12 Ιαν 2012

Σωστές παρεμβάσεις από τη Λούκα Κατσέλη

Στο πλαίσιο της συζήτησης στις 12/01/2012 του Σχεδίου Νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-215», στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα...
σημεία του Νομοσχεδίου τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας ή αλλαγών.
 Μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του αρ.13 του Σχεδίου Νόμου αναφορικά με θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών, έτσι ώστε να υφίσταται αντιστοιχία των προστίμων με τον κύκλο εργασιών των υπόχρεων εταιρειών, αλλά και να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των φορολογικών ελέγχων για το ίδιο ζήτημα. 
Για το λόγο αυτό και σε συνέχεια της πρόσφατης κατατεθείσας ερώτησης που συνυπέγραψαν και άλλοι 37 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κατσέλη πρότεινε: 
α) την αντικατάσταση του προστίμου σταθερού ποσού των 5.000€ με σταδιακής κλιμάκωσης πρόστιμα, σε άμεση συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών (τζίρο) και των παραβάσεων που τεκμηριώνονται από τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, 
β) την άμεση προσθήκη των νομοθετικών βελτιώσεων που αφορούν τον φορολογικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίες έχουν προκύψει από κοινή νομοπαρασκευαστική επιτροπή των υπουργείων ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΑΑ. 
Η πρ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη απόσυρσης των αρ. 16, 17 και 19 αναφορικά με την κατάργηση των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ και την μεταφορά του ίδιου του οργανισμού στο ΕΤΕΑΝ Α.Ε., καθώς και την απόσχιση του παραγωγικού ιστού του ΕΛΟΤ Α.Ε. Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη επισήμανε το γεγονός ότι η κατάργηση του ΕΟΜΜΕΧ θα προκαλέσει άμεση αναστάτωση στην αγορά, δημιουργώντας στρεβλώσεις σε πάνω από 2.500 Μ.Μ.Ε. που έχουν ενταχτεί στα Προγράμματα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας και βρίσκονται στην φάση της αποπληρωμής. 
Εκτός αυτού είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης και υλοποίησης προγραμμάτων από ένα κοινό φορέα σχεδιασμού βιομηχανικής πολιτικής και ΜΜΕ, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σύνολο χρηματοδοτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με την ένταξη στον φορέα αυτό του συνόλου των θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ («Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, Α.Ε.», «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.», και Κ.Ε.Κ. ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε.»). 

Στο ίδιο πλαίσιο η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι η απόσχιση των κλάδων της πιστοποίησης από τον ΕΛΟΤ ΑΕ, με μόνη την παραμονή των αρμοδιοτήτων της τυποποίησης, ως μη ανταποδοτική οικονομική δραστηριότητα, καθιστά στο άμεσο μέλλον ζημιογόνο το σύνολο του οργανισμού και στερεί από την ελληνική οικονομία το πλέον αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα και Διεθνώς Σήμα Συμμόρφωσης (Σήμα του ΕΛΟΤ). Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, όπως η ίδια προέβλεψε είναι ότι άμεσα θα υπάρξει απαξίωση των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων πιστοποίησης, με παράλληλη στροφή στρατηγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη