28 Ιαν 2012

"Μαραθώνιος" επαφών για να "τρέξουν" παράλληλα PSI και νέο Μνημόνιο

Αλλεπάλληλες συναντήσεις του επιτελείου του IIF και των επικεφαλής της τρόικας με την  κυβέρνηση, προκειμένου να «τρέξουν» παράλληλα η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τους όρους του PSI, αλλά και οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Αν και από το «μέτωπο» του PSI τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και μέχρι την Κυριακή, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τη διαπραγμάτευση επί των νέων δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.



Σε ό,τι αφορά το PSI, πηγές από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών αναφέρουν, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του Λ. Παπαδήμου με τον Charles Dallara, ότι την Παρασκευή σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος» σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα. «Προχωράμε και θα συνεχίσουμε και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος -έχοντας στο μεταξύ ολοκληρώσει τις επαφές του με την τρόικα- δηλώνοντας πως «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία για το PSI».

Ωστόσο, είχε προηγηθεί το «ναυάγιο» των επαφών της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία καταγράφηκε πλήρης διάσταση απόψεων, με τους δανειστές να επιμένουν σε όλες τις θέσεις τους για μείωση μισθών και επικουρικών συντάξεων.

Πλέον, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το θέμα των μισθών και των συντάξεων ανάγεται σε κεντρικό ζήτημα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και της συμφωνίας για το PSI. Νέα συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας έχει οριστεί για αύριο Σάββατο, στη 1:00 μετά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν έως και το πρωί της Δευτέρας.

Με «φόντο» αυτές τις συναντήσεις, το απόγευμα του Σαββάτου ο Λ. Παπαδήμος συγκαλεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη δέσμευσή τους πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα - ώστε ο πρωθυπουργός να την μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει τόσο τα αποτελέσματα των νέων επαφών της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, όσο και των επαφών της τρόικας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου.

Την περιπλοκότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται αντανακλούν σχόλια ανθρώπων του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών, που μετά την ολοκλήρωση των επαφών με το IIF για το PSI σημείωναν χαρακτηριστικά: «Έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες, γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Στην ίδια κατεύθυνση είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την τρόικα. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο, και συμπλήρωσε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη