20 Ιαν 2012

Η ύφεση πρέπει να ανακοπεί εδώ και τώρα!

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

(Αναδημοσίευση από το capital.gr στις 19-01-2012)

Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια έχει αποτύχει. Η εμμονή σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και οι φορολογικές επιδρομές δεν οδήγησαν στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, όπως μας είχαν υποσχεθεί, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερη...
ύφεση και όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, με μεγαλύτερο απ’ όλα αυτό της ανεργίας.

Με 903.000 καταγεγραμμένους ανέργους, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήρθε η ώρα να πατήσουμε το κουμπί επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Η συνέχιση, επομένως, πολιτικών που αποδεδειγμένα δεν απέδωσαν καρπούς, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία. Τυχόν περικοπή, όμως, του 13ου και του 14ου μισθού, όπως συζητείται τις τελευταίες ημέρες, θα αποδυναμώσει την αγορά, θα μειώσει τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων, θα επιτείνει την ύφεση και κατ’ επέκταση θα αυξήσει την ανεργία. Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των 17 χωρών της Ευρωζώνης ως προς το φθηνότερο ωριαίο κόστος εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με έναν Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος φρόντισε και ήρθαν στη χώρα μας κεφάλαια μιας μικρής πολυεθνικής εταιρίας, με αποτέλεσμα να γίνει μια επένδυση, που επιδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο, σε έναν ακριτικό νομό της Βορείου Ελλάδος. Ενώ, λοιπόν, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι έτοιμος να περάσει στη δεύτερη φάση της επένδυσης, μας είπε: «Αυτό που χρειάζομαι δεν είναι η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού των περίπου 70 εργαζομένων που απασχολώ, αλλά να σταματήσει η ύφεση προκειμένου να υπάρχει αγορά στην οποία θα απευθυνθώ. Αν αυτό δεν γίνει, τότε είμαι αναγκασμένος, παρά τις επιταγές του αναπτυξιακού νόμου, να κλείσω την επιχείρηση».

Εκείνο που χρειάζονται, λοιπόν, σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα συμβάλλει σταδιακά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε, η δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει μετά την ανταλλαγή των ομολόγων να περιέχει όρο ότι ένα μέρος από τα χρήματα που θα εισπραχθούν, να αξιοποιηθούν για τη μείωση του εσωτερικού δανεισμού. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο χρωστά σε φυσικά πρόσωπα και κυρίως σε επιχειρήσεις περίπου 7 με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα επιστραφούν στις εταιρείες, ένα μέρος τους θα προωθηθεί και πάλι στην αγορά, ένα άλλο στο κράτος μέσω της φορολογίας και ένα τρίτο θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το βρόγχο του δανεισμού.

Θα πρέπει επίσης να αλλάξει η νοοτροπία των λεγόμενων υπηρεσιακών παραγόντων .Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδείγματος χάρη, συνέχισε την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων , με τη χρησιμοποίηση των Επιμελητηρίων. Μόνο που θεσμοθέτησε διάφορες επιτροπές οι οποίες, δημιουργούν επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων επισήμανε το πρόβλημα και ενώ έδειξε το δρόμο ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, ο Γενικός Γραμματέας του αρμόδιου Υπουργείου προχώρησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι επίσης, σαφές ότι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ένα περιβάλλον ύφεσης. Έτσι ένας νόμος που θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης, ο Καλλικράτης δημιούργησε μεγάλα προβλήματα(Πολεοδομίες, κλπ) στην δημόσια διοίκηση και αποτέλεσε τροχοπέδη για την ολοκλήρωση δεκάδων δρομολογημένων επενδύσεων.

Το ίδιο θα συμβεί με την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να περιορίσει ή να απαγορεύσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Αν και συμφωνούμε ότι πρέπει να μπουν ενιαίοι κανόνες για όλη την Ελλάδα, στην εκτός σχεδίου δόμηση, πιστεύουμε ότι και μόνο η σχετική αναφορά θα δημιουργήσει αναστάτωση και θα αναστείλει τα ήδη ελάχιστα υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια.

Με λίγα λόγια, πρέπει άμεσα να σταματήσουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία επιτείνει την ύφεση. Να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία και κάτω από καλύτερες συνθήκες να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Διαφορετικά δεν θα υπάρχει ελληνική οικονομία για να μεταρρυθμιστεί.


* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).
Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο blog: www.efsimopoulos.gr








 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη