18 Ιαν 2012

ΚΑΝΝΑΒΙΣ , ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΙ , ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ , ΧΑΣΙΣ !!

του Βλάση Γωγούση 
 Λοιπόν ,φίλοι/ες μου , διαβάστε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα απ` το βιβλίο μου « ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ». ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΙ : Είναι -κατ` εξοχήν - τροφή των ωδικών πτηνών, αλλά..
ύστερα από ειδική επεξεργασία παράγεται απ` αυτό λάδι το οποίο χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, και τη βερνικοποιϊα. Το καναβούρι χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα ευρέως και για…. καταπλάσματα !. Είναι γνωστό στους παλαιοτέρους ότι το κανναβούρι καταβροχθίσθηκε αχόρταγα από τους λιμοκτονούντες Ελληνες (ανάμεσά τους και γώ) κατά τη Γερμανική κατοχή (1941-1944) Το καναβούρι, είναι ο σπόρος από τον οποίο φυτρώνει η περιβόητη : 


Κ Α Ν Ν Α Β Ι Σ!. Υπάρχουν δυό είδη καννάβεως: Η ΗΜΕΡΟΣ ( κλωστική η Sativa ) και η ΙΝΔΙΚΗ (Ιndica). Η κάνναβις αναπτύσσεται αυτοφυώς η καλλιεργείται για την παραγωγή ι ν ώ ν , σ π ό ρ ω ν και χ α σ ί ς . Εκ των ινών παρασκευάζονται: σχοινιά, σπάγκοι, δίχτυα, υφάσματα για τσουβάλια και το γνωστό στους παλαιότερους καναβάτσο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ράφτες για την κατασκευή κουστουμιών. Από κατώτερης -τέλος-ποιότητας ινών αποτελείται το καννάβι των υδραυλικών. Από αμφότερα τα είδη καννάβεως μπορεί με κατάλληλη κατεργασία να παραχθεί μια ρητινώδης ουσία ,το περιβόητο: 


 ΧΑΣΙΣ ! Η μεγάλη διαφορά είναι ότι από την ήμερο κάνναβη παράγονται ασήμαντες ποσότητες ενώ από την ινδική πολλαπλάσια μεγαλύτερες. Το χασίς βρίσκεται σε αφθονία στις κορυφές του φυτού- οι οποίες στην κοινή γλώσσα ονομάζονται «φούντες- ενώ σε μικρότερες ποσότητες βρίσκεται στα φύλλα και τα κοτσάνια του φυτού. Οι σπόροι του φυτού –το ΚΑΝΑΒΟΥΡΙ δηλαδή -ΔΕΝ περιέχει Χασίς! Τελειώνω την ενημέρωσή σας με μία πολύ ενδιαφέρουσα επεξήγηση :¨ Όταν ακούτε τις λέξεις «Χασίς» και «Μαριχουάνα»(η χόρτο) πρέπει να ξέρετε ότι κατ`ουσίαν πρόκειται για το ίδιο «προϊόν». Μόνο που το χασίς είναι η καθαρή ρητίνη ενώ η : 


 ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ η ΧΟΡΤΟ , είναι το αποξηραμένο φυτό το οποίο αφού απαλλαγεί από τον κορμό και τα κοτσάνια του ,τρίβεται και καπνίζεται –όπως και το χασίς- ανακατωμένη με καπνό, σαν τσιγάρο, η με τον περιβόητο Λ ο υ λ ά, των παραδοσιακών χασικλήδων. Αυτά τα …ολίγα, από τον φίλο σας γιατρό Βλάση Γωγούση ,ο οποίος βραβεύθηκε το 1973 από την Ακαδημία Αθηνών για το ( πρώτο στο είδος του ) εκδοθέν εν Ελλάδι βιβλίο ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΣ» 


 Δρ Βλάσης Γωγούσης Σημ. Σε επόμενο άρθρο: λίγα λόγια για την ΗΡΩΪΝΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη