17 Ιαν 2012

Θετική η Ευρώπη και αισιόδοξη η κυβέρνηση για το PSI

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα ολοκληρωθούν σύντομα εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει, κατά
την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, την ανακοίνωση του ΙΙF για την παύση των σχετικών συνομιλιών με τις ελληνικές αρχές απάντησε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων» η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο. Ανέφερε, ωστόσο, χαρακτηριστικά, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δημόσιες δηλώσεις είναι συχνά τμήμα της διαπραγμάτευσης. «Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σύντομα και είμαστε βέβαιοι ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ από αυτή που έχει ήδη αποφασιστεί, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αλλαγή της απόφασης που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο (δηλαδή «κούρεμα 50%, σε εθελοντική βάση), τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το IIF.

Στην Ουάσινγκτον μετέβησαν χθς οι επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πέτρος Χριστοδούλου και Γιώργος Ζανιάς, για συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI διεκόπησαν την Παρασκευή, με πηγές να επικαλούνται ως βασικό λόγο το χαμηλό επιτόκιο που ζητεί η τρόικα. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει ρίξει το μέγιστο βάρος των προσπαθειών του στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χωρίς να προσδιορίσει τη μορφή των πρωθυπουργικών ενεργειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την ημέρα που οι εκπρόσωποι του IFF εγκατέλειψαν την Ελλάδα, δεν έχουν παρουσιάσει κάποια δήλωση η οποία να προϋποθέτει αποδοχή των ευρωπαϊκών συστάσεων ή των όρων της Αθήνας.
Πάντως τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΚΤ, το κλίμα είναι θετικό και θεωρούν ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στο επιτόκιο και πως τελικά η σύμβαση θα υπογραφεί.
http://www.e-dragoumanos.eu
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη