2 Ιαν 2012

Πήγε, άραγε, κανένας εργοδότης φυλακή, επειδή δεν πλήρωσε το δώρο Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα "karfitsa" και το υπογράφει ο Χρήστος Τσαλικίδης, οι καταγγελίες για τη μη καταβολή του δώρου είναι ελάχιστες μέχρι σήμερα, καθώς -απ' ότι φαίνεται- ο φόβος της ανεργίας επιβάλλει τη σιωπή μεταξύ των εργαζομένων. Διαβάστε και θα καταλάβετε...
Ο εφιάλτης της ανεργίας κλείνει στόματα και οδηγεί τους εργαζόμενους στη σιωπή σχετικά με την καταγγελία της μη καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων από αρκετούς εργοδότες. Αν και αποτελεί κοινό μυστικό πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κατέβαλε τον 13ο μισθό, εν τούτοις ο αριθμός των καταγγελιών που έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι ελάχιστος και σχεδόν μηδενικές οι διαδικασίες αυτοφώρου που κινήθηκαν από τις αρχές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας πάντως, στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει δυο συλλήψεις εργοδοτών (σε Πυλαία και κέντρο), ενώ υπάρχουν σε εκκρεμότητα μηνύσεις σε βάρος άλλων οι οποίοι, γνωρίζοντας τη νομοθεσία, έχουν εξαφανιστεί.

«Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής στο νομό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει καταγγελίες για 17 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 75 άτομα και το ποσό αφορά 68.400 ευρώ» μας λέει ο κ. Αργύρης Γαλάνης, περιφερειακός Διευθυντής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Θέμα του εισαγγελέα»

«Οι πρώτες ημέρες», προσθέτει, «είναι φτωχές και δεν δίνουν την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης. Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν απευθείας καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στα βιβλία μας. Εμείς προχωρούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και στέλνουμε την έκθεση του αυτοφώρου στον εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα είναι δικό του θέμα».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, πολλοί εργαζόμενοι περιμένουν να εισπράξουν το δώρο των Χριστουγέννων μέχρι την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου, στηριζόμενοι στις υποσχέσεις των εργοδοτών τους. «Για αυτό, παραδοσιακά, οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά» τόνισε, σημειώνοντας πως το 2010 σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία έγιναν συνολικά 410 καταγγελίες που αφορούσαν 2.707 εργαζόμενους και το ποσό των 2 εκατομμυρίων 654 χιλιάδων ευρώ.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του. «Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας πρέπει να εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά. Επίσης, έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Σκεφτείτε ότι είμαστε 400 επιθεωρητές εργασίας σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε τις καταγγελίες. Φανταστείτε πως ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο δεν έχουμε στη διάθεσή μας και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε είναι δραματικές» κατέληξε.

 
«Οι εισαγγελείς δεν κάνουν τη δουλειά τους»

Πολλά παράπονα από τη δικαιοσύνη αναφορικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου έχει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Φέτος δεν κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Είναι θέμα εισαγγελέων, οι οποίοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» επισήμανε αρχικά και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής έγιναν περίπου 50 καταγγελίες για όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι 20-22 στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αφορούν συνολικά 200 εργαζόμενους και το ποσό υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ».

Εξηγώντας τους λόγους για τις λίγες, συγκριτικά με πέρυσι, καταγγελίες για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ο κ. Τσαραμπουλίδης, την αποδίδει σε ένα και μοναδικό λόγο. «Είναι απλό. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν καταγγελίες για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν βεβαιώσεις ότι έχουν εισπράξει το δώρο των Χριστουγέννων χωρίς να το έχουν πάρει. Άλλοι πάλι δίνουν την αξία του στα είδη που εμπορεύονται, ενώ κάποιοι άλλοι δίνουν ένα μέρος του, υπόσχονται ότι θα το εξοφλήσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αλλά δεν το κάνουν».

Μέχρι τέλος του μήνα

Παρόμοια η κατάσταση και στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, όπου το μέλος της Ένωσης, Γιώργος Τσαμπούκης, γνωρίζει τρεις περιπτώσεις στις οποίες τηρήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. «Πέρα από αυτές, από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, σε εμάς έχουν γίνει 40 καταγγελίες. Ωστόσο στα μικρά καταστήματα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αναγνώστες σας πως υπάρχει ηθικό δίλημμα, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν στρέφονται συνήθως κατά του εργοδότη τους με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση μιας και γνωρίζονται χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καταγγελίες γίνονται σε εμάς και όχι στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο αστυνομικό τμήμα, για να μην κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Ακόμη, αρκετοί συνάδελφοι, καλή την πίστη, περιμένουν μέχρι τέλους του μήνα και αμέσως μετά την πρωτοχρονιά πιστεύω πως θα κλιμακωθούν οι καταγγελίες».



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη