Αντώνης Σαμαράς: “Θα είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε την ευρωστία του Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός δεν είναι μουσειακό έκθεμα αλλά παγκόσμια αναγκαιότητα”.
Η Ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας είναι από τις ιστορικότερες κοινότητες του παγκόσμιου Ελληνισμού. Εκτός από την αδιάλειπτη παρουσία χιλιετιών, η ζωντανή αυτή κοιτίδα Ελληνισμού δεν φείδεται προσφοράς. “Μπενάκης”, “Αβέρωφ”, “Τοσίτσας”, “Σιβιτανίδης”, “Στουρνάρας”, “Σαλβάγος”. Όλοι...
Έλληνες της Αλεξανδρείας. Ονόματα συνυφασμένα με ιδρύματα και οδούς που όμως κρύβουν
την ύπατη μορφή πραγματικού και άδολου πατριωτισμού: Την εθνική ευεργεσία.
Αυτή ακριβώς η κοιτίδα δοκιμάστηκε σκληρά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι Έλληνες όμως κράτησαν για ακόμα μία φορά Θερμοπύλες. Τις ημέρες της πλήρους αναρχίας, φυγάδευσαν τα γυναικόπαιδα και συγκρότησαν πολιτοφυλακές για να διαφυλάξουν τα πολύτιμα κειμήλια, ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά όπως βέβαια το παρόν και το μέλλον της κοινότητας.
“Οι Έλληνες της Αιγύπτου έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα. Είναι υποχρεωση μας λοιπόν να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου σε αυτές τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού” ήταν η θέση του Αντώνη Σαμαρά που την έχει εκδηλώσει και έμπρακτα στο παρελθόν. Με δική του παρέμβαση ως υπουργός εξωτερικών, σώθηκε το σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια που σήμερα αποτελεί μουσείο και σημείο αναφοράς για την προσφορά του Ελληνισμού στην πόλη.
“Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό τον Ελληνισμό”, τόνισε ο Ι. Σιόκας. “Δεν ζητούμε τίποτα από το Ελληνικό κράτος, παρά μόνον την διασφάλιση ότι το Ελληνικό σχολείο, το Αβερώφειο θα παραμείνει αμιγώς Ελληνικό. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε έμπρακτη βοήθεια, ιδρύοντας ορφανοτροφείο για να προσφέρουμε μία ζεστή αγκαλιά στα Ελληνόπουλα, ειδικά τώρα που τα υπάρχοντα ιδρύματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα. Θα αναλάβουμε όλο το κόστος και το κόστος σπουδών για να κάνουμε τη νέα γενιά Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια”.
Σημαντική ήταν η πρόταση για ίδρυση κέντρου Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων που θα αναδεικνύουν εκτός των άλλων, την πολιτισμική κληρονομιά του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού. Τέλος θα υπάρξει ομάδα μελέτης για την ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην ρευστή πολιτική κατάσταση που διανύουμε. Άλλωστε, εκτός από τα προσωπικά βιώματα των παρευρισκομένων, η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο ήταν το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης.
“Εμείς δεν θα είμαστε απλοί θεατές στις εξελίξεις”, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. “Θα είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε την ευρωστία του Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός δεν είναι μουσειακό έκθεμα αλλά παγκόσμια αναγκαιότητα”.