημοτική παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε πρόταση για μειώσεις στα οφειλόμενα καθυστερούμενα τέλη εφόσον το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ από τον οφειλέτη.

«Καταθέτουμε πρόταση προκειμένου να διευκολύνουμε τους συνδημότες μας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να υπάρξουν μειώσεις και ελαφρύνσεις στα οφειλόμενα καθυστερούμενα ποσά για τους συνδημότες που θα προσέλθουν να τα καταβάλουν αργότερα, καθώς με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι αδύνατο για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη