Συνήθως το ερέθισμα για να γράψει κανείς ένα άρθρο, είτε το λαμβάνει από την ίδια τη ζωή , είτε από ότι συνήθως διαβάζει μέσα από έρευνες και επιστημονικά συμπόσια που αφορούν διάφορες επιστημονικές παρατηρήσεις και ανακαλύψεις.
Μια λοιπόν τελευταία έρευνα που έκαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες, έδειξε ότι..
οι χιμπατζήδες, που κατά μια άλλη προτεραία έρευνα αναγνωρίσθηκαν ως τα πρωτεύοντα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, αυτά λοιπόν τα θηλαστικά , δεν έχουν ίχνος αλτρουισμού μέσα τους.
οι χιμπατζήδες, που κατά μια άλλη προτεραία έρευνα αναγνωρίσθηκαν ως τα πρωτεύοντα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, αυτά λοιπόν τα θηλαστικά , δεν έχουν ίχνος αλτρουισμού μέσα τους.
Και εξηγούμαι.
Παρότι δηλαδή οι χιμπατζήδες ζουν σε κοινωνικές ομάδες, συνεργάζονται και κυνηγούν μαζί για την εξασφάλιση της τροφής τους ,όταν τους δοθεί η ευκαιρία δεν έχουν σαν κίνητρο την ανταμοιβή και των άλλων της ομάδος, αλλά όλη η προσπάθεια τους είναι για την δική τους εξασφάλιση και ανταμοιβή , με την πλουσιότερη και περισσότερη τροφή.
Καταλήγοντας, κοντολογίς οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι άνθρωποι ως προς τους χιμπατζήδες σε αυτό το σημείο διαφέρουν, δηλαδή, έχουν το αίσθημα του αλτρουισμού στο μεδούλι τους και για αυτό αγωνίζονται σε σχέση με την συμβίωση τους με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Πού όμως υπάρχει αλτρουισμός στην κοινωνία των ανθρώπων ,σε ποία κοινωνική και πολιτική τους ενέργεια και σε ποία πράξη τους που αφορά τους συνανθρώπους τους;.
Μήπως στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής νέων στα ΑΕΙ, ή στα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας, εκεί που απαράβατος νόμος ως ο ισχύων είναι ο θάνατος του , η ζωή μου .Γιατί αν ανατρέξει κανείς σε ανακοινώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων, το μόνο που θα καταλάβει είναι ότι η ήδη επιβαρημένη κατάσταση , επιβαρύνεται έτι περαιτέρω με χρονοβόρες διαδικασίες εισαγωγής και σπουδές χωρίς αντίκρισμα..
Μήπως στο κυνήγι της εργασιακής αποκατάστασης στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Εκεί που η μία θέση διεκδικείται από χίλιους μύριους εξαρτημένους οικονομικά εξαθλιωμένους ανθρώπους, που η κατάσταση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, το συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε προοδευτική κίνηση στο φρενάρισμα και στην ποδηγέτηση του κινήματος από την εκάστοτε εξουσία.
Μήπως στην καλλιέργεια της γης, εκεί που γίνονται χίλια μύρια εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος προκειμένου να επιτευχθεί η μεγίστη παραγωγή χωρίς όμως ίχνος υγιεινής προοπτικής. Άλλωστε κατά τον καθηγητή Αν.Κωνσταντόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Τροφίμων και ποτών, εννέα στα δέκα παιδιά, μέχρι και πέντε χρονών, έχουν στο αίμα τους δεκατρία είδη βεβαρυμμένων φυτοφαρμάκων που η απορρόφηση τους από το περιβάλλον , απαιτεί χρονικό διάστημα πάνω από μία δεκαετία αλλά και με τους ενήλικες η κατάσταση δεν είναι και καλύτερη αν αναλογισθεί κάποιος ότι το χρόνο απορροφούν πέντε κιλά συντηρητικών.
Μήπως στη Δημόσια περίθαλψη, εκεί όπου ένα κρεβάτι δίπλα σε ένα που δεν ψυχομαχεί διεκδικείται από χίλιους την ίδια στιγμή που τα διάφορα καρτέλ με μαφιόζικες μεθόδους, λυμαίνονται τα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ή μήπως στις σχέσεις της καλής γειτονίας με τους βαλκάνιους γείτονες μας Άλλωστε εδώ το ανέκδοτο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου , που αφορά την κατσίκα του γείτονα, έχει πλήρη εφαρμογή.
Αυτή λοιπόν η κοινωνία μας , η κοινωνία των ανθρώπων εκ των προαναφερομένων αποδεικνύεται όχι μόνον αλτρουιστική άλλα και πολύ μονόχνοτη είναι, σε σχέση με τους συνανθρώπους μας, γιατί αυτή η κοινωνία είναι η κοινωνία των μονοφαγάδων και μόνο αυτών.
Άρα λοιπόν ελπίδα μεγαλύτερη για ανάπτυξη αυτής της θεωρίας και έννοιας την έχουν οι χιμπατζήδες, διότι όπως αποδείχθηκε είναι είδος υπό εξέλιξη.
Γιατί για το ανθρώπινο είδος που έφτασε σε υψηλό σκαλί εξέλιξης, η προσδοκία να γίνει καλύτερο και αναστρέψιμο είναι από μικρή έως μηδενική.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ .Οι χιμπατζήδες μπορούν να ελπίζουν ότι θα γίνουν άνθρωποι
Οι άνθρωποι όμως μπορούν να ελπίζουν ότι θα γίνουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όταν ανακαλύψουν την ταυτότητα τους..
Βασίλης Δεδίδης
billdedidis@gmail.com