15 Ιαν 2012

Περί φιλανθρωπίας απορίες

Λαμβάνω, όπως όλοι μας, πλείστα όσα μηνύματα από φιλανθρώπους που ζητούν από τον κόσμο την ενίσχυση διαφόρων φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών. Όπου και όσο μπορώ συμβάλλω με τις μικρές δυνάμεις μου. Θυμάμαι ότι   είχα εκτιμήσει μακρόθεν το θεάρεστο έργο ενός ιερέως που έχει ιδρύσει την «Κιβωτό του Κόσμου», στην οποία δίνει τροφή, στέγη και μάθηση σε μικρά παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής κ.λπ. Στο έργο του δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα με τη διαφήμιση των «Ράδιο Αρβύλα» για την εταιρεία Wind, όταν..
οι εν λόγω νέοι διέθεσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» την αμοιβή τους από τη διαφήμιση.

Έτσι, τις ημέρες αυτές που έκανα εκκαθάριση στα πράγματα των μικρότερων παιδιών μου και συγκέντρωσα δεκάδες  παιδικές videocassettes και DVDs, πολλές εκ των οποίων με εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο [National Geographic κ.λπ.], μερικά ρουχαλάκια και λίγα είδη αποκριάτικα [κορδέλες, κονφετί κ.λπ.], σκέφτηκα να τα δώσω στην «Κιβωτό».

Τηλεφώνησα, λοιπόν, σήμερα στο ίδρυμα διερωτώμενος αν μπορώ να τους πάω μερικά πραγματάκια που έχω συγκεντρώσει για τα παιδάκια. Η ευγενέστατη κυρία που απήντησε στο τηλέφωνο με ρώτησε για τι είδους πραγματάκια πρόκειται. Με παραξένεψε η ερώτηση, αλλά αστραπιαία σκέφτηκα ότι μπορεί κάποιος να τους πήγε έναν ουραγκοτάγκο, εξ ου και άρχισαν να ερωτούν σε τί συνίσταται ο οβολός του προσφέροντος. Άρχισα με τα ρουχαλάκια  για να λάβω την απάντηση ότι συγκέντρωναν ρούχα μέχρι τα Χριστούγεννα και είναι πλήρεις. Όταν ανέφερα τα αποκριάτικα είδη μου είπε ότι δεν εορτάζουν τις αποκριάτικες γιορτές, επειδή, ξέρετε, ο ιερεύς δεν γιορτάζει τέτοιες γιορτές.    

Έμεινα κάγκελο. Τα πάντα μπορεί να σκεφτεί κανείς, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες αντιδράσεις. Γιατί άραγε δεν εορτάζονται οι απόκριες στο εν λόγω ίδρυμα; Είναι παγανιστικές;  Έχουν εν τέλει συγκεντρώσει τόσα ρούχα που έχουν καλυφθεί πλέον όλες οι ανάγκες των παιδιών; Κι’ αν τα πράγματα έχουν έτσι, δεν είχε ο ιερεύς υπόψη του κάποιες άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, στις οποίες να διοχετεύσει τα μικροπράγματα που θα προσέφερα εγώ;  Ή τουλάχιστον να με καθοδηγήσει πού να τα δώσω εγώ ο ίδιος;

Απογοητεύτηκα για μία ακόμη φορά διερωτώμενος: γιατί όλα τα ιδρύματα προτιμούν τις δωρεές σε χρήμα;  Και πώς μπορώ εγώ απλός πολίτης να ελέγξω πού πάνε τα χρήματά μου;

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη