24 Ιαν 2012

Ελάτε να το κάνουμε όπως οι Ισλανδοί. Καιρός για λίγη δράση...


Εντάξει, τα είπαμε τα ξαναείπαμε, τα γράψαμε τα ξαναγράψαμε. Ξέρουμε τι και ποιοι έφταιξαν, τι και ποιος φταίει, αλλά ας πάμε παρακάτω. Καιρός για λίγη δράση πλέον.

Όπως σας είχαμε πει και σε άλλες αναρτήσεις, μαζεύτηκε μια μικρή ομάδα 12 απλών πολιτών, άγνωστοι προηγουμένως...
μεταξύ τους, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς κομματικά καπέλα και άλλα συστημικά τεχνάσματα και αποφάσισε να πείσει τους πολίτες ότι θα πρέπει να σταθούμε απέναντι από το σύστημα. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία του λαού θέλει αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Όμως αλλαγή του πολιτικού συστήματος, χωρίς αλλαγή του καταστατικού του ίδιου του συστήματος (δηλαδή του Συντάγματος), δεν μπορεί να γίνει. Έτσι η ομάδα αυτή ανέλαβε την πρωτοβουλία να προκαλέσει λαϊκές διαδικασίες για την κατάρτιση Νέου εξ υπαρχής Συντάγματος, που θα ανοίγει τη δημοκρατία στο λαό. 


Στόχος είναι να λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία σαν καταλύτης που θα προκαλέσει μια εκτεταμένη λαϊκή αντίδραση, λαϊκή αφύπνιση και ένα μεγάλο δημόσιο διάλογο γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σαπισμένο πλέον πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι λαοί λοιπόν βρίσκουν πάντα δρόμο.

Η ομάδα αυτή, αποτελείται από απλούς καθημερινούς πολίτες, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στην τεχνολογία του διαδικτύου και χωρίς πρόσβαση στα ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό ζητάει τη βοήθεια από όλους σας. Όσοι συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις και έχουμε τις ίδιες αγωνίες, μπορούμε να συνεισφέρουμε, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Ίσως και να μην χρειάζεται καν να βγούμε από το σπίτι, αλλά μπροστά από έναν υπολογιστή.

Αρχικά συντάχτηκε ένα κείμενο με κάποιες βασικές αρχές, το οποίο τίθεται προς έγκριση και υπογραφή. Στόχος, περισσότερο είναι να γίνει διάλογος γύρω από τα θέματα που θίγει το κείμενο, ώστε σιγά σιγά να προχωρήσουμε με λαϊκή πρωτοβουλία, σε ένα σχέδιο Συντάγματος, το οποίο και θα τεθεί στο εκλογικό σώμα προς έγκριση με δημοψήφισμα.

Προς το παρόν ανοίχτηκε μια πρόχειρη διεύθυνση στο facebook στον σύνδεσμο:

Ελάτε λοιπόν, ας μην μένουμε μόνο στα λόγια.

Ακολουθεί το κείμενο και στο τέλος τα ονόματα της αρχικής ομάδας αυτής της πρωτοβουλίας…  

 «Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες  ενωθήκαμε μέσα από την οδύνη και την αγανάκτηση για τον εξευτελισμό της πατρίδας μας, αλλά και από την αγωνία για το μέλλον της δημοκρατίας. Τις ιστορικές τούτες στιγμές το αίτημα για πραγματική δημοκρατία είναι πρώτη προτεραιότητα και ουσιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική και προς όφελος του λαού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο σύνταγμα της χώρας.

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, αφού πρώτα οδήγησε  την χώρα στην χρεοκοπία, τώρα αγωνίζεται να διατηρηθεί στην εξουσία παραδίδοντας το μέλλον της χώρας στους δανειστές της. Η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι ασφαλώς ζήτημα απλώς οικονομικό. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτίστως πολιτική, διότι η δημοσιονομική κατάρρευση επήλθε ως απότοκος ενός συστήματος χάρη στο οποίο, λίγες οικογένειες, προκειμένου να διατηρήσουν την πολιτική και οικονομική εξουσία, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα σε μίζες, διορισμούς, εκμαυλισμό και διαφθορά.

Θεμέλιο του πολιτικού συστήματος κάθε πολιτείας είναι το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα του 1975, με όλες τις  αναθεωρήσεις του, εγκαθίδρυσε ένα πολίτευμα «κλειστό», το οποίο φρόντιζε μονάχα για την διατήρηση της εξουσίας των εμπνευστών του και ουδόλως μεριμνούσε για την χρηστή δημοκρατική διακυβέρνηση.

Με βάση το ισχύον σύνταγμα:
1. Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την προνομιακή μεταχείρισή τους και την ατιμωρησία τους από την δικαιοσύνη έναντι των υπολοίπων πολιτών, δεν προβλέπεται σύστημα δημόσιας λογοδοσίας, ενώ και ο θεσμός του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων της βουλής είναι εντελώς διάτρητος αφού διενεργείται μέσω επιτροπής της βουλής με αποτέλεσμα τα κόμματα ουσιαστικά να ελέγχουν τον εαυτό τους!
2. Οι εκλογές διενεργούνται όποτε κρίνεται σκόπιμο από την κυβέρνηση για μικροκομματικούς καθαρά σκοπούς και όχι σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια.

3. Δεν έχουν όλοι οι Έλληνες τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, αφού τα κόμματα του κοινοβουλίου εξασφαλίζουν προνομιακή χρηματοδότηση και προβολή, διαπλέκονται με τράπεζες και ΜΜΕ και αποκλείουν κάθε νέα πολιτική κίνηση ανανέωσης της πολιτικής ζωής.

4. Η δικαιοσύνη είναι ακρωτηριασμένη, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την κυβέρνηση και ουδέποτε όρθωσε το ανάστημά της.

5. Η έλλειψη χωριστών εκλογών για εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας, οδήγησαν στην ποδηγέτηση της βουλής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν υφίσταται διάκριση, αλλά σκόπιμη σύγχυση των εξουσιών.

6. Η απουσία θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, όπως λ.χ. η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, η οποία προβλέπεται στα συντάγματα άλλων – ευνομούμενων – χωρών οδήγησε τον πολίτη στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο οδήγησε στην κατάρρευση και στην ταπείνωση της χώρας και δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ευρύτατη συνταγματική αλλαγή, προκειμένου να δοθεί η ώθηση που απαιτείται για να εξέλθει από την βαθιά κρίση. 

Είναι ανάγκη να πνεύσει νέος άνεμος, να τεθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, να καθιερωθεί η διάκριση των εξουσιών, να επιτευχθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να παύσει η ανισότητα, και να κατοχυρωθούν οι βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες ζητούμε την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα εγγυάται:

Α.  ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, για την ουσιαστική κατοχύρωση της οποίας είναι απαραίτητη η συνταγματική θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, η καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων και η πρόβλεψη -στοιχειωδών έστω- κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας υποχρεωτικής ισχύος.

Β.   ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ώστε να μην υπάρχουν Έλληνες «πιο ίσοι από κάποιους άλλους». Επ’ αυτού ζητείται, (1) η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών, (2) η κατάργηση των διαβόητων διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των υπουργών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, (3) η άπαξ ανανεώσιμη θητεία Προέδρου  της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών και (4) η κατοχύρωση της ισότητας των πολιτικών κομμάτων.

Γ.   ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, η οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με το πολίτευμα της προεδρικής δημοκρατίας, χωριστές εκλογές για Πρόεδρο (εκτελεστική εξουσία) και Βουλή (νομοθετική εξουσία), εκλογή Προέδρου με σταθερή θητεία και ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού.

Δ.  ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλόγου με τα υψηλού επιπέδου συνταγματικά δικαστήρια της Γερμανίας ή της Ιταλίας και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.
Ε.   ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ αποκλειστικά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών χωρίς την ισχύ οποιουδήποτε απορρήτου.

ΣΤ. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ώστε να μην λειτουργούν ΜΜΕ χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.

Στόχος μας μία δημοκρατία ανθρωπιάς που εγγυάται την εθνική αξιοπρέπεια και διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Όραμά μας ένα δημοκρατικό πολίτευμα που εμφορείται από αρχές και αξίες.

Καλούμε τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στα παραπάνω ιδανικά να προσυπογράψουν το παρόν και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την θέσπιση του νέου Συντάγματος της 4ης ελληνικής δημοκρατίας».


Αναγνώστου Χρήστος, δικηγόρος
Βεργής Κωνσταντίνος, βιοτέχνης
Γιαννούλη Ευτυχία, αρχαιολόγος
Γρηγοράτος Μηνάς, πολιτικός μηχανικός
Θεοδωράκης Αθανάσιος, πολιτικός επιστήμων
Λυντέρης Χρήστος, δικηγόρος
Μανωλάκος Μίμης, δημοσιογράφος
Μεταξάτου Αγγελίνα, ωκεανογράφος
Ξυδιάς Βασίλης, εκπαιδευτικός
Σταματόπουλος Κώστας, ιστορικός - συγγραφέας
Τσάμης Νίκος, ιατρός
Χασάπης Πέτρος, δικηγόρος, οικονομολόγος.
  

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη