24 Ιαν 2012

Σημίτης: "Μοιραίο το μνημόνιο" - ΠΑΣΟΚ: "Ώρα να αποσυρθείς"

Ούτε από τους ομογενείς μας στην Γερμανία γλίτωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Μιλώντας απόψε, με τον επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Χάινριχ Μπελ» των Πρασίνων, στο Βερολίνο με τον τίτλο «Ελλάδα quo vadis;», είδε ομάδα Ελλήνων να αντιδρούν στην ομιλία του αναρτώντας πανό.
  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της Ελληνικής Ομάδας του Βερολίνου ανήρτησαν πλακέτες με τη λέξη «Siemens», ενώ εκπρόσωπός τους πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό να προσκαλεί κανείς τον Κώστα Σημίτη για να μας πει πού πρέπει να πάει η Ελλάδα», καθώς, όπως είπε, «έχει ένα μακρύ παρελθόν στο ελληνικό πολιτικό τοπίο και είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση, αφού κατά την διάρκεια της κυβέρνησής του η διαφθορά αυξήθηκε σε απίστευτο βαθμό».  Η εκπρόσωπος της ομάδας αναφέρθηκε στους κυρίους Τσουκάτο και Μαντέλη, αλλά και σε πρώην υπουργό Άμυνας, για τον οποίο η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι έχει επίσης πάρει χρήματα και κάλεσε τον κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που «θυσίασε τον ελληνικό λαό» και είναι «ταυτισμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την οποία σήμερα επικρίνει» να «αναλάβει τις ευθύνες του και να αποσυρθεί». Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση, η οποία χειροκροτήθηκε από μέρος του κοινού.

Επικρίσεις

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ.Σημίτης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Παπανδρέου επειδή όπως είπε «το μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει επίσης να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να υπερασπιστεί την αξιοπιστία των στοιχείων με τα οποία μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, καταγγέλλοντας το «τέχνασμα» της ΝΔ το 2004, η οποία αντί να εγγράψει τις στρατιωτικές δαπάνες στον χρόνο παράδοσης των υλικών τις ενέγραψε στο χρόνο της παραγγελίας. «Η υστέρηση στη λειτουργία θεσμών έδωσε αφορμή στον ισχυρισμό, ότι η Ελλάδα αλλά ίσως και άλλες περιφερειακές χώρες δεν θα 'πρεπε να είχαν γίνει μέλη της ΟΝΕ. Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Είναι κοινό σχέδιο προόδου», πρόσθεσε.

Η πρότασή του είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει 'την φυγή προς τα εμπρός' δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «απάνθρωπη κατάσταση» και «καταστροφή», η οποία θα έπληττε κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ θα έκανε πλουσιότερους τους πλούσιους. «Οι λαϊκιστές θέλουν την δραχμή. Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι έχουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό. Αυτή η προπαγάνδα προέρχεται από περιθωριακούς ή κακούς επιχειρηματίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κον Μπεντίτ

Απ’ την πλευρά του ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ υποστήριξε πως η Γαλλία και η Γερμανία δάνεισαν την Ελλάδα ζητώντας της ταυτόχρονα να τηρήσει τα συμβόλαια για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και έκανε λόγο για συμπεριφορές οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε ωστόσο, και σε ευθύνες εθνικιστικών κύκλων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων στην ελληνική κρίση, ο Γάλλος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως είπε, δεν απευθύνθηκε στο αδελφό κόμμα της στην Ελλάδα (ενν. Νέα Δημοκρατία), το οποίο δεν θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στην διαδικασία, για μικροκομματικούς λόγους, αλλά ούτε και στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για όσα έκανε στην Ιταλία. Ακόμη, πρόσθεσε, η Γερμανία επέλεξε τη «μαύρη διαπαιδαγώγηση» προς την Ελλάδα στην περίπτωση του χρέους, προκειμένου όχι μόνο να πάρει πίσω τα χρήματα που θα δάνειζε, αλλά και να νουθετήσει με επώδυνο τρόπο τους δημοσιονομικά απείθαρχους, με ποινές, ρήτρες και κυρώσεις.

Ο κ. Κον-Μπέντιτ καταλόγισε σοβαρές ευθύνες και στους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε ατομιστές που δεν σκέφτονται το κοινό συμφέρον. «Οι κακοί δεν είναι μόνο στα υψηλά στρώματα. Υπάρχουν και στα πιο χαμηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε την ελληνική κοινωνία «να αγγίξει, επιτέλους, τις ιερές αγελάδες της». Αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, «δεν πληρώνει φόρους, ενώ αντιτάχθηκε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας και στο Σκοπιανό και υπερασπίστηκε όσα συνέβαιναν στην Βοσνία». Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήγγειλε μάλιστα, ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για όλες αυτές τις «ιερές αγελάδες».
Αναφερόμενος, περαιτέρω, στις ευθύνες των ίδιων των πολιτών, ο κ. Κον-Μπέντιτ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παρέμβαση την απαίτηση των Ευρωπαίων για την ακύρωσή του. «Το 80% των Ελλήνων θα είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη», επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για «πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου». «Οι λαοί πρέπει να συναποφασίζουν και ειδικά σε μία τέτοια κρίση καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς την στήριξη του λαού, που πρέπει κι αυτός να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», δήλωσε.

Ο Ντάνιελ Κον-Μπέντιτ εμφανίστηκε να γνωρίζει λεπτομέρειες από την ελληνική επικαιρότητα, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα φοροφυγάδων, στα χρήματα Ελλήνων που βρίσκονται σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών, στους Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους διότι τα πλοία τους έχουν ξένες σημαίες, στα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά και στον αριθμό των μελών της κυβέρνησης. «Απαράδεκτο, δεν έπρεπε να γίνει έτσι», συμφώνησε ο κ. Σημίτης για την τελευταία αναφορά, αν και σε ό,τι αφορά τους εφοπλιστές, διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμιμη διαδικασία, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων, ο κ. Σημίτης, απαντώντας και σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει χώρος για νέους πολιτικούς σχηματισμούς, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν όσο βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης και επισήμανε ότι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει χαμηλά ποσοστά σημαίνει ότι μόνο από τις ρίζες του θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι άλλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη